/Η συγγραφέας Γιώτα Αγγελοπούλου στο CulturePoint.gr

Η συγγραφέας Γιώτα Αγγελοπούλου στο CulturePoint.gr

Η συγγραφέας Γιώτα Αγγελοπούλου μιλά στο CulturePoint.gr για το νέο της βιβλίο “Καλή αντάμωση Σμύρνη μου” από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Γράψατε το βιβλίο αυτό με αφορμή κάποιου ιστορικού γεγονότος;

Το βιβλίο «Καλή αντάμωση Σμύρνη μου» δεν γράφτηκε με αφορμή κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα με φανταστικά πρόσωπα, το οποίο, όμως, βασίζεται σε αυθεντικά ιστορικά γεγονότα, κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία της εποχής γύρω στα 1850 στη Σμύρνη.

Προηγήθηκε έρευνα;

Ναι, υπήρξε έρευνα ώστε να εξασφαλίσω όσο το δυνατόν ακρίβεια τόσο για τα γεγονότα όσο και για τον τρόπο ζωής και τις περιγραφές της Σμύρνης, καθώς και άλλων περιοχών.

Με τα δυο προηγούμενα βιβλία σας δείχνετε να αγαπάτε την ιστορική αναζήτηση. Εδώ στήνετε μια ιστορία αγάπης που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. θέλετε να μας αποκαλύψετε ποιο είναι λοιπόν το περιβάλλον της ιστορίας σας;

Η ιστορία αγάπης της Μυρτώς και του Πέρσι ξεκινάει και εξελίσσεται στο μεγαλύτερο μέρος της στη Σμύρνη. Το περιβάλλον, λοιπόν, είναι η πόλη της Σμύρνης, όπου περιγράφονται οι συνοικίες της, οι δρόμοι της, το λιμάνι, η εξοχή στα περίχωρα, αλλά και ο τρόπος ζωής με τους Έλληνες και τους ξένους που ζούσαν εκεί μόνιμα, καθώς και τα βιώματα μιας γυναίκας μέσα από την οικογένεια, το σχολείο, τον γάμο, τον χωρισμό. Όλα τα ρεαλιστικά στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο προκύπτουν από βιβλιογραφία της εποχής.

Πώς βλέπετε το βιβλίο στην ψηφιακή εποχή;

Η έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας είχε σημαντικό αντίκτυπο στο κλάδο των εκδόσεων και η παραδοσιακή έννοια του βιβλίου ήρθε αντιμέτωπη με τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα audiobooks. Τα ηλεκτρονικά βιβλία προσφέρουν στον αναγνώστη την άνεση να τα έχει μαζί του, όπου κι αν πηγαίνει, μέσα σε μία συσκευή, ενώ τα audiobooks του δίνουν την ευκολία να του τα διαβάζουν κάποιοι άλλοι την ώρα που εκείνος μπορεί να συμμετέχει σε άλλες δραστηριότητες. Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διάφορες διαδικτυακές ομάδες έχουν δημιουργήσει εικονικές κοινότητες βιβλίων, όπου οι αναγνώστες μπορούν να αλληλοεπιδρούν με συγγραφείς και άλλους αναγνώστες από όλο τον κόσμο. Από την άλλη, πολλοί αναγνώστες εξακολουθούν να προτιμούν την απτική εμπειρία της ανάγνωσης ενός φυσικού βιβλίου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η ψηφιακή εποχή έχει μειώσει την αξία του έντυπου βιβλίου ως έργο πολιτισμού. Κατά τη γνώμη μου, είναι σαφές ότι η ψηφιακή εποχή έχει ανοίξει νέες δυνατότητες στην αγορά του βιβλίου και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια. Φυσικά, δεν θέλω καν να σκεφτώ την πιθανότητα να μην έχουμε την επιλογή να κρατάμε στα χέρια μας ένα φυσικό βιβλίο και να στερηθούμε την ιδιαίτερη μυρωδιά του χαρτιού όταν το διαβάζουμε. 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο;

Το «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες! Καταπληκτικό, κλασικό μυθιστόρημα με μια σύνθετη ιστορία αγάπης, απώλειας, οικογένειας και μοίρας με ζωντανές εικόνες και αυθεντικούς χαρακτήρες.

Το να γράφετε είναι για σας ένα είδος ψυχοθεραπείας;

Θα μπορούσε να είναι είδος ψυχοθεραπείας στην περίπτωση που κατέγραφα βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματά μου χωρίς πρόθεση να τα μοιραστώ δημόσια. Στην προκειμένη μιλάμε για γραφή ιστορικού μυθιστορήματος που απαιτεί έρευνα και χρόνο. Συνεπώς, υπάρχει ένα δημιουργικό άγχος ως προς την επιλογή του θέματος, την σωστή επεξεργασία των πληροφοριών και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, που μόνο ψυχοθεραπεία δεν το θεωρώ. Ωστόσο, η όλη η διαδικασία εμπεριέχει αυτοστοχασμό, με την έννοια ότι αφιερώνω χρόνο για να αξιολογήσω τις σκέψεις μου, την προοπτική και τις επιθυμίες μου σχετικά με το θέμα που θέλω να γράψω.