/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον IOANNI

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον IOANNI

Ο, μόλις 16 ετών, τραγουδοποιός Ioannis, εν αναμονή της κυκλοφορίας του πρώτου άλμπουμ “Zero Fifteen”, μας συστήνεται με το single “Taxi Driver”. Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο CulturePoint.gr και τον Κωνσταντίνο Μανίκα.

1. Νέο τραγούδι με τίτλο “Taxi Driver”. Πώς προέκυψε αυτή η δημιουργία και τι θέλει να πει στους ακροατές;

Το “Taxi Driver” είναι το πρώτο single που κυκλοφορεί από το debut album μου “Zero Fifteen”, το οποίο είναι ένα concept album, περιέχει δηλαδή μια ιδέα, μια ιστορία. Ο βασικός χαρακτήρας βρίσκεται σε μια αδιάκοπη πάλη των 2 εαυτών του, προσπαθώντας να καταπολεμήσει όλα αυτά που δε θέλει να είναι.

Το “Taxi Driver” είναι το 4ο τραγούδι τού album, το 4ο σε σειρά «κεφάλαιο» της ιστορίας, το οποίο είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του μουσικού ύφους όλου του album και το οποίο προβάλλει το εφήμερο των ρηχών και ανούσιων σχέσεων που ο χαρακτήρας δημιουργεί προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει τη μοναξιά του.

2. Τι κάνει ξεχωριστή μια ερμηνεία;

Το συναίσθημα. Έχεις κάνει μια καλή ερμηνεία, όταν έχεις καταφέρει να «μεταφέρεις» το συναίσθημά σου στον ακροατή, όταν τον έχεις «εμπλέξει» συναισθηματικά και έχει νιώσει το τραγούδι «δικό του», έχει αναγνωρίσει τον εαυτό του κάπου μέσα σ’ αυτό. Για να το καταφέρεις αυτό, νομίζω ότι θα πρέπει να είσαι «αυθεντικός», να είσαι «εσύ», και να είσαι έτοιμος να καταθέσεις την ψυχή σου και να γίνεις «ένα» με το κοινό σου! Μια «χλιαρή» ερμηνεία δεν μπορεί ποτέ να είναι ξεχωριστή.

3. Θεωρείς ότι σου ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είσαι ανοιχτός σε διαφορετικές επιρροές;

Δεν θα μπορούσα να πω οτιδήποτε για τη μουσική μου ταυτότητα χωρίς να αναφερθώ αρχικά σε ένα από τα πρώτα τραγούδια που έγραψα, το “For Whom We Live”, σαφώς επηρεασμένος από τα -μέχρι τότε- μουσικά μου ακούσματα, με Alternative rock στοιχεία και slow tempo. Ως καλλιτέχνης όμως, αλλά και ως άνθρωπος, νιώθω να εξελίσσομαι καθημερινά μέσα από τη μουσική, να αναζητώ και να ανακαλύπτω νέους τρόπους έκφρασης και να οδηγούμαι σιγά-σιγά σε πιο alternative pop συνθέσεις.

4. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Ο στίχος προηγείται πάντα.

Ήταν κάτι που συνέβη εξ αρχής, χωρίς να το συνειδητοποιήσω, σαν κάτι που υπήρχε πάντα μέσα μου και βρήκε τον τρόπο να εξωτερικευτεί, να υπάρξει (με λόγια)! Θέματα όπως η αμηχανία μου απέναντι στη ζωή και το θάνατο, η αγάπη, η μοναξιά, οι ανθρώπινες σχέσεις, η πάλη του εαυτού, δεν έπαψαν ποτέ να με απασχολούν στιχουργικά.

5. Ποιο θα είναι το επόμενο δημιουργικό βήμα;

Με την ολοκλήρωση του album μου “Zero Fifteen”, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το Καλοκαίρι του 2022 από την “GusP Productions”, μπαίνω ξανά στο studio για την ηχογράφηση της επόμενης δισκογραφικής μου δουλειάς, πάνω στην οποία εργάζομαι αυτή την εποχή.

6. Το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σου όνειρο;

Μιας και μιλάμε για όνειρα… Είναι πραγματικά ένα μεγάλο μου καλλιτεχνικό όνειρο, κάποια μέρα να γνωρίσω και να συνεργαστώ με την Billie Eilish!!!

7. Τι σε προέτρεψε να ασχοληθείς, από τόσο νέος, επαγγελματικά με τη μουσική;

Το πραγματικό μου ενδιαφέρον για τη μουσική και το τραγούδι, ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, όταν άρχισα να ακούω Evanescence και άλλα συγκροτήματα του είδους. Μου άρεσε να τραγουδώ τα τραγούδια τους, αλλά σύντομα διαπίστωσα ότι αυτό δεν μου έφτανε. Έψαχνα ένα δικό μου τρόπο να εκφραστώ, να βγάλω συναισθήματα που κρατούσα μέσα μου, να αποφορτιστώ από την πραγματικότητα.

Έτσι, ξεκίνησα να γράφω και να τραγουδώ, μαγεμένος από το «ανεξάντλητο» της μουσικής δημιουργίας και απολαμβάνοντας μια απερίγραπτη αίσθηση ελευθερίας. Και όταν απέκτησα το πρώτο μου αρμόνιο και ανακάλυψα πόσα πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις με μερικά πλήκτρα και λίγα κουμπάκια, άρχισα να «ντύνω» με νότες όλα αυτά που μέχρι τότε τραγουδούσα, με απλές συγχορδίες στην αρχή, αυτοσχεδιασμούς και πιο σύνθετες μελωδίες αργότερα.

Σύντομα ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ τη δουλειά μου και να επικοινωνήσω την ψυχή μου με ανθρώπους που νιώθουν όπως εγώ. Σ’ αυτό με βοήθησε ο αξιόλογος συνθέτης – μουσικός παραγωγός Κωνσταντίνος Πλακίδας, ο οποίος έκανε την ενορχήστρωση και την παραγωγή του πρώτου μου single “For Whom We Live” και «άνοιξε ένα νέο δρόμο» για μένα, τον οποίο ακολουθώ τώρα με ενθουσιασμό, αλλά και ευθύνη, με το debut album μου “Zero Fifteen”.

8. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Η μετάβασή μας στην ψηφιακή εποχή και η εύκολη χρήση του YouTube και άλλων μουσικών πλατφόρμων, άλλαξε τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας, έκανε πιο προσιτή τη μουσική σε όλους μας, επηρέασε τα ακούσματά μας, διαμόρφωσε τη σχέση καλλιτέχνη – κοινού, και έδωσε την ευκαιρία σε δημιουργούς να προβάλλουν πιο άμεσα και αποτελεσματικά τη δουλειά τους. Μόνο θετικά θα μπορούσαν να είναι όλα αυτά, σε έναν κόσμο που κινείται με απίστευτες ταχύτητες και σε μια εποχή όπου η καταλυτική επίδραση του διαδικτύου έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

9. Ποια είναι η γνώμη σου για τα μουσικά reality shows;

Δεν θα δοκίμαζα ποτέ την τύχη μου σ’ ένα μουσικό reality show, γιατί πιστεύω ότι «ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός»!

Είναι πολύ σημαντικό για έναν καλλιτέχνη να έχει τη δική του ταυτότητα και να μπορέσει να την διατηρήσει αναλλοίωτη στο χρόνο, χωρίς να αναγκαστεί να υποκύψει στις προσταγές της μουσικής βιομηχανίας. Κι όταν αγαπά πραγματικά αυτό που κάνει, έχει υπομονή και είναι έτοιμος να δουλέψει σκληρά, αργά ή γρήγορα, θα φθάσει στην «λάμψη» που ονειρεύεται!

10. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα ήθελες μαζί σου;

Δύσκολη ερώτηση! Πώς θα μπορούσα αλήθεια να «επιβιώσω» για έναν ολόκληρο μήνα με 5 μόνο δίσκους!!! Αν χρειαζόταν όμως, θα διάλεγα albums με χαρακτηριστικά μουσικά στυλ, όπως: “Happier Than Ever” από Billie Eilish, “Fallen” από Evanescence, “Melodrama” από Lorde, “Born To Die” από Lana Del Ray και “The Family Jewels” από Marina.
Συμπληρωματικά, θα ήθελα μαζί μου: “Cry Baby” από Melanie Martinez, “Folklore” από Taylor Swift, “Ashlyn” από Ashe, “Life Support” από Madison Beer, “Magdalene” από FKA Twigs, και “Sour” από Olivia Rodrigo.

11. Διαλέγεις παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλάμβανες;

Η καλύτερη καλλιτεχνική παρέα για μια ολιγοήμερη απόδραση για μένα, θα ήταν η Marina (Marina and the Diamonds). Μια τραγουδίστρια – τραγουδοποιός με ελληνικές ρίζες, με εξαιρετικό ταλέντο, η οποία κάνει μια σπουδαία καριέρα σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία -παγκοσμίως θα έλεγα. Την ξεχωρίζω και την θαυμάζω, τόσο σαν καλλιτέχνιδα, όσο και σαν άνθρωπο και πιστεύω ότι θα είχαμε πολλά να πούμε, να μοιραστούμε και να τραγουδήσουμε…

Βιογραφικό:

Ο Ioannis γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 2005. Από την ηλικία των επτά, ξεκίνησε μαθήματα θεάτρου, στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου αρχικά, και στο «Μικρό Θέατρο» αργότερα.
Στα δεκατρία μου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην αγγλική γλώσσα, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να γράφει και να εκφράζεται σε αγγλικό στίχο.
Δυο χρόνια πριν, στα δεκατέσσερά του, ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο, τη φωνητική και την αρμονία.
Ο 16χρονος Ioannis γράφει και τραγουδά για τις ανησυχίες και τα όνειρα των παιδιών της ηλικίας του, την αγάπη, τη μοναξιά, την πάλη του εαυτού, την αγωνία για έναν καλύτερο κόσμο…
Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο “For Whom We Live” κυκλοφόρησε το Μάιο του 2021, σε ενορχήστρωση του συνθέτη Κωνσταντίνου Πλακίδα και παραγωγή GusP Productions.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο single “Taxi Driver” από το debut album του “Zero Fifteen”, σε μουσική και στίχους δικούς του, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Καλοκαίρι του 2022.

Ακούστε το τραγούδι “Taxi Driver” εδώ:

Connect with Ioannis:
✓ YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCSaYKE4glcDcDq1Dsjnp9uw
✓ Facebook: https://www.facebook.com/Ioannis2020
✓ Instagram: https://www.instagram.com/zer0_fifteen
✓ Twitter: https://twitter.com/Ioannis91665950
✓TikTok: https://www.tiktok.com/@zer0_fifteen