/Βιβλιοκριτική: Ο κύβος ερρίφθη (Μαρία Κρόκου)

Βιβλιοκριτική: Ο κύβος ερρίφθη (Μαρία Κρόκου)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Η περιπλάνηση στην αρχαία ελληνική ιστορία μπορεί, από μόνη της, να προσφέρει ενδιαφέροντα ταξίδια. Όταν σε αυτή προσθέσεις και επιτυχημένη μυθοπλασία, τότε δημιουργείς όλες τις προϋποθέσεις για ένα εντυπωσιακό αφήγημα, με ανατροπές, αγωνιώδεις εξελίξεις και πολυσήμαντα μηνύματα.

Η Μαρία Κρόκου με το νέο της μυθιστόρημα “Ο κύβος ερρίφθη” από τις εκδόσεις Πνοή, κάτω από το πέπλο μυστηρίου ενός πανάρχαιου μυστικού, αναπτύσσει δύο παράλληλες ιστορίες, μια σύγχρονη και μια από τον χρυσό Αθηναϊκό αιώνα.

Δύο ιστορίες με ανάλογη δομή, ανάλογους χαρακτήρες και ανάλογη ολοκλήρωση. Δύο διαφορετικά χρονικά σημεία και δύο ηρωίδες που ενώνονται με μια κοινή αποστολή.

Η Λυδία μετά το θάνατο της μητέρας της βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά ερωτηματικών και αναπάντητων γρίφων. Με τη βοήθεια του νέου γείτονα με πολλαπλάσιες γνώσεις από τις δικές της, συνθέτουν λίγο λίγο το ψηφιδωτό των στοιχείων αλλά όσο κι αν αγγίζουν το βαθύτερο νόημα, τόσο κάτι τους διαφεύγει για να συλλάβουν το πλήρες νόημα.

Τη σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά, με την υπόθεση μιας γυναίκας στην αρχαία Αθήνα που διώκεται για τη θεραπευτική δράση της; Τι ενώνει τελικά αυτές τις δύο γυναίκες; Ποια αποκάλυψη θα έρθει να μας συγκλονίσει;

Η συγγραφέας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η παράλληλη αφήγηση των δύο ιστοριών δεν κουράζει με μακρόσυρτες περιγραφές και περιττές αναλύσεις. Η δράση είναι ταχύτατη και οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται, δείχνοντας μας τα κίνητρα, τις ενοχές και τους στόχους τους. Ο δρόμος προς τη μεγάλη αλήθεια δεν είναι αργός και βασανιστικός, μπλεγμένος σε διαρκείς σκόπιμες καθυστερήσεις. Κάθε σελίδα προχωρά την πλοκή, προσθέτει νέα στοιχεία, τονίζει τις προσωπικότητες του έργου, τις αδυναμίες και τις εντάσεις τους.

Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν. Εκεί που ο ιστορικός πλούτος αποκτά μια συμπαντική διαχρονική ερμηνεία και η σκέψη των προγόνων δένει αρμονικά με τα σημερινά διλήμματα.