/Συνέντευξη με έναν πρωταθλητή της ζωής

Συνέντευξη με έναν πρωταθλητή της ζωής

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμονας, Συγγραφέας

Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να καταλάβει πως είναι όταν τη μια στιγμή είσαι μια χαρά, αρτιμελής και με όλες σου τις αισθήσεις σε πλήρη λειτουργία και την επόμενη στιγμή, ένας διακόπτης να κατεβαίνει, με αποτέλεσμα μία από αυτές να χάνεται για πάντα. Είναι ένα συναίσθημα δύσκολα αντιμετωπίσιμο και σκληρό. Παράλληλα, αισθάνεσαι αδικημένος και όταν συμβεί, πολλές και δύσκολες σκέψεις περνάνε από το μυαλό…

Η απώλεια της όρασης, είναι μια πολύ σκληρή δοκιμασία. Όσοι την έχουμε βιώσει, νιώθουμε στην αρχή ότι τα πάντα τελειώσαν για εμάς. Πολλοί, δεν καταφέρνουν ποτέ να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση δυστυχώς. Θεωρώ πως τα έχω καταφέρει καλά στη διαχείριση όλου αυτού. Και σίγουρα, καλύτερα από μένα, τα έχει καταφέρει ένας πολύ αγαπημένος μου φίλος, που θα ήθελα να σας τον παρουσιάσω! 

Το όνομα του είναι Χρήστος Κορομηλάς. Γεννήθηκε στην Πάτρα και φοίτησε στο πειραματικό σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών. Δούλεψε ως ελεύθερος επαγγελματίας και έμπορος, με μεγάλη επιτυχία, ειδικά στον τομέα των επιχειρήσεων, καθώς κατάφερε να δημιουργήσει από το μηδέν μία επιχείρηση, με αντικείμενο τις τηλεπωλήσεις, μια επιχείρηση που μεγάλωσε, αναπτύχθηκε και έφτασε στο σημείο να διαθέτει τέσσερα καταστήματα λιανικής πώλησης. Και κάπου εκεί, το παραμύθι τελειώνει. Χωρίς happy end…

Ο Χρήστος, σε μεγάλη ηλικία χάνει ξαφνικά την όραση του. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν είναι ικανό να τον σταματήσει. Ύστερα από ένα διάστημα προσαρμογής, κατάφερε να ανοίξει νέους δρόμους στη ζωή του μέσα από τον αθλητισμό αυτή τη φορά. Τα επιτεύγματα του από το 2009 που έχασε την όραση του, ουκ ολίγα. Έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στη παγκόσμια σειρά αγώνων κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας στο Ντουμπάι το 2018. Έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στα 5 χλμ. κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης ανδρών, στην ειδική κατηγορία Inspiration για ΑμΕΑ, της διοργάνωσης Oceanman Cancun World Final Cup Mexico, που διεξήχθη στο Κανκούν του Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2019. Είναι αθλητής του Συλλόγου ΙΩΝΑΣ-ΑΜΕΑ και με τα χρώματα του, τα τελευταία χρόνια λαμβάνει μέρος στα πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης και ποδηλασίας ΑμεΑ πετυχαίνοντας σημαντικά ρεκόρ. Επιπλέον έχει καταφέρει να κολυμπήσει αρκετές φορές σε αγώνες ανοιχτής θάλασσας καθώς και να συμμετάσχει σε αγώνες τριάθλου, συναγωνιζόμενος με αρτιμελείς αθλητές.

Αφού του εκφράσω τον θαυμασμό μου και από εδώ, θα σας αφήσω να τον γνωρίσετε μέσα από τα δικά του λόγια και μέσα από ερωτήσεις που του έκανα και τις οποίες θεώρησα αντιπροσωπευτικές.

  1. Πότε και πως έχασες την όραση σου;

Τον Ιούνιο του 2008. Οξεια αμφιβληστροειδική νέκρωση και πανραγοειδίτιδα, η οποία με έβλαψε, προερχομενη από τον ιό του έρπη 1 που ξεκλείδωσε από το D and A μου επειδή έπεσε το ανοσοποιητικό μου εξαιτίας μεγάλου στρες και στενοχώριας.

  1. Ποια ήταν η ζωή σου πριν την τύφλωση;

 Ελεύθερος επαγγελματίας, έμπορος.

  1. Ποια η ζωή σου μετά την τύφλωση;

 Στην αρχή εφιαλτική, μόλις αποδέχτηκα το πρόβλημα μου κανονική με μεγάλες συγκινήσεις.

  1. Τι θεωρείς ότι είναι πολιτισμός για έναν άνθρωπο με αναπηρία;

 Η ισοτιμη συμμετοχή του στην κοινωνία με αξιοπρέπεια όχι μόνο στα δικαιώματα αλλά και στίς υποχρεώσεις του.

  1. Πόσο φιλόξενη είναι η Αθήνα για έναν τυφλό;

 Δεν είναι καθόλου φιλική αλλά πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κάθε αντιξοότητα με γενναιότητα, σχεδιο και κατανόηση.

  1. Πώς βλέπουν τα μικρά παιδιά την αναπηρία σου;

 Στην αρχή με αμήχανο ενδιαφέρον, στη συνέχεια με περιέργεια και τέλος αντιλαμβάνονται  και κατανοούν το πρόβλημα μου άμεσα.

  1. Πώς σε αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι;

 Με καλή διάθεση και πρόθεση να διευκολύνουν την καθημερινότητα μου κι όταν τους εξηγώ τι και πως θέλω την βοηθεια τους, καθως επισης αυτά που μπορώ να κάνω με θαυμασμό τις περισσότερες φορές.

  1. Ποιος είναι ο μεγάλος σου στόχος;

 Η ζωή μου να είναι απλή, διασκεδαστική και συγχρόνως διδακτική.

 Επιθυμία μου είναι οι πραξεις και οι δράσεις μου να βοηθούν την κοινωνία και τους συνανθρώπους μου.

  1. Τι είναι αυτό που σου λείπει λόγω της αναπηρίας σου;

 Να πάρω το αυτοκίνητο μου και να πάω μέχρι την Πάτρα και να γυρίσω μόνος μου για να μιλήσω με τον εαυτό μου.

 Επίσης μου λείπουν πολύ τα κυριακάτικα πρωινά στην καφετέρια να ξεφυλλίζω τις εφημερίδες μου.

10. Ποια είναι η φράση εκείνη που θα σε χαρακτήριζε;

 Το απλό είναι ότι δυσκολότερο υπάρχει.

Χρήστο, σε ευχαριστώ και καλή συνέχεια στις επιτυχίες σου!