/Ο Καποδίστριας στην Τέχνη (βίντεο)

Ο Καποδίστριας στην Τέχνη (βίντεο)

“Αυτό που μας κολακεύει περισσότερο, είναι να ζούμε στη μνήμη των Ανθρώπων”.

Και πράγματι, τα λόγια αυτά του Κυβερνήτη, αντηχούν ακόμη στα αφτιά κάθε φίλου της Τέχνης που επεξεργάζεται ή θαυμάζει ένα Έργο, το οποίο απεικονίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια. Παρ’ όλο που ο ίδιος είχε δηλώσει πως “εγώ είχον πάντοτε μίαν σταθεράν αποστροφήν εις το να αποτελέσω το θέμα ενός ζωγράφου”, δεκάδες εικαστικοί, εμπνεύστηκαν από το διεισδυτικό βλέμμα και τη φωτοβόλο προσωπικότητά του, απαθανατίζοντάς τον στον καμβά ή στο μάρμαρο.

Ο Καποδίστριας είναι ως εικαστικό θέμα, ανεξάντλητος. Είτε ως μοντέλο, είτε ως σύμβολο. Πολλά έχουν γραφτεί γι αυτόν, πολλές αντικρουόμενες απόψεις έχουν κατατεθεί. Η Τέχνη όμως, έχει τους αυστηρά δικούς της δρόμους να εκφράζεται, μακριά από επιστημονικές αναλύσεις και αντιπαραθέσεις. Έτσι, κάθε καλλιτεχνικό χέρι, κατέθεσε και καταθέτει ακόμη, την δική του οπτική για αυτόν τον δυσθεώρητο οικουμενικό Έλληνα.

Σε αυτό το κεφάλαιο, παρουσιάζουμε με υπερηφάνεια, μια επιστημονική μελέτη που, με σιγουριά μπορούμε να δηλώσουμε πως, όμοιά της δεν έχει εκπονηθεί έως και σήμερα. Πρόκειται για την έρευνα “Ο Καποδίστριας στην Τέχνη”, ένα πλήρες και τεκμηριωμένο έργο το οποίο παραθέτει με λεπτομέρεια και επιστημονικότητα, την εικαστική απεικόνιση του Κυβερνήτη από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, από την εποχή των ένδοξων ημερών του, έως και σήμερα. Το χαρακτηριστικό όμως το οποίο προσδίδει σε αυτήν την έρευνα ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα, είναι ότι το έργο αυτό, φέρει την υπογραφή ενός ξεχωριστού τέκνου της Αίγινας, μιας εξέχουσας ερευνήτριας, η οποία κοσμεί με την προσφορά και την παρουσία της το νησί μας: είναι η κ. Αρετή Πηγιαδίτη, Ιστορικός της Τέχνης και υπεύθυνη του Μουσείου Καπράλου, η οποία δημιούργησε ένα πλήρες και απολαυστικό εγχειρίδιο ανάλυσης και παρουσίασης με όλες τις φορές που ο Κυβερνήτης, αποτέλεσε το θέμα για μια Εικαστική Τέχνη.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ζει και θα ζει για πάντα στη μνήμη μας, αυτή είναι άλλωστε η πολυπόθητη, για όλους εμάς τους εφήμερους, Αθανασία. Να παραμένεις στη μνήμη των Ανθρώπων μέσω των έργων και της πορείας σου. Και ειδικά όταν αυτά χαρακτηρίζονται από ανιδιοτελή αγάπη και προσφορά για την Πατρίδα.

Μελέτη / Παρουσίαση: Αρετή Πηγιαδίτη

Concept / Δημιουργία: Ειρήνη Κουνάδη / Ανέστης Κορνέζος

Management / Οργάνωση: Ειρήνη Κουνάδη

Σκηνοθεσία / Κάμερα / Μοντάζ: Ανέστης Κορνέζος Μουσική: RageSound – Vortex

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Αίγινας και την Κ.Ε.Δ.Α. για την παραχώρηση της αίθουσας του παλαιού Δημαρχείου και του Λαογραφικού Μουσείου, για τις ανάγκες των γυρισμάτων.