/Βιβλιοκριτική: Αλυσίδα γυναικών (Αθηνά Μπίνιου)

Βιβλιοκριτική: Αλυσίδα γυναικών (Αθηνά Μπίνιου)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Μια “Αλυσίδα γυναικών” από τη συγγραφική πένα της Αθήνας Μπίνιου και τις εκδόσεις Πατάκη.

Μια αλυσίδα χρονική αλλά και νοητική.

Μια αλυσίδα που σέρνει μαζί της τα πάθη, τις ενοχές, τις επιθυμίες και τα όνειρα, μιας εποχής και τα μεταπλάθει σε σύγχρονο υλικό με μηνύματα για την υπόσταση της γυναίκας στην κοινωνία, για την καταπίεση, τη βία που βιώνει σε έναν κόσμο πατριαρχικών αξιών.

Το μυθιστόρημα ξεκινά από μια ελληνική οικογένεια, αμέσως μετά τον εμφύλιο, φορτωμένη με τα διλήμματα και τις συγκρούσεις ενός νέου κόσμου. Η πλοκή πηγαίνει μπρος – πίσω στο χρόνο, δένοντας τις ιστορίες των προγόνων με τα βιώματα των επιγόνων.

Οι σχέσεις με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αναλλοίωτα στο πέρασμα των καιρών, αλλά και με διαφοροποιήσεις με βάση τον τόπο. Η μετανάστευση στερνό καταφύγιο ελπίδας για μια καλύτερη ζωή. Η εξιδανίκευση του προσδοκόμενου ακολουθείται από τη “βίαιη” προσαρμογή σε έναν νέο αγώνα επιβίωσης.

Οι γυναίκες πάντα στο επίκεντρο. Σε διαφορετικούς ρόλους, με νίκες και τις ήττες τους, με την υποταγή στις απαιτήσεις των άλλων ή τις ατομικές επαναστάσεις χειραφέτησης.

Μια κυκλική διαδρομή μέσα στο χωρόχρονο που ενώνει κάθε μία ηρωίδα με το παρελθόν και το μέλλον της.

Η επιστροφή καθίσταται το απαραίτητο “φάρμακο” για τον επανακαθορισμό του γίγνεσθαι. Η αποφυγή, ο χρήσιμος δρόμος για τη σωτηρία.

Η Αθηνά Μπίνιου γράφει για το διαχρονικό στίγμα των γυναικών. Για όσα τις ενώνουν στο διάβα των αιώνων. Για όσα τις χωρίζουν μέσα από τις κοινωνικές αλλαγές. Με μια γνήσια λυρικότητα στην αφήγηση και απέριττη παραστατικότητα στην αποτύπωση του εκάστοτε περιβάλλοντος, νιώθεις να μεταφέρεσαι σαν χρονοταξιδιώτης σε μέρη κι εποχές.

Η Αλυσίδα γυναικών, ανοίγει ζητήματα, θέτει ερωτήματα, ιντριγκάρει τον αναγνώστη να πάρει θέση. Θα νιώσεις οικίες τις ηρωίδες του. Θα γίνεις μέλος της αέναης θηλυκής πορείας προς την αυτοπραγμάτωση.