/Βιβλιοκριτική: Το Μετά (Στέλιος Χατζημιχαήλ)

Βιβλιοκριτική: Το Μετά (Στέλιος Χατζημιχαήλ)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμονας – συγγραφέας

Όσοι αγαπάμε το καλό, ποιοτικό ελληνικό τραγούδι και το ραδιόφωνο, σίγουρα έχουμε συνδέσει και τα δύο αυτά με τη φωνή του. Ο λόγος για τον Στέλιο Χατζημιχαήλ, ο οποίος έχοντας καταγράψει χιλιάδες εργατοώρες στα ερτζιανά και όχι μόνο, κάνει ένα επόμενο μεγάλο βήμα στην αξιόλογη πορεία του, παρουσιάζοντας μας πτυχές και ενός κρυμένου για εμάς ταλέντου του, εκείνο της γραφής.

Μέσα από τις εκδόσεις Μωβ, ο Στέλιος Χατζημιχαήλ, μας παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο, που φέρει τον μυστηριώδη τίτλο «Το Μετά»…

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας του, είναι η Ελένη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια συνοικία του Πειραιά. Παρά τις αντιρρήσεις των δικών της, γίνεται ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Ωστόσο, αν και διαπρέπει καλλιτεχνικά, βιώνει την απόλυτη απαξίωση από την οικογένειά της.

Η Ντόρα, μεγάλη πρωταγωνίστρια, είναι η φίλη και ο φύλακας άγγελός της.

Η ηρωίδα γνωρίζεται με μύθους του θεάτρου και του τραγουδιού και διαπιστώνει ότι πίσω από τα φώτα υπάρχουν και σκιές.

Ο πρώτος της έρωτας, ένας Αμερικανός φοιτητής, σημαδεύει τη ζωή της. Οι επόμενοι έρωτές της είναι όλοι ποδοσφαιριστές κατά μια περίεργη σύμπτωση. Αν και η μοίρα, οι άνθρωποι, παίζουν τα δικά τους παιχνίδια εκείνη πιστεύει πως ζει την απόλυτη ευτυχία.

Έχω την γνώμη ότι τα γεγονότα που αναφέρονται μέσα στο βιβλίο, λαμβάνοντας υπόψιν κάποια πράγματα από το βιογραφικό του συγγραφέα, αναφέρονται σε αληθινά γεγονότα, ωστόσο, έχουν κρυφτεί καλά πίσω από το ξεδίπλωμα της μυθοπλασίας.

Η ιστορία που μας αφηγείται ο κ. Χατζημιχαήλ, δοσμένη με μια γλώσσα άμεση και κατανοητή, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και δεν κουράζει σε κανένα σημείο. Το εύρυμα δε που χρησιμοποιεί, με την ηρωΐδα μας στον ρόλο του συνεντευξιαζόμενου ο οποίος μιλά σε έναν δημοσιογράφο για τη ζωή του, είναι το κλειδί στο όλο στήσιμο της ιστορίας, καθώς της δίνει ζωντάνια και εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Αν μου έχει μείνει κάποια απορία διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, είναι γιατί ο Στέλιος Χατζημιχαήλ, τόσα χρόνια, δεν είχε γράψει συστηματικότερα…

Πιστεύω ότι η ενασχόληση του με το ραδιόφωνο και τον χώρο του θεάτρου, θα έχουν γεμίσει την μνήμη του μυαλού του με χιλιάδες ιστορίες που αξίζει ο κόπος να τις μοιραστεί με όλους εμάς που μας αρέσει να διαβάζουμε τέτοιες.

Χωρίς αμφιβολία, «Το Μετά» του Στέλιου Χατζημιχαήλ, είναι ένα βιβλίο που αξίζει να αναζητήσετε και να το διαβάσετε, γιατί είναι αληθινό, ατόφιο και γραμμένο από έναν άνθρωπο που αγαπάει ειλικρινά ότι κάνει και αυτό φαίνεται σε κάθε του δραστηριότητα.