/Ο συγγραφέας Βάιος Κουκκόνης στο CulturePoint.gr

Ο συγγραφέας Βάιος Κουκκόνης στο CulturePoint.gr

Ο συγγραφέας Βάιος Κουκκόνης απαντά στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.

Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα σας με τίτλο “Μόνος μαζί σου” από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Τι πραγματεύεται;

Είναι ένα κοινωνικό και ψυχολογικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνική προκατάληψη απέναντι στο διαφορετικό και τα κοινωνικά στερεότυπα που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και είναι τροχοπέδη σε κάθε είδους  ανθρώπινη εξέλιξη και αναγνώριση. 

    Κυρίως όμως πραγματεύεται την δύναμη που υπάρχει μέσα μας και τελικά όταν αυτή ενεργοποιηθεί, μπορεί να νικήσει κάθε είδους αδυναμία και αυτό που στην αρχή φαινόταν σαν ελάττωμα και αδυναμία να γίνει το μέσον για την επιτυχία και την αποδοχή από την κοινωνία.

Σκιαγραφήστε μας τους βασικούς χαρακτήρες  του βιβλίου. Τι πρεσβεύεουν και τι προσπαθούν να πετύχουν;

Οι βασικός χαρακτήρας είναι ο Ερρίκος. Είναι ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος Πρόκειται για ένα μοναχικό παιδί που μεγαλώνει στην ελληνική επαρχία παραμελημένος  από την μητέρα του και έχοντας υποστεί πολύ βία από τον αδελφό του Γιάννο ο ψυχισμός του επηρεάζεται αρνητικά και γίνεται ακόμα πιο μοναχικός και εσωστρεφής. Αποτέλεσμα είναι να αρχίζει να έχει ασυνήθιστες συμπεριφορές. 

    Ο Ερρίκος πρεσβεύει την δύναμη της ανθρώπινης φύσης  και της προσπάθειας για προσωπική επιτυχία  και εξέλιξη κόντρα  στα κοινωνικά στερεότυπα. Προσπαθεί να πετύχει και πετυχαίνει τελικά την κοινωνική καταξίωση αλλά κυρίως την δική του λύτρωση με το να έρθει αντιμέτωπος και να καταπολεμήσει τους δικού δαίμονες.

    Οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι επικουρικοί και συντελούν ως προς το να επηρεάσουν και να εξελίξουν τον κεντρικό ήρωα να φτάσει από την  μοναξιά και την κοινωνική του απομόνωση στην κορύφωση και την λύτρωση του.

Τι θεωρείτε ότι θα αποκομίσει, ως απόσταγμα, ο αναγνώστης;

Ευελπιστώ ο αναγνώστης να αποκομίσει την βεβαιότητα της ύπαρξης της εσωτερικής ανθρώπινης δύναμης που έχουμε, όπου με την ενεργοποίηση της πετυχαίνει κανείς την νίκη απέναντι σε κάθε δαίμονα  και σε κάθε προβληματική κατάσταση που φαντάζει δύσκολη και ακατόρθωτη η επίλυση της.

Τι σώζει τους ήρωες σας από τους δαίμονες τους; Αρκεί η αγάπη;

Ναι, η αγάπη σώζει τελικά, αλλά και όλες οι θετικές συμπεριφορές που ενεργοποιεί η αγάπη. Βέβαια εκτός από την κλασική ερμηνεία της λέξης,νοείται επίσης και η αγάπη για τον ίδιο σου τον εαυτό, τα ιδανικά σου και η πάλη σου για την κατάκτηση τους , η αγάπη για την οικογένεια σου όσο τροχοπέδη και αν στάθηκε στην εξέλιξη σου και η συγχώρεση που οφείλεις να τους δώσεις για να εξελιχθείς εσύ ο ίδιος τελικά. Επιπρόσθετα η αγάπη για την ίδια τη ζωή και την εξέλιξη που πρέπει να βιώσεις μέσα στην πορεία της.

Έρχεται ένα νέο μυθιστόρημα με τίτλο “Θα σε καλύψω”. Πόσο διαφορετικό είναι λογοτεχνικά και σε επιπεδο πλοκής από το προηγούμενο;

Είναι και αυτό βασισμένο στις ανθρώπινες σχέσεις και τις εσωτερικές διαδρομές που ακολουθούν οι βασικοί χαρακτήρες μέχρι την λύτρωση. Το ζητούμενο σε αυτό όπως και στο προηγούμενο μυθιστόρημα μου είναι η λύτρωση και ο δύσκολος δρόμος μέχρι τελικά να επιτευχθεί. Δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός όπως και η ζωή που ζει ο καθένας έτσι και οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι μοναδικές. Ως εκ τούτου το επίπεδο πλοκής είναι διαφορετικό από το προηγούμενο μυθιστόρημα σε δομή και πολυπλοκότητα γιατί πραγματεύεται διαφορετικές ζωές και σχέσεις.

Λογοτεχνικά θα έλεγα ότι είναι πιο ώριμο πιο μεστό, γραμμένο μέσα από το πρίσμα της συγγραφικής εμπειρίας και καλλιτεχνικής απόδοσης για ένα καλύτερο πόνημα από όλες τις απόψεις που ευελπιστώ να τύχει τις ίδiας απήχησης και αποδοχής όπως και το πρώτο μου.

Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Η εσωτερική μου ανάγκη να καταγράψω και να επικοινωνήσω ότι με την ενεργοποίηση της εσωτερικής δύναμης που όλοι έχουμε μέσα μας μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα , ποτέ να μην τα παρατάμε όσες δυσκολίες και αν συναντήσουμε στην πορεία της ζωής μας. Η ζωή του Ερρίκου είναι ακριβώς αυτό το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη συγγραφή ενός βιβλίου;

Κυρίως το ερέθισμα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, αυτό είναι που θα ενεργοποιήσει την έμπνευση και την ανάγκη για συγγραφή και μεταφορά των σκέψεων και συναισθημάτων στις σελίδες ενός βιβλίου. 

Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Το βιβλίο με την κλασική του μορφή υπήρχε και θα υπάρχει πάντα γιατί είναι σταθερή κλασική αξία. Ο ρόλος του στην ψηφιακή εποχή που ζούμε δεν έχει αλλάξει καθόλου παραμένει ο ίδιος απλά  το βιβλίο όπως και όλες οι μορφές τέχνης οφείλουν να συμβαδίζουν και να ακολουθούν την κάθε εποχή. 

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, του Γκαρσία Μάρκες έτσι για να ταυτιστώ ακόμα περισσότερο με την πανδημία. 

Ο σκύλος μου ο ηλίθιος, του Φάντε  να γελάσω λίγο παραπάνω  μετά την συγκίνηση που θα προηγηθεί. 

Χάρι Πότερ μήπως συναντήσω τη δική μου μαγεία ξεφεύγοντας από την πεζή πραγματικότητα όπως είπε και η Ροουλίνγκ. 

Ύστερα αφού συναντήσω τη μαγεία  θα μετρήσουμε με τον  Μέλιο τ΄αστρα στο ένα παιδί μετράει τα άστρα του Λουντέμη. 

Στη συνέχεια κλείνοντας τον αναγνωστικό μαραθώνιο θα απευθυνθώ στην Κυρία Ντάλογουεη και την Βιρτζίνια Γουλφ  να μου πει για τη δεξίωση που ετοιμάζει. 

Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Αφού διάλεξα στην καραντίνα τα βιβλία των παραπάνω συγγραφέων  ντροπή να μην τους πάρω μαζί μου και στην ολιγοήμερη απόδραση. Μην είμαστε  αγενείς!

Πιστεύετε στη μοίρα ή στη τύχη;

Πιστεύω και στα δύο αλλά με προϋποθέσεις. Αρκετές φορές είναι μοιραίο να συμβούν τυχαία γεγονότα στη ζωή μαςπου πρέπει όμως να τα αξιολογήσουμε. Χρειάζεται  να τα αξιοποιήσουμε κατάλληλα ώστε να λειτουργήσουν θετικά για μας αποδίδοντας τα άλλες φορές στην τύχη και άλλες φορές στην μοίρα. Έννοιες ταυτόσημες για μένα ,απλά εξαρτάται η ερμηνεία που εμείς δίνουμε.

Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας;

Χρειαζόμαστε τον συνδυασμό και των δύο. Αυτό  είναι το ιδανικό, χωρίς υπερβολές. Η ισορροπία είναι το ζητούμενο. Η  ισορροπία γενικά στη ζωή μας.