/Βιβλιοκριτική: Εξομολόγηση σε δέκα πράξεις (Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά)

Βιβλιοκριτική: Εξομολόγηση σε δέκα πράξεις (Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Συγγραφέας

Πόσο εύκολο είναι να αποτυπώσεις σε μερικές σελίδες, μια από τις πιο σκληρές εμπειρίες ζωής; Πώς αντιμετωπίζεις την απρόσμενη πρόσκρουση με το συναισθηματικό παγόβουνο που φέρνει ο καρκίνος; Ποια τα διδάγματα και ποια τα μηνύματα που πρέπει να περάσουν μέσα από την εξιστόρηση μιας τέτοια εμπειρίας που αλλάζει τη ζωή σου για πάντα;

Ο τρόμος μπρος στις καθημερινές ανατροπές μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερος κι από το φόβο του θανάτου.

Οι μικρές συνεχείς “‘ήττες” που απαιτούν άοκνη μαχητική διάθεση, αγάπη για τη ζωή, αντοχή κι επιμονή. Οι άνθρωποι που σε στηρίζουν με άδολη αγάπη και πείσμα, αυτός ο μονάκριβος θησαυρός που καμιά φορά παραβλέπουμε μέσα στη θολούρα των υποχρεώσεων.

Η εξομολόγηση της κ. Δαβιλά, είναι εκ βαθέων και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Όταν η ζωή σού φέρεται σκληρά, όσο κι αν τείνεις να λυγίσεις, όσο κι αν πονάς κι απελπίζεσαι, όσο κι αν βρίσκεις εξωγενείς παράγοντες α κατηγορήσεις για το κακό που σε βρήκε, όλα τελικά καταλήγουν στο σθένος να σταθείς όρθιος, να πολεμήσεις με όλες σου τις δυνάμεις για τη ζωή σου.

Το βιβλίο δεν είναι μια μελό αναπαραγωγή στερεότυπων, ούτε προκαλεί για να προσελκύσει το ενδιαφέρον ή να δημιουργήσει ψεύτικη συναισθηματική φόρτιση στον αναγνώστη. Δίνει στοιχεία αλλά και μια προσωπική οπτική με τις αντιφάσεις και τη φόρτιση των κρίσιμων στιγμών. Αναζητεί στην αγάπη, το αντίβαρο του φθόνου. Κυνηγά το όνειρο με κάθε τρόπο, δεν παραιτείται.

Ένας ενεργός πολίτης, όπως η κ. Δαβιλά, βρίσκει μέσα κι από την πιο δύσκολη φάση του βίου της, το κίνητρο για ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Τα συγγραφικά δικαιώματα του βιβλίου θα δοθούν στις οικογένειες παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες/