/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στο Δημήτρη Βαρβαρήγο

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στο Δημήτρη Βαρβαρήγο

Ο συγγραφέας Δημήτρης Βαρβαρήγος * συνομιλεί τον Κωνσταντίνο Μανίκα, με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα “Παράτα με” από τις εκδόσεις Υδροπλάνο

 1. Κυκλοφορεί το νέο σας μυθιστόρημα με τίτλο “Παράτα με”. Τι πραγματεύεται;

Πραγματεύεται ένα πολύ δύσκολο θέμα που μιλάει για την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική παρενόχληση. Ασχολήθηκα με αυτό το θέμα μήπως και η λογοτεχνία συμβάλλει στο μέτρο που της αναλογεί ώστε κάποιο άτομο να σπάσει τη σιωπή του και να γλιτώσει από την βασανιστική ψυχική και σωματική καταπίεση. Απέδωσα ένα σκληρό και βίαιο κείμενο ακριβώς όπως παρουσιάζεται ωμή η αλήθεια της ζωής μήπως και καταφέρει να αφυπνίσει συνειδήσεις.

Θα έλεγα πως είναι μια καταγγελία για την απάνθρωπη επιβολή και την κακοποίηση.

Μια ιστορία που αγγίζει το σημείο μηδέν του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Ένα έργο για την ψυχική καταπάτηση, τον φόβο και τα αδιέξοδα μιας σαθρής κοινωνίας όπου κανένας νόμος και καμιά τιμωρία δεν καταφέρνει να φέρει την λύτρωση στο θύμα, παρά μόνο η απόλυτη τιμωρία του θύτη.

 1. 2. Σκιαγραφήστε μας τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου. Τι πρεσβεύουν και τι προσπαθούν να πετύχουν;

Το καλό και το κακό όπως πάντα να παλεύουν. Ήρωες και ηρωίδες με τρυφερούς και μισερούς χαρακτήρες.

Εκείνη: Η Δανάη, ένα κορίτσι δεκατριών ετών ήταν που δεν πρόλαβε να καταλάβει καλά τον κόσμο και δέχτηκε όλες τις απειλές από εκείνους που τον είχαν φτιάξει.

Εκείνος: Ο πατέρας, το απόλυτο διαταραγμένο σεξουαλικά κτήνος. Ένα ολοκληρωμένο διαστροφικό ον.

Εκείνη: Η μάνα, η απόλυτη σιωπή.

Ο αδελφός Αγγελής παραδέρνει στον δικό του κόσμο.

Προσωποποίηση του καλού η γιαγιά Δανάη ή Ισαβέλλα ή Κυκλάμινο.

 1.  Τι θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης μέσα από το βιβλίο σας;

Η σιωπή είναι η τροφή του θύτη. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι όταν γνωρίζουμε ένα τέτοιο δύσκολο γεγονός και σωπαίνουμε.

Αυτό που πιθανόν μπορεί να συμβάλει ο λόγος μου μέσω του βιβλίου είναι ένας προβληματισμός ώστε να δώσει θάρρος σε κάποιους ανθρώπους να αντιδράσουν άμεσα σε ενδεχόμενη παρενόχληση και να αντισταθούν δίχως φόβο.

 1. Αρκούν κινήσεις όπως το MeToo ως απάντηση στην κακοποίηση των γωνιακών;

Είναι καλό που στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες σπάνε τη σιωπή τους και δημιουργούν ανεξάρτητα κοινωνικά κινήματα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής.

 1. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Θεωρώ πως υπάρχουν αρκετές αλλά αυτή που έρχεται στο μυαλό είναι: «Τα πολλά ψέματα δίνουν το στίγμα μιας κρυμμένης αλήθειας.»

 1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη συγγραφή ενός βιβλίου;

Η έμπνευση είναι στιγμιαία. Μια αστραπή που ξεσπάει και χάνεται. Κατόπιν είναι η σκληρή δουλειά, η ολοκληρωτική αφοσίωση του συγγραφέα επάνω στο θέμα για να το επεξεργαστεί σωστά και να το φτάσει μέχρι το τέλος με επιτυχία.

 1. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Κάθε εποχή έχει τους δικούς της ρυθμούς και καθώς στις μέρες μας η τεχνολογική εξέλιξη φέρνει νέες προοπτικές-πρακτικές, δεν θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω το βιβλίο. Βέβαια η κάθε εποχή έχει τα στάνταρ της, την κλασικότητα της, έτσι και το βιβλίο στην έντυπη μορφή του θα παραμείνει κλασικό και θα υπάρχει πάντα.

 1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Δύσκολη ερώτηση. Τα ωραία βιβλία και οι καλοί συγγραφείς είναι πολλοί και θα αδικηθούν όσα και όσοι δεν αναφερθούν. Γι’ αυτό θα απαντήσω γενικότερα. Αρέσκομαι να διαβάζω τα πάντα και υπάρχουν βιβλία γνωστών Ελλήνων συγγραφέων άριστα, όσο και βιβλία που δεν έχουν ακουστεί ιδιαίτερα και είναι διαμάντια. Έχουμε καλούς συγγραφείς που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους. Από τους δεύτερους -τους ξένους- διαβάζω συνήθως Λατίνους, ίσως γιατί είναι πιο κοντά στο ταμπεραμέντο μου ή το αντίστροφο.

 1. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Πολλά θα ήταν στην προτίμηση μου σπουδαία μυαλά και προσωπικότητες όπως:

Κορνήλιος Καστοριάδης. Δημήτρης Λιαντίνης. Φιοντόρ Ντοστογιέβσκι. Αλμπερ Καμύ και πολλοί άλλοι.

 1. Με ποιο τραγούδι ή άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Νομίζω πως ανάλογα με την αφήγηση σκληρή ή τρυφερή θα ταίριαζαν πιο πολλά ακούσματα, αλλά για να τα συμπεριλάβω συνοπτικά σε δύο κομμάτια θα έλεγε το κορίτσι κι ο θάνατος του Schubert στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη το sound track της ταινίας ο Πιανίστας.

 1. Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας;

Έτσι ή αλλιώς η ζωή είναι ρεαλιστική. Αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι είναι να διώξουν από μέσα τους το υπερεγώ και την αλαζονεία για να υπάρξει περισσότερος σεβασμός και καλή προαίρεση απέναντι στον άλλον. Χρειάζεται να πιστέψει ο άνθρωπος στην αδελφοσύνη· κι ότι ο άλλος δεν είναι εχθρός, αλλά φίλος, αδελφός.

 • Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος, γεννήθηκε στην Αθήνα. αποφοιτά από αγγλική σχολή λογοτεχνίας “awarded by the writing school” και γράφει σήριαλ για την τηλεόραση, θέατρο και λογοτεχνία. Θεατρικά έργα: “Υπατία” από την θεατρική ομάδα Ανάδρασις 2013. “Λιεσάνορες” Θέατρο Βαφείο 2015-2016. “Τύψεις”. “Ο έρωτας και ο θάνατος”. Από τη θεατρική ομάδα “ΔΙΟΔΟΣ” ανέβηκαν τα έργα: “Οι ανάγκες των αισθήσεων”. “Το όνειρο μιας αγάπης”, διασκευές από τα αντίστοιχα διηγήματα του Ζαχαρία Παπαντωνίου: “Η Καλαμιά τ’ Αναπλιού” και “Το ψυχικό της Γατομάτως”. “Ένας Παππούς μα τι παππούς” από τη μουσική θεατρική σκηνή. “Τρεις Βάλτοι” στο Life & Art theater 2016-2017. “Μήδεια Λαγνεύουσα”
  Βιβλία: Από τις εκδόσεις Ν.Σ Μπατσιούλα κυκλοφορούν: “Υπατία” ιστορικό μυθιστόρημα, 10η έκδοση, Το βιβλίο Υπατία παρουσιάστηκε στην κεντρική αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο το 2007. Γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο, agora. και ανέβηκε θεατρικό έργο 2013 στο θέατρο Ακαδήμια. “Λιπεσάνορες”, ιστορικό μυθιστόρημα 3η έκδοση, εκδόσεις Ν.Σ Μπατσιούλα, ανέβηκε το 2018-2019, στο Θέατρο Βαφείο. Από εκδόσεις Άγκυρα: “Το υστερόγραφο μιας συγνώμης” μυθιστόρημα. “Ότι αγαπήσαμε πίσω έμεινε” Τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία: “Θεοδώρα, μια αληθινή αυτοκράτειρα”. “Διγενής Ακρίτας, ο ήρωας που έγινε θρύλος”. “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος – Ο τελευταίος Αυτοκράτορας”. “Η στάση του Νίκα – Η Μεγάλη εξέγερση”. Ακολουθούν: “Η γοητεία της δεύτερης φύσης”, μυθιστόρημα. “Πάθος” εκδόσεις Όμβρος, νουβέλα. “Με το ίδιο χρώμα η νύχτα και η σιωπή”. “Γυναίκες του Κόσμου”. “Είναι δύσκολη η αγάπη”. “Αδιέξοδοι έρωτες”, από τις εκδόσεις Χρήστος Ε. Δαρδανός. Το βιβλίο: “Ίμερος και Αστραία – Το μυστικό της σιωπηλής χώρας” από τις εκδόσεις Χατζηλάκος. “Σ’ έχω”, εκδόσεις Ελληνική πρωτοβουλία “Η Μαγική τρέλα της Δημιουργίας” Δοκίμιο Δημιουργικής Γραφής. “Anima mia”, μυθιστόρημα, από τις εκδόσεις Εν τύποις. Ποίηση: “Πιστοποιητικό Ανυπαρξίας” Χρ. Δαρδανός. “Carpe diem & Amour fou”, εκδόσεις Λυκόφως. “Πίστη και Περηφάνια”, μυθιστόρημα, εκδόσεις 24 γράμματα. Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος, είναι: Πολιτιστικός εκπρόσωπος της Unesco λόγου, τεχνών κι επιστημών για την Πετρούπολη. Ραδιοφωνικός παραγωγός στην εκπομπή “Μέσα από Σένα” στο Symban World Radio Australia. Μέλος των “Ιστορικών συγγραφέων”. Στη συντακτική επιτροπή του λογοτεχνικού περιοδικού “Ρωγμές” Συντάκτης της εφημερίδας, “Μορφωτικός της Πετρούπολης”. Έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής στους Δήμους Πετρούπολης, Αμοργού, Πάρου, Αταλάντης, Στον Μορφωτικό Όμιλο Πετρούπολης, στους εκδοτικούς οίκους Άγκυρα και Έναστρον.