/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιώργο Καραδήμο

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιώργο Καραδήμο

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Γιώργος Καραδήμος, του οποίου το καινούριο τραγούδι “Να εκδηλωθούμε” κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από την Ogdoo Music, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του CulturePoint.gr, και μας μιλά για την πορεία της μουσικής, την έμπνευση αλλά και την αυτοκριτική και πολλά άλλα.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Η έμπνευση που πηγάζει από τις «ανοιχτές κεραίες» κάθε δημιουργού που σέβεται τον εαυτό του είναι το Α και το Ω θεωρώ. Η έμπνευση είναι το αποτέλεσμα παρατήρησης και επικοινωνίας του καλλιτέχνη με το περιβάλλον του. Ύστερα απαιτείται χρόνος να κατασταλάξει και να μείνει η ουσία και τέλος φυσικά η σκληρή δουλειά ώστε να αμβλυνθούν οι γωνίες και το τραγούδι να λάμψει. «Η τέχνη είναι τεχνική» έλεγε ο Καζαντζάκης και είχε δίκιο. Χωρίς έμπνευση όμως δεν γίνεται τίποτα παρά μόνο μετριότητες.

2. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας;

Η μουσική στην ψηφιακή εποχή μας έχει το ρόλο του background. Ακούμε πλέον μουσική βοηθητικά σε μια ασχολία που μπορεί να έχουμε ή σαν χαμηλόφωνο φόντο όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα. Δυστυχώς έχει χαθεί αυτό που λέμε «μαγεία» όταν η μουσική αποτελούσε προτεραιότητα, είτε είχε να κάνει με τον νέο δίσκο αγαπημένου καλλιτέχνη και την ιεροτελεστία που ακολουθούσε την ακρόαση είτε ακόμα και τον καλλιτέχνη ως οντότητα. Θεωρώ όμως πως όπως όλα κάνουν κύκλο στη ζωή έτσι και η μουσική θα αποκτήσει πάλι τη θέση που της αξίζει.

3. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Συνήθως η μελωδία προηγείται, όσο περίεργο και παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό. Δεν υπάρχει όμως συνταγή. Υπάρχουν τραγούδια που έχουν δημιουργηθεί ταυτόχρονα στίχος – μουσική σαν χείμαρρος.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Γραμμές των οριζόντων
Μεγάλος ερωτικός
Ρεμπέτικο
Πολιτεία Γ
Nothing like the sun

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Ωραία ερώτηση! Σίγουρα τον John Lennon ο οποίος ήταν ένας εμπνευσμένος καλλιτέχνης με περιπετειώδες πνεύμα αλλά και τον Bob Marley με την ανεμελιά του!

Τη Whitney Houston για να στήναμε ωραία μελωδικά ντουέτα με τη φωνάρα της και τον Μάνο Χατζιδάκι για να μας μαγεύει με τις μελωδίες αλλά και τη σοφία του.

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Ένα κάλεσμα στον αυθορμητισμό και το συναίσθημα.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα τραγούδια σας;

”Με πνίγει τούτη η σιωπή ωωωωω”

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Είναι ακυκλοφόρητο και γράφτηκε για την κόρη μου, Άλκηστις. Κάποτε θα το κυκλοφορήσω.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Κάνω συχνά την αυτοκριτική μου οπότε δεν έχω πρόβλημα να αναγνωρίσω τα λάθη μου. Τα λάθη που συγχωρώ στους άλλους είναι εκείνα που γίνονται από αφέλεια.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Για σημαντικό διάστημα όχι δεν θα το έκανα. Άλλωστε απομονώνομαι όταν το θέλω και έχω ανάγκη να γράψω. Ευτυχώς υπάρχει κατανόηση!

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Από ρεαλισμό χορτάσαμε θεωρώ. Καιρός να δούμε τα πράγματα με το συναίσθημα και να αρχίσουμε να λειτουργούμε περισσότερο με την ανθρώπινη φύση μας.