/Βιβλιοκριτική: Το όνομα του έρωτα (Δημήτρης Μπαλτάς)

Βιβλιοκριτική: Το όνομα του έρωτα (Δημήτρης Μπαλτάς)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Η νέα ποιητική συλλογή του Δημήτρη Μπαλτά “Το όνομα του έρωτα” από τις εκδόσεις Αποστακτήριο, έχει ξεκάθαρη στόχευση και σε προϊδεάζει εξαρχής για το περιεχόμενο της. Ο έρωτας, αυτό το υπέρτατο συναίσθημα είναι το μοναδικό αντικείμενο του ποιητικού λόγου, το μόνο πεδίο διερεύνησης της παλέτας των συναισθημάτων που προκαλεί, των καταστάσεων που τον προκαλούν, τον επιτείνουν, τον ανατρέπουν, τον καθιστούν πρωταρχική κινητήριο δύναμη για κάθε άνθρωπο.

Ποιήματα που μοιάζουν με μικρά κινηματογραφικά στιγμιότυπα, με σκηνές αισθηματικής έξαρσης και θλίψης ή απογοήτευσης. Σύντομες εξομολογήσεις για απατηλές ελπίδες, ανεκπλήρωτα όνειρα, εν δυνάμει εμπειρίες που το παραπλανημένο μυαλό τους δίνει σάρκα και οστά πριν καν μετατραπούν σε απτή πραγματικότητα.

Ποίηση φορτισμένη με τη δύναμη της καρδιάς που πάλλεται από προσδοκίες. Ρίμες αφηγηματικές με μαεστρία και αναφορές σε κλασικές ποιητικές μορφές της χώρας μας.

Ο Δημήτρης Μπαλτάς, παρά το νεαρό της ηλικίας του, δείχνει αξιοθαύμαστη ικανότητα να αγγίζει με την προσήκουσα προσοχή και επιμέλεια, το πιο ξακουστό και δύσκολο ποιητικό θέμα, τον έρωτα. Τα δείγματα γραφής είναι παραπάνω από ικανοποιητικά και εμφανή τα διδάγματα από τους κλασικούς κολοσσούς της ελληνικής λογοτεχνίας.

Δώστε μια ευκαιρία στον έρωτα, έτσι όπως τον αντιλαμβάνεται η νεανική ορμή αλλά η σκωπτική πλευρά του νεαρού ποιητή. Είναι σίγουρο ότι δεν θα σας απογοητεύσει.