/Βιβλιοκριτική: Το Σπίτι των Ψυχών (Π.Μ. Ζερβός)

Βιβλιοκριτική: Το Σπίτι των Ψυχών (Π.Μ. Ζερβός)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Το Σπίτι των Ψυχών – Και άλλες μετα-γοτθικές πειραϊκές ιστορίες, είναι η συλλογή διηγημάτων του Π.Μ. Ζερβού με έντονο το γκόθικ στοιχείο. Μια ιδανική συλλογή διηγημάτων να περάσετε ευχάριστα διαβάζοντας την και εξερευνώντας έναν απόκοσμο κόσμο.

Συνυπάρχουν στις ιστορίες τόσο το υπερφυσικό όσο και το απόμακρο αλλά ρεαλιστικό σκοτεινό στοιχείο.

Διαπνέονται από μία έντονη αισθητική η οποία καλλιεργείται τόσο από τις περιγραφές όσο και από την αλληλεπίδραση των ηρώων. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών τρόμου φαντασίας ως που να τους ρουφήξει το άπλετο σκοτάδι και να τους παραδώσει στη δίνη του χάους. 

Έντονο το τοπικιστικό στοιχείο καθώς εκτυλίσσονται και οι δέκα ιστορίες στον Πειραιά. Είναι εξαιρετικό ότι ο συγγραφέας πετυχαίνει την εγγύτητα και την αμεσότητα με τον αναγνώστη του λόγω αυτού καθώς συνήθως στο συγκεκριμένο είδος επιλέγονται τόποι άγνωστοι στα πέρατα του κόσμου εμπνευσμένοι κυρίως από τον Τόλκιν καθώς υπάρχει μία ανασφάλεια ως προς τοπικισμό. Ξεχνώντας φυσικά την ελληνική μυθολογία που αποτελεί και από τα πρώτα είδη λογοτεχνίας φαντασίας.

Εν κατακλείδι αν επιλέξετε να διαβάσετε τη συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων θα περάσετε ένα γοητευτικό απόγευμα βυθισμένοι στο σκοτεινό παραφυσικό στοιχείο που τόσο συναρπάζει.

Ο λόγος ρέει οπότε είναι ένα ευανάγνωστο έργο. Τα διηγήματα διαδέχονται το ένα το άλλο με ροή ως κινηματογραφικά πλάνα και οι χαρακτήρες είναι δομημένοι και ολοκληρωμένοι ακριβώς όσο χρειάζεται για τη φύση του κάθε διηγήματος.

Ο συγγραφέας θα σας κερδίσει σίγουρα με την ευρηματικότητα του στο να στήνει το μυστήριο της κάθε ιστορίας και να πετυχαίνει την πιο απρόσμενη ανατροπή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.