/Βιβλιοκριτική: Μόνος μαζί σου (Βάιος Κουκκόνης)

Βιβλιοκριτική: Μόνος μαζί σου (Βάιος Κουκκόνης)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Όταν το παρελθόν συνεχίζει να σε κυνηγά με τα τραύματα, τις φοβίες και τις ενοχές του, το παρόν καταλήγει δέσμιο τους, ανίκανο να επιτρέψει σε κάποιον να χαρεί όσα η ζωή έχει να του προσφέρει, ικανό να οδηγήσει τον δεσμώτη στα μονοπάτια μιας επικίνδυνης κι αυτοκαταστροφικής παράλληλης πραγματικότητας.

Ο Βάιος Κουκκόνης στο μυθιστόρημα του “Μόνος μαζί σου” από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη σκιαγραφεί ένα περιβάλλον αγριότητας και ανομίας, μέσα στο οποίο κάποιοι αναζητούν την πρόσκαιρη ικανοποίηση και το εύκολο χρήμα και κάποιοι άλλοι τυραννιούνται από τις Ερινύες για το καθήκον που δεν έπραξαν, από τις αξίες τους που δεν προάσπισαν.

Ο Ερρίκος είναι ακριβώς αυτό το τελευταίο είδος ανθρώπου. Ένα παιδί που βιώνει την οικογενειακή βιαιότητα, που γίνεται μάρτυρας ενός βασανισμού και του θανάτου που επιφέρει και από εκεί και πέρα όλες οι επιλογές, όλες οι αποφάσεις και οι πιο μύχιες σκέψεις του φιλτράρονται μέσα από εκείνο το τραγικό γεγονός. Παρά τη φαινομενική επαγγελματική και οικογενειακή επιτυχία, παραμένει εγκλωβισμένος στην τότε αδυναμία του να αντιδράσει, να αποτρέψει το μοιραίο κι αναπαράγει μια μόνιμη συναισθηματική στρεβλότητα που του στερεί κάθε χαρά.

Ο συγγραφέας αποσύρει ένα ένα τα πέπλα του μυστηρίου, παραδίδοντας σταδιακά στη θέα του αναγνώστη τη διαταραγμένη προσωπικότητα του κεντρικού ήρωα. Ταυτόχρονα, τοποθετεί στη σκακιέρα ένα, ένα τα πιόνια, όλων όσων διαμόρφωσαν ή διαμορφώνουν το σκοτεινό μονοπάτι του προς τη μόνιμη εσωτερική Κόλαση. Η λύτρωση του θα αργήσει να έρθει, αλλά θα έρθει, αναδιατάσσοντας τις προτεραιότητες του.

Λεπτομερείς περιγραφές, διακριτοί χαρακτήρες, ανατροπές κι ένα τέλος που εξυψώνει την καλοσύνη, την επιμονή, την αλήθεια. Ένα μυθιστόρημα που θα σας ανταμείψει με πλούσια πλοκή, ενδιαφέρουσες προσωπικές διαδρομές και ένα δυνατό μήνυμα για τις πληγές που είναι στο χέρι μας να μην τους επιτρέψουμε να συνεχίζουν να αιμορραγούν. ποτίζοντας το είναι μας με συνειδησιακό βάρος.