/Βιβλιοκριτική: «Στην Πόλη των λυγμών» της Άννας Γαλανού

Βιβλιοκριτική: «Στην Πόλη των λυγμών» της Άννας Γαλανού

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμονας – Συγγραφέας

Κάθε νέο της βιβλίο, είναι για μένα το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς. Δεν κρύβω, ότι η Άννα Γαλανού, είναι η αγαπημένη μου Ελληνίδα συγγραφέας. Η πένα της μοναδική. Κάθε νέα ιστορία που μας χαρίζει, είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Το νέο της βιβλίο, ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών μυθιστορημάτων, ένα είδος που αγαπώ να διαβάζω. 

Με το νέο της μυθιστόρημα, η συγγραφέας μας ταξιδεύει «Στην Πόλη των λυγμών», την Κωνσταντινούπολη. Σεμιά Πόλη που ζει ταραχώδεις ημέρες, με τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες να επιδίδονται σε έναν ανηλεή αγώνα για το ποιος θα επιβάλλει την άποψη του. Οδομαχίες, δολοφονίες και ίντριγκες, συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα που δεν αρμόζει στην Βασιλεύουσα. Μία Αυτοκράτειρα η οποία φοβάται και τον ίδιο της τον εαυτό, είναι η πρώτη που δίνει το κακό παράδειγμα και με συνεχείς δολοπλοκίες και αθέμιτα μέσα, εξοντώνει έναν – έναν, όλους όσοι κατά τη γνώμη της επιβουλεύονται την παντοδυναμία της.

Όμως, μέσα σε αυτή την ασχήμια, γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας, διότι σε τελική ανάλυση, το φως πάντα νικάει το σκοτάδι. Διασχίζοντας υπόγειους διαδρόμους, μυστικά περάσματα και αψιδωτές στοές που δημιουργούν οφθαλμαπάτες, η Αλεξία θα συναντήσει το πεπρωμένο της. Το μυστικό του βάλτου, ο περιπλανώμενος θίασος, οι νάνοι, το τσάι της λησμονιάς κλέβουν την αθωότητα και την ευτυχία της. Εκστρατείες, αποχωρισμοί, δολοπλοκίες, εκτοπισμοί απομακρύνουν από κοντά της τον άντρα της ζωής της. Αλλά καμιά υπέρβαση δεν είναι θυσία.

Είναι λύτρωση. Είναι απαίτηση ψυχής.

Σε 424 σελίδες, η Άννα Γαλανού έχει υφάνει μια δυνατή ιστορία, με τέχνη και μαεστρία. Μια ιστορία της οποίας τα γεγονότα ξεδιπλώνονται μπροστά σου σαν σε κινηματογραφική ταινία και εύχεσαι να μην τελείωνε ποτέ. Η ηρωΐδα του βιβλίου, είναι ένα πλάσμα πονεμένο, το οποίο μεγάλωσε με όλα τα υλικά αγαθά του κόσμου, στερήθηκε όμως την αγάπη και μόνη της παλεύει σκληρά για να την κατακτήσει.  

Η πλοκή της ιστορίας είναι εξαιρετική και η έρευνα που έχει κάνει σε μεγάλο βάθος η συγγραφέας, σου δίνει την αίσθηση της πληρότητας που επιζητάς από ένα βιβλίο.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο «Στην Πόλη των λυγμών» της Άννας Γαλανού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.