/Βιβλιοκριτική: Η καμαριέρα (Nita Prose)

Βιβλιοκριτική: Η καμαριέρα (Nita Prose)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμονας – συγγραφέας

Είναι ίσως, ένα από τα πιο ξεχωριστά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία. Είναι τόσο καλογραμμένο και διαφορετικό, που με «αναγκάζει» να πω δυο λόγια γι’αυτό, αφενός σπάζοντας τον κανόνα μου ο οποίος λέει ότι θα γράφω για βιβλία που είναι γραμμένα από Έλληνες συγγραφείς και αφετέρου, διότι πολύ απλά, δεν μπορείς να προσπεράσεις ένα τέτοιο βιβλίο χωρίς να το προτείνεις και σε άλλους.

Ο λόγος για το βιβλίο «Η καμαριέρα», γραμμένο από την Nita Prose, το οποίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο τόσο σε συμβατική, όσο και ηλεκτρονική αλλά και audio μορφή τον Μάιο του περασμένου έτους.

Η πλοκή της ιστορίας, περιστρέφεται γύρω από την Μόλι Γκρέι μια καμαριέρα η οποία δεν είναι σαν τους άλλους ανθρώπους.

Έχει συνηθίσει να είναι αόρατη στη δουλειά της στο Ρίτζενσι Γκραντ. Κάθε πρωί φοράει τη στολή της, γεμίζει το καροτσάκι της με σαπούνια και καθαριστικά, και ξανακάνει τα δωμάτια του ξενοδοχείου πεντακάθαρα. Ο εκκεντρικός της χαρακτήρας καθώς και η εμμονική της αγάπη για την καθαριότητα την κάνουν ιδανική για τη θέση.

Όμως όλα αυτά θα αλλάξουν όταν ανακαλύψει έναν πασίγνωστο πλούσιο επισκέπτη, τον κύριο Μπλακ, νεκρό στο κρεβάτι του. Αυτό το χάος δεν μπορεί να καθαριστεί εύκολα. Κι έτσι η Μόλι μπλέκεται στο κυνήγι για την αναζήτηση της αλήθειας, καθώς περιηγείται στον σκοτεινό και αθέατο κόσμο του ξενοδοχείου, αναζητώντας στοιχεία. Πριν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, η ασυνήθιστη συμπεριφορά της τη μετατρέπει σε κύρια ύποπτη.

Αυτό το βιβλίο, είναι ένας ύμνος στην διαφορετικότητα και την αγάπη.

Είναι ένα μάθημα, που διδάσκει πως κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και ότι μέσα του μπορεί να πονάει, δεν παύει ωστόσο να χαμογελά και να είναι πιστός στο καθήκον του. Είναι μια ωδή στο πως με υπομονή και επιμονή, μπορούμε να ξεπεράσουμε τους προσωπικούς μας δαίμονες και να καταφέρουμε στο τέλος να πετύχουμε κάθε μας στόχο.

Πέρα από ένα μυστήριο ενός κλειδωμένου δωματίου και συγκινητικό πνευματικό ταξίδι, “Η καμαριέρα” διερευνά τι σημαίνει να είσαι ίδιος με όλους τους άλλους και ταυτόχρονα ολότελα διαφορετικός – και αποκαλύπτει ότι όλα τα μυστήρια λύνονται, όταν ακούς την καρδιά.

Επιπρόσθετα, «Η καμαριέρα», σου παραδίδει μαθήματα αξιοπρέπειας και φιλότιμου, δύο έννοιες πολύ παρεξηγημένες σήμερα, τόσο σε επαγγελματικό αλλά, και σε διαπροσωπικό επίπεδο.

Θα μπορούσα να γράφω και να γράφω δεκάδες αράδες για το βιβλίο αυτό. Θα πρότεινα όμως, να το αναζητήσετε και να εξερευνήσετε μόνος ο καθένας τον τρυφερό κόσμο της καμαριέρας και που ξέρετε, ίσως, πάρετε πολλές απαντήσεις σε προσωπικά σας αδιέξοδα. Το σίγουρο είναι, ότι ύστερα από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, θα γίνετε λίγο καλύτεροι άνθρωποι.