Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας
Μια ταραγμένη εποχή, όπως η δικτατορία, περνάει από μπροστά μας μέσα από το μυθιστόρημα “Η κυρία στρατηγού” της Αφροδίτης Καμάρα από τις εκδόσεις Γραφή, με έναν τρόπο φαινομενικά πιο ανάλαφρο, πιο προσωποκεντρικό, που κατορθώνει όμως να αποτυπώσει με ακρίβεια και σαφήνεια την ανθρωπογεωγραφία, τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές που χαρακτήρισαν εκείνα τα χρόνια.
Η καθημερινότητα και τα προβλήματά της δεν έπαψαν να υπάρχουν και να καθορίζουν τις ατομικές πορείες.
Οι έρωτες κι οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, οι οικογενειακές σχέσεις, οι φιλίες κι οτιδήποτε ομορφαίνει αλλά και ταλανίζει διαχρονικά τις ζωές μας, δοσμένο μέσα από το φίλτρο μιας ιστορικης περιόδου καχυποψίας, μίσους, μισαλλοδοξίας αλλά και φόβου, απογοήτευσης, αγανάκτησης.
Ήρωες που μοιάζουν βγαλμένοι από κλασική ελληνική ταινία της εποχής. Από νέες γυναίκες εγκλωβισμένες στα οικογενειακά και κοινωνικά πρέπει έως απόστρατους αξιωματικούς με την κσταοιρσμενη φλόγα του αγωνιστή. Από νέους με πάθος και διάθεση για ανατροπή έως κυρίες, όπως η κυρία στρατηγού, με πυγμή και σθένος που διασφαλίζει τη διατήρηση του status quo και την σξιακή συνέχεια.
Η Αφροδίτη Καμάρα πετυχαίνει, χωρίς τυμπανοκρουσίες και λογοτεχνικές υπερβολές, τον στόχο της.
Δίνει το στίγμα ενός κόσμου στο μεταίχμιο της εξέλιξης και του εκσυγχρονισμού αναδεικνύοντας κρυμμένους πόθους, σκέψεις και προθέσεις με τρόπο εύγλωττο και κατανοητό, ταυτόχρονα με περίσκεψη αλλά και μια χρήσιμη δόση σκωπτικού χιούμορ.