/Ο Κώστας Φασουλόπουλος στο CulturePoint.gr

Ο Κώστας Φασουλόπουλος στο CulturePoint.gr

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, συγγραφέας αρθρογράφος

Σημερινός μας καλεσμένος στο culturepoint.gr για να μας μιλήσει για το νέο του αστυνομικό έργο (τρεις νουβέλες): «Τρεις μύγες σε κόκκινο βελούδο» από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και να τον γνωρίσουμε, ο συγγραφέας Κώστας Φασουλόπουλος

-Αρχικά, θα θέλατε να σε γνωρίσουμε Κώστα. Θα μοιραστείς μαζί μας κάποια πράγματα για εσένα;

Εργάζομαι στο χώρο της ναυτιλίας σα μηχανολόγος μηχανικός και αγαπώ τα μηχανοκίνητα, ειδικά τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες. Από τα 17 μου αρθρογραφώ σε πολιτιστικά έντυπα και από τα 22 σε περιοδικά μοτοσυκλέτας. Ξεκίνησα να γράφω μυθοπλασία στα 24, με το διήγημα Σαμουράι που αργότερα διασκευάστηκε σε κόμικ και δημοσιεύτηκε σε περιοδικό μοτοσυκλέτας. Έχω εκδώσει τα βιβλία Εξευγενισμός από τις Εκδόσεις Εύμαρος και τις Μύγες από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Και τα δύο κινούνται στον ευρύτερο χώρο του crime fiction. 

Συνεχίζοντας με τις ερωτήσεις γνωριμίας. Τι αγαπάς, τι φοβάσαι και τι έχεις χάσει σε αυτήν τη ζωή;

Αγαπώ τους ανθρώπους με ενδιαφέροντα, φοβάμαι τους στενόμυαλους και συντηρητικούς και τους περισσότερους που εμφανίζονται τακτικά στην ελληνική τηλεόραση και λένε πως πρέπει να ζούμε. Δε νιώθω ότι έχω χάσει κάτι, δεν έχω παράπονα από τη ζωή μου. 

-Ποια χαρακτηριστικά αποδοκιμάζεις και ποια επιδοκιμάζεις στους ανθρώπους;

Σε κάθε χώρο υπάρχουν άνθρωποι που ταιριάζεις και άλλοι που θέλεις να έχεις σε απόσταση. Επιδιώκω να συναναστρέφομαι άτομα που έχουν πάθη κι ενδιαφέροντα, ακόμα κι αν δεν είναι ίδια με τα δικά μου.  

-Υπάρχουν κάποιοι αγαπημένοι συγγραφείς και έργα που σε έχουν επηρεάσει;

Περισσότερο με έχουν επηρεάσει σκηνοθέτες όπως ο John Carpenter κι ο Dario Argento. Συγγραφείς που μου έχουν ανοίξει τα μάτια είναι ο Donald Westlake, ο Stephen King κι ο Πέτρος Μάρκαρης. 

Ο συγγραφέας και κάθε δημιουργός οφείλει να είναι πολιτικό ον σχολιάζοντας την επικαιρότητα ή να σιωπά φερόμενος πιο επαγγελματικά ώστε να μη χάνει ενδεχομένως αναγνώστες δυσαρεστώντας κάποιους;

Ο κάθε συγγραφέας καλό είναι να γράφει ό,τι τον εκφράζει. Το σημαντικό είναι να λέει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, αντιληπτά. Πολλοί συγγραφείς εντάσσουν κοινωνικοπολιτική κριτική στο έργο τους με επιτυχία κι άλλοι τόσοι, θεωρώντας ότι θα αρέσει σε αναγνώστες. Αυτό συχνά καταδικάζει το έργο, με κήρυγμα και φτηνό διδακτισμό. Δεν υπάρχει σωστή σχολή, υπάρχουν επιτυχημένα κι αποτυχημένα κείμενα. 

-Ας περάσουμε στο αστυνομικό έργο σου (συλλογή με τρεις νουβέλες), «Τρεις μύγες σε κόκκινο βελούδο», τι θα διαβάσουμε; Θα μας προϊδεάσεις; 

Στις Τρεις Μύγες συναντάμε διαφορετικούς χαρακτήρες, σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ικανότητές τους για να κονομήσουν, ή έστω να επιβιώσουν, μπλέκοντας σε εγκληματικές καταστάσεις. Τρεις απτοί χαρακτήρες, φυσιολογικοί άνθρωποι, ή μικροεγκληματίες που ανακατεύονται σε δουλειές που τους υπερβαίνουν.  

Πρόκειται για το δεύτερο αστυνομικό σου έργο που εκδίδεται, οπότε καθώς έχεις κάποια εμπειρία πλέον, θα σε ρωτήσω: Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα κατά την άποψή σου; Σε ποιο είδος crime κατατάσσεται το μυθιστόρημα σου;

Όπως σε κάθε βιβλίο μυθοπλασίας, το σημαντικό είναι ο δημιουργός να αφηγείται ευχάριστα μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Η λύση δεν έχει τόση σημασία, όσο η διαδρομή, οι σχέσεις των ηρώων και οι αντιδράσεις τους σε αναπάντεχες καταστάσεις. Οι κριτικοί έχουν χαρακτηρίσει τις Τρεις Μύγες ως Pulp Fiction. Παρότι κάτι τέτοιο δεν ήταν επιδίωξή μου, είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτόν τον χαρακτηρισμό. 

-Ερώτηση «πρόκληση»… Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι από τα πιο εμπορικά είδη με αποτέλεσμα να εκδίδεται πληθώρα έργων κάθε χρόνο, τόσο ελληνικής όσο και ξένης λογοτεχνίας. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που το αναγνωστικό κοινό θα βρει στο έργο σου, ώστε να το προτιμήσει έναντι άλλων;

Μακάρι ο κόσμος να διαβάσει όσα περισσότερα βιβλία αντέχει ο χρόνος και η τσέπη του. Οι Τρεις Μύγες διαβάζονται εύκολα, ευχάριστα και περιγράφουν απτούς χαρακτήρες (ούτε υπεράνθρωπους, ούτε Πουαρό) σε στιγμές μεγάλης πίεσης, με κινηματογραφική δράση. 

Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, θα μοιραστείς μαζί μας τα μελλοντικά σου συγγραφικά σχέδια. Υπάρχει κάτι στα σκαριά;

Δουλεύω πάνω σε ένα crime μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές ναυλομεσίτες. Γύρω στις 300 σελίδες και θα περιλαμβάνει δράση, μοιραίες γυναίκες. Mercedes R107 και βαπόρια που αναζητούν νέους ιδιοκτήτες. 

-Και για επίλογο, θα ήθελες να μοιραστείς μία ευχή για το νέο έτος;

Υγεία, καθαρό μυαλό και αποχή από την τηλεοπτική τοξικότητα.