/Βούλα Παπατσιφλικιώτη: Μέσα από την Λογοτεχνία μπορούν να σμίξουν η Ιστορία με την Λαογραφία

Βούλα Παπατσιφλικιώτη: Μέσα από την Λογοτεχνία μπορούν να σμίξουν η Ιστορία με την Λαογραφία

Η Θεσσαλονικιά Βούλα Παπατσιφλικιώτη είναι μία πολυπράγμων προσωπικότητα. Με σπουδές στα παιδαγωγικά, τη λογοθεραπεία και τη δημοσιογραφία έκανε πραγματικότητα όσα ονειρευόταν. Ωστόσο η δημοσιογραφία την κέρδισε και πλέον είναι ενεργό μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δημοσιογραφίας (F.I.J.E.T) ενώ παράλληλα διαχειρίζεται την καλλιτεχνική σελίδα «Duende Art».

Όμως η συγγραφή αποτελεί έναν μεγάλο έρωτα για την ίδια καθώς συμμετείχε σε συλλογές διηγημάτων ενώ έχει γράψει και ένα παιδικό παραμύθι. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο «Μέσα από τα μάτια της ζωής» από τις Εκδόσεις Ελκυστής. Ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στην Πόλη σε μια εποχή δραματικών αλλαγών για την Ρωμιοσύνη. Η Βούλα Παπατσιφλιώτη άνοιξε την καρδιά της στο culturepoint μέσα από μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη μιλώντας για το νέο της πόνημα αλλά και για τα σχέδια της. 

Συνέντευξη στη Μαρία Αντωνίου

Κυρία Παπατσιφλικιώτη διαθέτετε ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό βιογραφικό με σπουδές σχετικές με την δημοσιογραφία και τα παιδαγωγικά. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτούς τους δύο κλάδους;

Από μικρή λάτρευα τα παιδιά και ήταν μια συνειδητή απόφαση να ασχοληθώ με επάγγελμα σχετικό με την ανατροφή τους. Έτσι σπούδασα βρεφονηπιοκόμος στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη στην οποία γεννήθηκα, ζω και δραστηριοποιούμε μέχρι και σήμερα. Ένα παιδί με δυσκολία λόγου, που συνάντησα στην επαγγελματική μου πορεία, ήταν η αφορμή για το μεταπτυχιακό μου στη Λογοθεραπεία. Η δημοσιογραφία, ένα επάγγελμα όπου λάτρευα στα μαθητικά μου χρόνια, έχει γίνει συνοδοιπόρος ζωής μέσα από την καλλιτεχνική σελίδα “Duende-Art”, της οποίας είμαι δημιουργός & διαχειρίστρια.

Μία εξίσου ενδιαφέρουσα δραστηριότητά σας είναι η συγγραφή. Ποιο ήταν το ερέθισμα ώστε να γίνεται συγγραφέας;

Την ενασχόλησή μου με την συγγραφή την χρωστάω στον αδερφό μου. Μου είχε πει κάποια στιγμή να μην αφήνω τις σκέψεις μου να χάνονται και να τις καταγράφω κάπου. Έτσι ξεκίνησα τις απόψεις, τα όνειρα και τις σκέψεις μου να τα κάνω λέξεις πάνω στο χαρτί και νοητά καραβάκια γεμάτα ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο!

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Μέσα από τα μάτια της ζωής», από τις Εκδόσεις Ελκυστής; Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για το μυθιστόρημά σας;

Η συγγραφή του ξεκίνησε πριν επτά χρόνια, τον Μάρτιο του 2016. Κάποιο βράδυ η ηρωίδα του βιβλίου βρήκε ένα μαγικό τρόπο, τρύπωσε στην ονειρική μου περιπλάνηση και μου αποκάλυψε την αρχή της ιστορίας του βιβλίου. Ένοιωσα σαν να έψαχνε μια “Αριάδνη”, που θα έπιανε τον μίτο της ζωής της, θα ανακάλυπτε την πορεία της και καταγράφοντας την θα την έκανε ένα αστέρι στην αιωνιότητα της λογοτεχνίας. Προσπάθησα λοιπόν να σταθώ αντάξια των προσδοκιών της. Έτσι ξεκίνησα την συγγραφή του συγκεκριμένου έργου, με λαογραφική, ιστορική και γεωγραφική μελέτη. Μέσα από τις σελίδες ενός ιδιαίτερου βιβλίου ταξιδεύουμε στην Πόλη των χρωμάτων, των αρωμάτων, των ήχων και εικόνων!

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο βιβλίο σας λαμβάνουν μέρος στην Κωνσταντινούπολη. Τι σας συγκινεί σ’ αυτή την πόλη;

Κατάγομαι εν μέρει από την μεριά της μητέρας μου από την πλανεύτρα Πόλη! Άποψη μου είναι ότι πρέπει να τιμούμε τις ρίζες μας, το χθες μας! Επίσης, είναι μια πόλη η οποία πολύ συχνά έχει γίνει μούσα εμπνέοντας λογοτέχνες, μουσικούς και εικαστικούς! Αυτό που λατρεύω στην Κωνσταντινούπολη είναι η ψυχή και οι αντιθέσεις της!

Στο «Μέσα από τα μάτια της ζωής» η ρωμιοσύνη της Πόλης αντιμετωπίζει την εχθρική συμπεριφορά των Τούρκων με αποκορύφωμα την λεγόμενη «Νύχτα των Κρυστάλλων». Πως καταφέρατε να «παντρέψετε» τα ιστορικά γεγονότα των Σεπτεμβριανών με την μυθοπλασία;

Καταρχάς μέσα από την Λογοτεχνία μπορούν να σμίξουν η Ιστορία με την Λαογραφία! Πιστεύω ότι πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, το χθες μας με λίγα λόγια για να μπορούμε να “χτίσουμε” όσο πιο γερό γίνεται το σήμερα και το αύριο μας. Τα άσχημα γεγονότα του ’55 δεν επηρέασαν μόνο τους Ρωμιούς της Πόλης, αλλά και όλο τον Ελληνισμό. Η φοβερή “νύχτα των κρυστάλλων ” και τα χρόνια που επακολούθησαν έντυσαν με τον μανδύα της προσφυγιάς και μετακίνησαν αρκετούς ανθρώπους από την Κωνσταντινούπολή στην Ελλάδα. Ήρθαν κοντά και καλέστηκαν να συνυπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο όχι μόνο πρόσωπα, αλλά και διαφορετικά ήθη και έθιμά. Είναι μια πτυχή της ιστορίας που πρέπει να ακουστεί με τον ανάλογο σεβασμό.

Ήταν μια πρόκληση για εμένα να αναδείξω τις όμορφες στιγμές των Ρωμιών της Πόλης αλλά και την μαύρη σελίδα των Σεπτεμβριανών, μέσα από μυθιστορηματική διήγηση και όχι ένα ιστορικό έργο. Ελπίζω να τα κατάφερα!

Όταν γράφατε το βιβλίο υπήρχε κάποια στιγμή που να συγκινηθήκατε ή να συγκλονιστήκατε; Αν ναι, θα θέλατε να την μοιραστείτε μαζί μας;

Η πιο έντονη εμπειρία που έζησα αυτά τα χρόνια με το παρόν βιβλίο είναι το λογοτεχνικό ταξίδι. Δημιούργησα τους ήρωες του βιβλίου και τους άφησα να πάρουν να ηνία της ιστορίας. Αυτοί καθοδηγούσουν τα χέρια μου στο πληκτρολόγιο και αποφάσιζαν για την εξέλιξη της ιστορίας. Ανακάλυπτα μαζί τους τις γωνίες της λατρεμένης μου Πόλης και την ιστορική πορεία των Ρωμιών. Ομολογώ ήταν ένα ταξίδι που δεν ήθελα να τελειώσει! Σε κάθε δυσκολία τους και παραπάτημα στον δρόμο της ζωής πονούσα μαζί τους, τα δάκρυα τους ύγραιναν και το δικό μου μάγουλο, η χαρά τους ανέβαζε και εμένα στα ουράνια!

Ο έρωτας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή της ηρωίδας σας. Ποια είναι η δική σας ματιά στον έρωτα;

Μέσα από τον ερώτα γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τα όρια μας. Είτε είναι ηλιοφάνεια είτε καταιγίδα πάντα εξελίσσει την προσωπικότητά μας!

 

Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικός είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

Την συγγραφή ενός θεατρικού έργου. Λατρεύω αυτό τον χώρο και θα ήθελα να το αγγίξω μέσα από την πένα μου.

Η ανάπτυξη του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέδειξαν πολλούς νέους συγγραφείς και προέβαλαν το συγγραφικό τους έργο. Ποια είναι η γνώμη σας για τις νέες τεχνολογίες καθώς και την επέλαση του A.Ι. σε ότι αφορά τον εκδοτικό χώρο και κατ’ επέκταση την δυναμική του βιβλίου;

Άποψη μου είναι ότι το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια του εκάστοτε συγγραφέα, αρκεί να τον χειριστεί σωστά. Μην ξεχνάμε όμως πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επαφή, για αυτό πρέπει σαν συγγραφείς ή αναγνώστες να επενδύουμε σε μια παρουσίαση βιβλίου γιατί είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής!

Αυτό που λέω πάντα στους άλλους συγγραφείς είναι ότι μόνο εσύ γνωρίζεις το καλό του βιβλίου σου και μπορείς να αγωνιστείς για να το ταξιδέψεις όσο περισσότερο γίνεται. Είναι το λογοτεχνικό σου παιδί, θέλεις το καλύτερο για εκείνο και οφείλεις να του το προσφέρεις! 

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σχέδια σας;

Στόχος μου είναι μέσα από την πένα μου να κάνω τα όνειρα, τα συναισθήματα και την φαντασία λογοτεχνικά έργα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες!