/Βιβλιοκριτική: Μαντάμ Αμάντα (Άγγελος Χαριάτης)

Βιβλιοκριτική: Μαντάμ Αμάντα (Άγγελος Χαριάτης)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Ο Άγγελος Χαριάτης σε αυτό του το μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις 24 γράμματα, επανέρχεται στην ιδιαίτερη περσόνα του πρώην αστυνομικού και νυν ιδιωτικού ερευνητή, Άλκη Μπαμπαλή, που συναντήσαμε στο βιβλίο του “Ο κύριος Χι”.

Ένας ήρωας απολύτως αντισυμβατικός που μοιάζει αγκιστρωμένος σε παλαιότερες, αναλογικές εποχές, κυρίως σε συνήθειες και συμπεριφορές που αναπαράγουν μια καθησυχαστική ρουτίνα. Ταυτόχρονα όμως μοιάζει πιο ανοιχτομυαλός κι ανεκτικός στις ιδιαιτερότητες και τις πληγές των σύγχρονων ανθρώπων και δείχνει έτοιμος να βοηθήσει κάθε κατατρεγμένο και αδικημένο του συστήματος. Μάλλον γιατί κι ο ίδιος πίσω από το σκληρό του περίβλημα κρύβει έναν άνδρα σημαδεμένο από τη μοίρα και πονεμένο από την ερωτική απόρριψη.

Αυτή τη φορά η υπόθεση που αναλαμβάνει δεν έχει να κάνει με τον χώρο του ποδοσφαίρου αλλά αυτόν της λογοτεχνίας και μια σειρά εγκλημάτων που αναπαράγουν πιστά το περιεχόμενο των βιβλίων μιας γνωστής, ευπώλητης συγγραφέως.

Ο Χαριάτης, δίχως να γίνεται δεικτικός, παραθέτει στοιχεία από την εκδοτική πραγματικότητα της χώρας μας και σκιαγραφεί ένα πλαίσιο φαυλότητας που σε τίποτα δεν έχει να κάνει με την ουσία και τα κίνητρα της ασχολίας με τη λογοτεχνία.

Λιτός και περιεκτικός στις περιγραφές του. Διεισδυτικός και αναλυτικός στην αποτύπωση των χαρακτήρων του. Δεν εκβιάζει το αστυνομικό μυστήριο και τις ανατροπές αλλά τις συνδέει με επιτυχία μέσα στο συνολικό πλαίσιο.

Έχω την εντύπωση ότι η έννοια του δεν είναι τόσο η αποκάλυψη του δράστη αλλά η παράθεση των αντιφάσεων προσώπων που δείχνουν να κινούνται με άνεση στο φως αλλά δεν ξέρουν πώς να απομακρυνθούν από το σκοτάδι που τους καταδιώκει.