/Βιβλιοκριτική: Η Νοσοκόμα (Δήμητρα Ιωάννου)

Βιβλιοκριτική: Η Νοσοκόμα (Δήμητρα Ιωάννου)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμονας – συγγραφέας

Ύστερα από τη μαγική ξενάγηση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η Δήμητρα Ιωάννου επέστρεψε και, κρατώντας μας το χέρι, μας ταξίδεψε στην Άνδρο του 1960, συντροφιά με τη Νοσοκόμα και τις μυρωδιές της θάλασσας και των λεμονιών.

Θα μπορούσε να ήταν, μια καλογυρισμένη ταινία της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Η ιστορία της Νοσοκόμας, πλαισιωμένη από τους τότε μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, θα μας κρατούσε συντροφιά ακόμα και σήμερα με την πλοκή της, τη δράση της, τα συναισθήματα και τις ίντριγκες που εξυφαίνονται σε αυτήν.

Ωστόσο, η Νοσοκόμα, είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, καλογραμμένο και με έντονο το στοιχείο της αγνότητας που προσωπικά αναζητώ στα γραπτά σύγχρονων λογοτεχνών, κυρίως ντόπιων.

Στο κέντρο της ιστορίας που μας αφηγείται η κυρία Ιωάννου στο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, βρίσκεται μια μυστηριώδης εξαφάνιση πριν από τριάντα χρόνια…

Η όμορφη γυναίκα που εξαφανίστηκε χωρίς να μάθει ποτέ κανείς τι απέγινε, ήταν γόνος μιας από τις πιο γνωστές οικογένειες του νησιού, η οποία, αν και αρραβωνιασμένη με τον γόνο άλλης εύπορης οικογένειας, είχε δώσει την καρδιά της σε έναν άλλον άντρα. Η άφιξη στο νησί μιας νοσοκόμας, θα ανακινήσει την ξεχασμένη αυτή πλέον ιστορία, η οποία κατά κύριο λόγο αφορούσε τρεις από τις πιο επιφανείς οικογένειες του νησιού και κατ’ επέκτασιν και όλο το νησί. Στόματα ανοίγουν, αλήθειες έρχονται στο φως και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και απρόβλεπτες. Η νοσοκόμα, γνωρίζει ένα μεγάλο μυστικό αναφορικά με την εξαφάνιση της νεαρής γυναίκας. Ένα μυστικό που κουβαλά και θέλει πρώτα να διασταυρώσει, πριν η βόμβα εκραγεί και τινάξει την Άνδρο στον αέρα.

Μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι ίσως, είναι το πιο ώριμο συγγραφικά έργο της Δήμητρας Ιωάννου, από τα τέσσερα τελευταία που έχω διαβάσει τουλάχιστον.

Οι ήρωές της, μας μεταφέρουν σε μια εποχή ξεχασμένη, τόσο μακρινή και κοντινή παράλληλα. Στην ελληνική επαρχία, που έννοιες όπως η τιμή, το φιλότιμο, η καλοσύνη, η αγάπη, ο σεβασμός και η οικογένεια, έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ζωή των ανθρώπων.

Είμαι βέβαιος, ότι έχουμε να περιμένουμε κι άλλα εξίσου δυνατά έργα από την κυρία Ιωάννου, η οποία, χρόνο με τον χρόνο, βιβλίο με το βιβλίο, μας κάνει ένα διακριτικό νεύμα να σταθούμε για να ταξιδέψουμε μαζί με τις λέξεις της σε κόσμους με ενδιαφέρον και όλο το φάσμα των συναισθημάτων σε πρώτο πλάνο.