/Άννα Γαλανού στο CulturePoint: Οι ήρωες είναι αποκύημα της φαντασίας του συγγραφέα και είναι λάθος να ταυτίζεται μαζί τους

Άννα Γαλανού στο CulturePoint: Οι ήρωες είναι αποκύημα της φαντασίας του συγγραφέα και είναι λάθος να ταυτίζεται μαζί τους

Η συγγραφέας Άννα Γαλανού, της οποίας κυκλοφορεί το νέο μυθιστόρημα “Η Πόλη των Λυγμών”, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις των Κωνσταντίνου Μανίκα και Νίκου Ναούμη για το CulturePoint.gr

Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά ,παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα;

Και τα δύο είναι αλληλένδετα. Χωρίς σκληρή δουλειά, το πολύ να γράψεις μια περίληψη μυθιστορήματος, χωρίς έμπνευση, και πολλές φορές, ούτε καν αυτή. Όσον αφορά για το αν ένα μυθιστόρημα είναι ή όχι επιτυχημένο, αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανένας συγγραφέας, παρά μόνο οι αναγνώστες σε μια πορεία χρόνου.

Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Πιστεύω πως το βιβλίο είναι μια διαχρονική αξία και ένα καταφύγιο ψυχής. Όσο κι αν αλλάζουν τεχνολογικά τα πράγματα, το βιβλίο θα εξακολουθήσει να συντροφεύει τους ανθρώπους· είτε σε κλασική είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Το ηλεκτρονικό βιβλίο έχει το μεγάλο προσόν ότι μπορεί να φθάσει σε όλους τους συνανθρώπους μας που πιθανόν να έχουν κινητικά ή άλλα προβλήματα. Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί μια καινούρια εποχή για την διακίνηση του βιβλίου και το θεωρώ πολύ θετικό.

Διαβάζει ο Έλληνας;

Ίσως όχι τόσο, όσο άλλοι λαοί, όμως, ναι, διαβάζει. Κάνω περιοδείες ανά την Ελλάδα από το 2011 και με χαρά μου διαπιστώνω πως αρκετοί νέοι άνθρωποι έρχονται να τις παρακολουθήσουν, να με γνωρίσουν, να υπογράψω τα βιβλία τους. Αλλά και από τα μηνύματα που παίρνω είναι σαφές, ότι διαβάζει μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού κι αυτό είναι πολύ παρήγορο σε μια κατά τα άλλα στεγνή και δύσκολη εποχή.

Ποιου ήρωα σας τη ζωή θα θέλατε να ζήσετε;

Κανενός. Οι ήρωες είναι αποκύημα της φαντασίας του συγγραφέα και είναι λάθος να ταυτίζεται μαζί τους. Η μυθοπλασία ας παραμείνει μυθοπλασία· η πραγματική ζωή έχει τους δικούς της κανόνες, καμιά φορά πολύ σκληρότερους και πιο απαιτητικούς από εκείνες των ηρώων.

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Διαβάζω περισσότερα από πέντε σε ένα μήνα! Θα προτιμούσα να διαβάσω βιβλία που δεν έχω διαβάσει στο παρελθόν. Σίγουρα το ένα από αυτά θα ήταν κάποια ιστορική βιογραφία.

Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Η αλήθεια είναι πως σε κάποια ολιγοήμερη απόδραση θα προτιμούσα να μην έχω για παρέα κανένα λογοτέχνη. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να είχα έστω ένα μαζί μου, ασυζητητί, θα διάλεγα τον Οδυσσέα Ελύτη.

Η Πόλη των λυγμών. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

8ος αιώνας – Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη.
Η διαμάχη ανάμεσα σε εικονολάτρες και εικονομάχους είναι στο φόρτε της, την ίδια περίοδο που μια μεγάλη αγάπη γεννιέται ανάμεσα σε δυο νέους. Την Αλεξία και τον Βαρδή. Η Αλεξία, πριγκίπισσα του Βυζαντίου, θα ερωτευτεί με πάθος τον Βαρδή Κυρίτζιο, ένα τιτλούχο αξιωματικό, όμως ο έρωτάς τους θα πρέπει να παραμείνει κρυφός. Οι σκοπιμότητες του παλατιού, οι δολοπλοκίες και οι συνεχείς εκστρατείες περιπλέκουν τα πράγματα. Η Αλεξία κυνηγώντας το όνειρο της και προκειμένου να βρει τον αγαπημένο της Βαρδή, θα μπλέξει σε μεγάλες περιπέτειες. Το μυστικό του βάλτου, ο περιπλανώμενος θίασος, οι νάνοι και το τσάι της λησμονιάς θα κλέψουν την αθωότητα και την ευτυχία της. Όταν και πάλι επιστρέψει στο παλάτι, ένας μόνο τρόπος υπάρχει να αντιμετωπίσει τους διώχτες της: Να τους πολεμήσει με τα δικά τους όπλα. Και αυτό ακριβώς κάνει… Το βιβλίο μεταφέρει επακριβώς το κλίμα εκείνης της εποχής, δίνοντας στον κάθε αναγνώστη ένα λυτρωτικό και δραματικό συνάμα ταξίδι.

Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές. Θα σας γράψω τα λόγια από μια Περσική παροιμία, που έχουν καθορίσει διαχρονικά την σκέψη μου. ‘’Ήμουν λυπημένος που δεν είχα παπούτσια, μέχρι που συνάντησα κάποιον που δεν είχε πόδια’’

Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Εκείνο που δεν συγχωρώ ποτέ είναι η αχαριστία. Σε όλα τα υπόλοιπα υπάρχει ακόμα ανοχή. Όσο για τα δικά μου λάθη, ναι, τα αναγνωρίζω σχετικά γρήγορα. Παλιότερα δεν άφηνα τον εγωισμό να το παραδεχτεί, αλλά πλέον, αυτό το έχω ξεπεράσει. Ζητάω συγνώμη, όταν και όπου πρέπει.

Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Όχι, δεν θα το έκανα.

Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Παν μέτρο άριστο. Η ισορροπία που διακατέχει το σύμπαν ας αποτελεί εσαεί πυξίδα για όλους μας. Θεωρώ πως μεμονωμένες οι δυο έννοιες, ρομαντισμός-ρεαλισμός- μοιάζουν με ουτοπία.

Αφού σας ευχαριστήσουμε θερμά, θα θέλαμε να μας κάνετε μια πρόβλεψη. Πόσο πιστεύετε θα αλλάξει ο κόσμος μας μετά την πανδημία;

Έχει ήδη αλλάξει και νομίζω πως, σαν κοινωνία, θα αργήσουμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Φοβάμαι πολύ πως η πορεία, ιδιαίτερα αδύναμων οικονομικά κρατών σε συνδυασμό με τα διάφορα fans που καραδοκούν, θα ωθήσουν τους πληθυσμούς σε ακραίες καταστάσεις. Ειλικρινά, μακάρι να διαψευστώ.