/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Κώστα Αλεξόπουλο

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Κώστα Αλεξόπουλο

Ο συγγραφέας Κώστας Αλεξόπουλος κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο “Να με θυμάσαι τον Αύγουστο”. Με αυτή την ευκαιρία απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας.

 1. Κυκλοφορεί το νέο σας μυθιστόρημα “Να με θυμάσαι τον Αύγουστο” από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.  Τι πραγματεύεται; 

Είναι ένα πολύ τρυφερό μυθιστόρημα, με πρωταγωνιστή τον Αλέξανδρο, που γεννιέται διαφορετικός από τους άλλους. Καταγράφονται κάποιες ιστορίες της ζωής του που πιστεύω πως πραγματικά αξίζει να τις διαβάσει το αναγνωστικό κοινό. Έχει κάτι να πει σε όλους είμαι σίγουρος.

 1. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον κεντρικό ήρωα, τον Αλέξανδρο; Τι πρεσβεύει και τι προσπαθεί να πετύχει;

Ο Αλέξανδρος είναι ένας υπερκινητικός τύπος που από τις πρώτες μέρες του στη ζωή, πριν καν αρχίσει να περπατάει .. ξέρει να ονειρεύεται. 

Το θέμα είναι πως βλέπει γεγονότα και πρόσωπα που θα του συμβούν, θα τους συναντήσει .. αργότερα, όταν μεγαλώσει.

 1. Τι θεωρείτε ότι θα αποκομίσει, ως απόσταγμα, το κοινό;

Όταν έδωσα τον τίτλο και φιλοτεχνήθηκε το έξοχο πραγματικά εξώφυλλο του βιβλίου είχα ένα … δυνατό άγχος για το πως θα υποδεχθεί το αναγνωστικό κοινό το .. περιεχόμενο. Έκανα λάθος που ανησυχούσα. Είναι τόσο υπέροχα τα σχόλια κι οι κριτικές για το βιβλίο που ειλικρινά μπορώ να πω πως … απολύτως αιφνιδιάστηκα. Νομίζει πως μέσα από τις ιστορίες του Αλέξανδρου, πολλοί θα ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Κάποιες από τις ιστορίες είναι αυθεντικά συγκινητικές και είναι σίγουρο πως αγγίζουν όλους εκείνους που διαβάζουν το βιβλίο.

 1. Ήταν πιο αυθεντικές οι παλαιότερες εποχές ή εξιδανικεύουμε το παρελθόν για να αποφύγουμε το παρόν; 

 Δεν θέλω να αποδεχθώ πως ισχύει κάτι τέτοιο, πιστεύω πως εξακολουθούν και σήμερα να βγαίνουν αυθεντικοί άνθρωποι. Αλλιώς τη.. βάψαμε. Βαθιά μέσα μου είμαι σίγουρος πως γύρω μας, δίπλα μας, λίγο πιο πέρα υπάρχουν άνθρωποι τρυφεροί, με ευαισθησίες που είτε πληγώθηκαν και κλείστηκαν στο καβούκι τους είτε φοβούνται μην πληγωθούν και κρύβονται, δεν τολμούν να αποκαλυφθούν. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν ανάμεσά μας και καλό είναι να τους βρούμε και να τους αποκαλύψουμε. Αλλιώς  .. τη βάψαμε.

 1. Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Πάθος είναι. Ψώνιο αέναο. Γράφω συνέχεια .. παντού. Φτιάχνω εικόνες μέσα μου. Ονειρεύομαι και το αποτυπώνω σε λέξεις. Μπορώ σε μια μέρα να γράψω .. 10.000 λέξεις. Είναι .. εκπληκτική διαδικασία. Της ψυχής λειτουργία. Με το χέρι στην καρδιά το λέω αυτό.

 

 1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία ενός βιβλίου;

Η έμπνευση απαιτείται, η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητη αλλά η ψυχή είναι που στέκεται πάνω απ’ όλα.. Και η πειθαρχία. Δεν γίνεται να ολοκληρώσεις ένα βιβλίο αν δεν βουτήξεις στα νοήματα κι αν δεν ξεδιπλώσεις τις έννοιες. Το βιβλίο δεν είναι μια απλή περιγραφή ενός γεγονότος. Πρέπει να αναλύσεις τα δεδομένα αλλά και να αγγίξεις τις ευαισθησίες του αναγνώστη.

Το βιβλίο πρέπει να τρέξει στις φλέβες εκείνου που θα το διαβάσει αλλιώς και χάρη να σου κάνει να το διαβάσει θα σε .. ξεχάσει την επόμενη στιγμή. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο όμως.

Πρέπει να σε νοιάξει ο αναγνώστης και αυτά που θα νιώσει διαβάζοντάς σε.

 1. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Καλή ερώτηση.. 

Πιστεύω ότι πρεσβεύει το αντίπαλο δέος στην εξέλιξη της ζωής και τον εγκλωβισμό μας στις νέες τεχνολογίες, όπου χανόμαστε μπροστά από έναν υπολογιστή, ένα tablet, ένα κινητό τηλέφωνο. 

Το βιβλίο είναι ένα υπέροχο πακέτο, που πρέπει να είναι παρέα μας, τα καλοκαίρια και τους χειμώνες μας. Στο σαλόνι του σπιτιού μας, στις διακοπές, ακόμα και στο ΜΕΤΡΟ πηγαίνοντας για δουλειά. Είναι ένα πολύ αποτελεσματικό τονωτικό της ψυχής μας το οποίο ακόμα κι αν κατά λάθος μας πέσει από τα χέρια ή το ξεχάσουμε κάπου, θα τρέξουν να μας το δώσουν.  

 1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Δύσκολη ερώτηση. Κυκλοφορούν τόσο όμορφα βιβλία. Ενδεικτικά θα αναφέρω λίγα.. 

«Οι χήρες του άντρα της», «Λίγο πριν φύγω» «Μαύροι Κύκνοι», «18 ημέρες μετά» … 

Κυκλοφορούν υπέροχα βιβλία και .. επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουν όλοι οι άνθρωποι πως είναι χρήσιμο για την ψυχή μας ν’ αρχίσουμε να διαβάζουμε. .. 

 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου 

δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Μπουκόφσκι, Γκάντι, William Golding, Virginia Woolf, Frank Miller, Tomaw Elliot, Βάρναλης, Γκάτσος, Εγγονόπουλος, Ελύτης, Καζαντζάκης.. 

 1. 1 Πιστεύετε στη μοίρα ή στη τύχη;

Πιστεύω καταρχάς στη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, η οποία όμως χωρίς προσπάθεια και τύχη δεν έχει την παραμικρή ελπίδα. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν και διαμορφώνουν τη μοίρα μας σε τούτη τη ζωή.

 

 1. Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας;

Έχουμε ανάγκη και τα δυο. Αλίμονο αν είμαστε μόνο ρομαντικοί ή στηριζόμαστε μόνο στον ρεαλισμό.

Κατά βάθος πιστεύω όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα μας έναν ρομαντικό κι ευαίσθητο εαυτό που τον κρύβουμε επειδή φοβόμαστε πω θα μας κοροϊδέψουν.

Η καθημερινότητα μας υποχρεώνει να γίνουμε και ρεαλιστές στις συναλλαγές μας, στις εργασιακές και κοινωνικές συναναστροφές μας. 

Ο ρομαντισμός μας δίνει μάτια και χρώματα στα ηλιοβασιλέματα του Αυγούστου, ο ρεαλισμός μας δίνει τα βήματα να προχωρήσουμε και να πετύχουμε πράγματα στη ζωή μας. Για να μπορούμε να αγναντεύουμε τα ηλιοβασιλέματα..   

Βιογραφικό

Ο Κώστας Αλεξόπουλος γεννήθηκε στο Βρανά Ηλείας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Αθλητική Δημοσιογραφία, Επικοινωνία και Ψυχολογία στον Αθλητισμό, Οργάνωση-Διοίκηση Επιχειρήσεων, Προγραμματισμό, Ανάλυση-Σχεδιασμό Συστημάτων, Διαχείριση Προσωπικού, Ανάπτυξη Τεχνικών και Προώθηση Δράσεων Εταιριών, Δημόσιες Σχέσεις, Τεχνική Γραπτού και Προφορικού Λόγου, Σεμινάρια Πολιτικών και Κοινωνικών Διαλέξεων. Εργάστηκε σε πολλά αθλητικά μέσα ως ρεπόρτερ, αρχισυντάκτης αλλά και διευθυντής. Στις εφημερίδες ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ, ΕΞΕΔΡΑ, στους τηλεοπτικούς σταθμούς (ΑΝΤ1, NOVA, COSMOTE TV, στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στα περιοδικά MAX, ENA, FOR HIM, αλλά και ως καθηγητής δημοσιογραφίας στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ. Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Ειδικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Λατρεύει την ελληνική γλώσσα. Έχει εκδώσει δύο free press εφημερίδες, ποικίλης ύλης (City News, F-act).