/Βιβλιοκριτική: Χλομά Βουνά: Στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου» (Τίνα Κουτσουμπού)

Βιβλιοκριτική: Χλομά Βουνά: Στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου» (Τίνα Κουτσουμπού)

Γράφει η Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Το μυθιστόρημα «Χλομά Βουνά: Στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου» της Τίνας Κουτσουμπού συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο ιστορικά και μυθοπλαστικά στοιχεία, δημιουργώντας μια συναρπαστική αφήγηση που γεφυρώνει διαφορετικούς πολιτισμούς και εποχές. Με αφετηρία τη Μεσσηνία και προορισμό το Τιρόλο, η ιστορία παρακολουθεί τη ζωή και τις αλληλεπιδράσεις δύο χαρισματικών ανθρώπων: του Περικλή Μαντούδη, ενός Ελληνα μετανάστη με όραμα, και του Θέοντορ Χρηστομάννου, ενός πρωτοπόρου αφιερωμένου στην αναμόρφωση των Άλπεων.

Η αφήγηση, πλούσια σε ιστορικές και πολιτισμικές λεπτομέρειες, ζωντανεύει την ταραχώδη εποχή του 19ου αιώνα, ενώ εξετάζει βαθύτερα θέματα όπως η ανιδιοτελής προσφορά, η επιμονή και η σημασία της συλλογικής προσπάθειας.

Με έντονη συναισθηματική φόρτιση και καλοδουλεμένη πλοκή, το έργο λειτουργεί ως ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους που, παραμερίζοντας προσωπικές φιλοδοξίες, αφοσιώνονται στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

 

Ο Περικλής άφησε το σχεδιάγραμμα των εργασιών, που μελετούσε αρκετή ώρα αμίλητος, μπροστά στο γραφείο του Θέο. Εκείνος δεν πτοήθηκε. Του έδωσε να διαβάσει την τεχνική έκθεση της ομάδας μηχανικών από το Μεράνο, που θα αναλάμβαναν το έργο, κι έπειτα μια λίστα ονομάτων που έπρεπε να πεισθούν να συμμετάσχουν, χρηματοδοτώντας το έργο ή υποκινώντας άλλους να το πράξουν. Η σιδερένια του θέληση κι η αφοσίωσή του στα έργα υποδομών για τον τόπο ήταν συγκινητική. Στο τέλος. όλοι κατέληγαν να πιστεύουν στα σχέδια του Θέο, όσο δύσκολη κι αν φαινόταν αρχικά η υλοποίησή τους.  (σ. 327).

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Είναι εφικτό ένας άνθρωπος να επηρεάσει το μέλλον της κοινότητας; Ν’ αλλάξει τη μοίρα ενός τόπου αλλά και τη δική του, υλοποιώντας καινοτόμες ιδέες κι οράματα; Η ιστορία μας το επιβεβαιώνει με τον πιο καταφατικό τρόπο. Στην εποχή του Φραγκίσκου Ιωσήφ και της Σίσσυ, στα τέλη του 1800 στο δυτικό άκρο της Αυστροουγγαρίας, στο Τιρόλο, η περιοχή των Δολομιτών παραμένει, ακόμη, απομονωμένη. Εκεί, ζει και δραστηριοποιείται o ελληνικής καταγωγής πολιτικός Θέοντορ Χρηστομάννος. Βαθιά γοητευμένος από την ομορφιά των δύσβατων βουνών και προικισμένος με το ελληνικό δαιμόνιο της επινοητικότητας, θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο όραμα: να βγάλει την περιοχή αυτή από την αφάνεια με την κατασκευή μεγαλόπνοων έργων ανάπτυξης. Με ενέργειές του θα κατασκευαστούν ο εμβληματικός Δρόμος των Δολομιτών, υδραυλικά έργα, σιδηροδρομικές συνδέσεις, μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία και ορεινά καταφύγια που θα μεταμορφώσουν την περιοχή σε σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Συνοδοιπόροι του στο εκπληκτικό αυτό εγχείρημα, ο Περικλής κι η Αρετή από τη Μεσσηνία, επηρεάζονται από τις απόψεις του κι αποφασίζουν να συνεργαστούν για την υλοποίηση των πρωτοποριακών σχεδίων του. Δυο προοδευτικοί άνθρωποι, που, υιοθετώντας τα οράματα του Χρηστομάννου, θα εργαστούν με ζήλο, μεράκι και πάθος, για ν’ αλλάξουν μία ολόκληρη περιοχή, αλλά και τη ζωή τους. Η ιστορία μας, ελεύθερα εμπνευσμένη, από την αληθινή ζωή και το έργο του Έλληνα της διασποράς, Θέοντορ Χρηστομάννου (1854-1911), εκτυλίσσεται στη Μεσσηνία, στη Βιέννη και στο Τιρόλο από το 1870 έως τις αρχές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Τίνα Κουτσουμπού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εργάστηκε στην ΕΡΤ και στην Εμπορική Τράπεζα. Ζει στην Καλαμάτα από το 1996. Είναι μέλος της Π.Ε.Λ., της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων. Διηγήματά της βραβεύτηκαν σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ με κείμενά της συμμετέχει σε πολλά συλλογικά έργα. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Ο καινούργιος κι επτά ακόμη διηγήματα (εκδ. Γαβριηλίδης, 2015), Του καιρού γυρίσματα (εκδ. Διάνυσμα, 2016), Ιστορίες του Νότου (εκδ. Μικρές εκδόσεις, 2018), Η Καλαμάτα στην τσέπη: τουριστικός οδηγός στα ελληνικά και στα αγγλικά (Kalamata, a pocket guide, εκδ. 24γράμματα, 2020), Το νερό που μ’ εκδικήθηκε (εκδ. ΑΩ, 2021) και, τελευταίο, το μυθιστόρημα Χλομά βουνά: Στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου (εκδ. ΑΩ, 2023).