/Η ψυχίατρος και συγγραφέας Μαρία Λεβέντη στο CulturePoint.gr

Η ψυχίατρος και συγγραφέας Μαρία Λεβέντη στο CulturePoint.gr

Η ψυχίατρος και συγγραφέας Μαρία Λεβέντη, απαντά στις ερωτήσεις που τις θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματός της “Σαν κονιάκ σαμπάνιας”. 

Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά το νέο σας μυθιστόρημα “Σαν κονιάκ σαμπάνιας”;

Φαντάσου Κωνσταντίνε ότι βρίσκεσαι στα άδυτα ενός δαιδαλώδους κι ανεξιχνίαστου λαβύρινθου. Τι εικόνα φτιάχνεις με το μυαλό σου; Κοίτα γύρω σου. Βλέπεις κάτι ή το σκοτάδι μπλοκάρει την όραση σου; Τώρα προσπάθησε σ αυτή την εικόνα να προσθέσεις μυρωδιά. Μήπως  αρχίζει να ζωντανεύει; Δώσε λίγο χρόνο και νιώσε τι συναισθήματα σου γεννιούνται; Φοβάσαι και ακινητοποίησε ή σε ιντριγκάρει το μυστήριο και θες να δεις τι κρύβεται πιο πέρας

Έτσι θα παρουσίαζα περιληπτικά το Κονιάκ Σαμπάνιας. 

Σαν ένα ταξίδι μέσα σ έναν λαβύρινθο. Ανάλογα με τις εικόνες που φτιάχνει ο καθένας με το μυαλό του μπορεί να ξεκλειδώνει νέες πίστες ή να μένει μπλοκαρισμένος στο ίδιο σημείο.

Μάλιστα υπάρχει και ένα μπόνους που μπορεί ο αναγνώστης να χρησιμοποιήσει προκειμένου  να αλλάξει πίστα. Να μάθει την τέχνη της αρωματοποιίας !!!

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κεντρικής σας ηρωίδας, της Μάρθας;

Η Μάρθα, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου τούτου είναι μια γυναίκα της διπλανής πόρτας. Είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια τραγική πραγματικότητα. Δεν είναι ούτε υπερήρωας ούτε Top-model . Την έχω εμπνευστεί συνθέτοντας τη ζωή από πολλές θεραπευόμενες μου .  Ο χαρακτήρας της ,τα βιώματα και οι αντιδράσεις της στηρίζονται σε αληθινές γυναίκες και αληθινές ιστορίες. Ακόμα και οι έρωτες της είναι πραγματικοί. Στο μόνο σημείο που έχω παρέμβει ” ευγενικά” είναι στις αντιδράσεις της. Την έχω δημιουργήσει περισσότερο τολμηρή! Άλλωστε σαν πρότυπο γυναίκας ήθελα να βρει τον τρόπο να αποκτήσει αυτοπεποίθηση….αλλά δεν θα σας αποκαλύψω στο σημείο αυτό το  τρόπο που τα κατάφερε. Γνωριστείτε μαζί της για να τον ανακαλύψετε αγαπητοί μου .

Τι πιστεύετε ότι θα αποκομίσει, ως απόσταγμα, ο αναγνώστης;

Πολλοί με ρωτούν πριν διαβάσουν το βιβλίο αν υπάρχει στ’ αλήθεια κονιάκ σαμπάνιας. Διαβάζοντας το σίγουρα θα μάθουν πολλά τόσο γι’ αυτό το ιδιαίτερο ποτό όσο και για τη σχέση του με τον έρωτα. Όλα τα ποτά άλλωστε έχουν μια ερωτική πτυχή, γι αυτό και κάθε εραστής επιλέγει κάτι διαφορετικό να πίνει. Φυσικά η επόμενη ερώτηση που εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος τώρα είναι: τι σχέση μπορεί να έχει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αυτογνωσίας με τα ποτά και τον έρωτα; κι όμως αγαπητοί μου το έγκλημα, ο έρωτας, η ζωή κι ο θάνατος συνδέονται μ ένα αόρατο νήμα. Όποιος από σας δεν μπορεί να το δει ίσως μπορεί να το μυρίσει μετά την ανάγνωση του ” Σαν Κονιάκ Σαμπάνιας”

Πόση καταπίεση και κακοποίηση βιώνουν ακόμη οι γυναίκες και πώς αποτυπώνεται στο έργο σας;

Δυστυχώς αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο στη ζωή μας .Η καταπίεση δεν είναι πάντα φανερή κι ούτε συνοδεύεται απαραίτητα μόνο από σωματική βία. Η ψυχολογική βία είναι εξίσου καταστροφική και απαράδεκτη. Μακάρι να είχα ένα μαγικό ραβδάκι με το οποίο θα μπορούσα να αποτρέψω κάθε τέτοια πράξη. Είναι πολύς ο πόνος και μεγάλα τα ψυχικά τραύματα που τελικά οδηγούν σε ψυχικές ασθένειες. Χαίρομαι που έχει κινητοποιηθεί η κοινωνία στις μέρες μας αλλά δυστυχώς αυτό είναι ένα πρόβλημα πολύ παλιό και πολύ μεγάλο. Λυπάμαι πραγματικά που δεν μπορώ να προσφέρω περισσότερα στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Ίσως είναι κι ένας από τους λόγους που θα ήθελα να ήμουν υπερήρωας !!!

Είναι η ζωή ένα “παιχνίδι” ατελείωτων συμβιβασμών; Πώς έρχεται η λύτρωση; 

Είμαι ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια πάνω από 20 χρόνια και θα σου απαντήσω με αυτή την ιδιότητα μου στην ερώτηση σου .

Ναι καθημερινά οι άνθρωποι καλούνται να συμβιβαστούν σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής τους . Δυστυχώς αυτές οι επιλογές όχι από “θέλω” αλλά από ” πρέπει” οδηγούν σε εσωτερική καταπίεση και εντέλει σε ψυχικό πόνο ή ακόμα και σε ψυχική νόσο .

Κατά τη γνώμη μου τη λύτρωση τη φέρνει η ελπίδα και την ελπίδα το κίνητρο. Υπάρχει άραγε ισχυρότερο κίνητρο στον κόσμο από τον έρωτα; Μάλιστα 

“ο έρωτας είναι το δυναμικό στοιχείο πάσης γενέσεως και φωτός”, αυτό ισχυρίζεται η κυρία Αλίκη η αγαπημένη καθηγήτρια της Μάρθας μας.

Πιστεύετε στη μοίρα ή την τύχη;

Κωνσταντίνε πιστεύω πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Για όλα υπάρχει μια αιτία που συμβαίνουν. Ακόμα κι όταν δεν γνωρίζουμε την αιτία λόγω έλλειψης γνώσεων δικών μας ή ακόμα και λόγω ανυπαρξίας ανάλογης γνώσης αυτή την περίοδο χρόνου σε όλη την ανθρωπότητα σίγουρα η αιτία αυτή υπάρχει και κάποτε θα ανακαλυφθεί.

Τώρα ότι υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί ένα γεγονός έναντι κάποιου άλλου βάσει των επιλογών μας επίσης πιστεύω ότι ισχύει. 

Για την ακρίβεια πιστεύω ότι η μεγάλη εικόνα στη ζωή μας δεν είναι τυχαία. Οι μικρές λεπτομέρειες όμως μπορεί και να είναι γι αυτό μπορούμε να τις επηρεάσουμε. 

Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Μπορεί να σου φανεί περίεργο και άσχετο όμως την έμπνευση μου την έδωσε ο κορονοϊός .

Ήταν τόσο μεγάλη η θλίψη που μου προξένησε η πρώτη καραντίνα που αποφάσισα πως κάτι έπρεπε να κάνω. Όχι μόνο για μένα αλλά και για όσους θα διάβαζαν αυτό το βιβλίο.

Ήθελα να δώσω μια ελπίδα πως δεν τελειώνουν τα πάντα. Πως ακόμα και μέσα στο πιο πυκνό σκοτάδι υπάρχει μια ακτίνα φωτός κάπου στον ορίζοντα. Μάλιστα χρησιμοποίησα τα συμπτώματα της απώλειας όσφρησης και γεύσης μετατρέποντας τα σε υπερδυνάμεις της κεντρικής ηρωίδας . Έτσι απέκτησε το ταλέντο της υπερόσφρησης και της υπέρ γεύσης !!.

Τα υπόλοιπα στοιχεία βασίζονται σε αληθινές ιστορίες θεραπευόμενων μου .

Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο, στη συγγραφή ενός βιβλίου;

Η έμπνευση και η σκληρή δουλειά πάνε χέρι χέρι στη συγγραφή ενός βιβλίου. Δεν αρκεί η έμπνευση γιατί χρειάζεται δέσμευση μέχρι να ολοκληρωθεί και να εκδοθεί. Όμως αν χαθεί η έμπνευση όσες ώρες και να κάτσεις προσπαθώντας να την εκβιάσεις το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

Να σου πω την αλήθεια προσπάθησα να κάνω την διαδικασία όσο πιο ευχάριστη γινόταν. Κουραζόμουν μεν, αλλά με ευχαριστούσε τόσο πολύ που τελικά το ενέταξα στην καθημερινότητα μου θυσιάζοντας κάποια αλλά πράγματα .

Αν θέλεις να φτάσεις στον τελικό στόχο χρειάζεται να αποδεχτείς αυτή την πραγματικότητα. 

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

– Tο σπίτι των πνευμάτων της Isabel Allende

– O νικητής δεν είναι ποτέ μόνος του Paulo Coelho

– H κραυγή του γερακιού του Boyle Patton 

– Θάνατος μια αλλαγή ζωτικής σημασίας της Elisabeth Kübler-Ross

– Ανακαλύπτοντας ξανά τη ζωή σας των Young και Klosko

Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Αγαπώ την Αλιέντε. Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία της ακόμα και τα παιδικά!

Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που έγραφε η Λίλη Ζωγράφου. 

Από την άλλη μεριά λατρεύω την ασκητική του Καζαντζάκη καθώς και το ελεύθερο πνεύμα του.

Μικρή μεγάλωσα με τα βιβλία της Άλκης Ζέη που με στιγμάτισαν.

Και φυσικά η Λωξάντρα  της κυρίας Ιορδανίδου με συγκινεί και με εμπνέει γιατί η γιαγιά μου η Κατίνα  έζησε την καταστροφή της Σμύρνης .

Η λίστα μπορεί να είναι ατέλειωτη αλλά δεν θέλω να παραλείψω τον Καβάφη και τον Ελύτη που μου κρατούσαν τόσο καλή συντροφιά τις μέρες της μοναξιάς μου ….τότε στην πρώτη νιότη!