/Βιβλιοκριτική: Βαλκανευτές (Γιώργος Χατζελένης)

Βιβλιοκριτική: Βαλκανευτές (Γιώργος Χατζελένης)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Είχα καιρό να διαβάσω ένα ακραιφνές μυθιστόρημα του “δρόμου”. Ένα μυθιστόρημα που να κουβαλά την αύρα του Κέρουακ αλλά με σύγχρονους προβληματισμούς και ευρωπαϊκές εικόνες και μυρωδιές. Και μάλιστα, της ίσως πιο πολύπαθης και της πιο ετερόκλητης περιοχής της, τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στους “Βαλκανευτές” του Γιώργου Χατζελένη από τις εκδόσεις Ενύπνιο, μια παρέα τριών φίλων αποφασίζει να καλύψει με αυτοκίνητο ολόκληρη τη διαδρομή που εκτείνεται από την Αθήνα έως τη Σλοβενία. Ένα ταξίδι στα μονοπάτια, τα τοπία, τον πολιτισμό, της μνήμες, την ιστορία, τους ανθρώπους κάθε τόπου.

Η ομορφιά της φύσης, της αρχιτεκτονικής, των τεχνών έρχεται σε σύγκρουση με τα νωπά σημάδια του πολέμου, του αίματος, του εθνικιστικού μίσους.

Αυτή η γωνιά του πλανήτη αφημένη στις ορέξεις των εκάστοτε κατακτητών, ένα αμάλγαμα ιδεολογιών και θρησκειών, ταλαιοωρημένο από τη διαχείριση των αντιφάσεων, αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Η ζωή κι ο θάνατος, ενωμένοι, συνυφασμένοι με τη διαχρονική υπόσταση της κάθε πατρίδας.

Όμως αυτό το ταξίδι δεν είναι ένα αδιάφορο τουριστικό πέρασμα. Οι αφορμές για εσωτερική και φιλοσοφική αναζήτηση, πολλαπλές. Οι ευκαιρίες για υπαρξιακές και κοινωνικοπολιτικές συζητήσεις, διαρκείς.

Τα ιδεολογικά ρεύματα και οι επιπτώσεις των εμμονών και των στρεβλώσεων, η οικονομική κρίση, το Ευρωπαϊκό όραμα και η αμφίβολη εξέλιξη του, το μέλλον των κοινωνιών, οι νέες προκλήσεις, ο ρόλος του ατόμου και της συλλογικής δράσης.

Δεν λείπει όμως κι η ενδοσκόπηση, οι προσωπικές αμφισβητήσεις, ο στοχασμός πάνω στην ύπαρξη, στον καταναλωτισμό, τα πρότυπα της εποχής, τη μοναξιά, την αποξένωση, το κυνήγι της επιτυχίας, η διαβίωση στην πόλη.

Ο Γιώργος Χατζελένης κατορθώνει, μέσα από αυτό το διπλό ταξίδι, να καταθέσει έναν αιχμηρό σχολιασμό για τα διλήμματα των καιρών μας, να δει τον άνθρωπο και την κοινωνία με την καθαρή ματιά και την αγωνία ενός πραγματικού ταξιδευτή.

Με περιγραφική λεπτομέρεια σε φέρνει κοντά στους τόπους. Με λογοτεχνική σαφήνεια σε στέλνει στη σφαίρα της ποιητικότητας. Με ήρωες αληθινούς, σκεπτόμενους, διαυγείς, που δηλώνουν παρών σε μια διαδικασία ατομικού και συλλογικού επαναπροσδιορισμού.

Είναι σίγουρο ότι το βιβλίο θα σας σαγηνέψει, θα σας προβληματίσει, θα σας εξοργίσει, θα σας ενεργοποιήσει. Ξεκινήστε λοιπόν το ταξίδι σας, ως γνήσιοι Βαλκανευτές, με προορισμό το μέλλον.