/Βιβλιοκριτική: Χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη (Καλέντ Χοσεϊνί)

Βιβλιοκριτική: Χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη (Καλέντ Χοσεϊνί)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, Πολιτικός Επιστήμονας, Συγγραφέας

«Όσοι λένε ότι μπορούν να θάψουν το παρελθόν κάνουν λάθος, αφού αυτό ανοίγει το δρόμο του προς την επιφάνεια με νύχια και με δόντια». Σε αυτή τη φράση, κρύβεται το μυστικό που αποτελεί παράλληλα και την καρδιά ενός υπέροχου βιβλίου που θα σας παρουσιάσω σήμερα, το «Χαρταετοί πάνω απ’την πόλη» του Αφγανού συγγραφέα Καλέντ Χοσεϊνί.

Το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής αυτού του βιβλίου, εξελίσσεται σε μια τόσο γνωστή μα και τόσο άγνωστη για εμάς χώρα, το Αφγανιστάν. Ο νεαρός Αμίρ ζει στην πρωτεύουσα Καμπούλ, με τον στοργικό αλλά αυστηρό πατέρα του. Αποφασισμένος να του αποδείξει την αξία του, παίρνει μέρος σ’ έναν παραδοσιακό αγώνα με χαρταετούς. Ο Χασάν, πιστός φίλος και υπηρέτης του, είναι πρόθυμος, όπως πάντα, να τον βοηθήσει. Κανένα απ’ τα δυο αγόρια όμως δεν μπορούσε να προβλέψει ότι αυτό που θα συνέβαινε στον Χασάν εκείνο το απόγευμα του αγώνα θα άλλαζε για πάντα τη ζωή τους.

Η εισβολή των Ρώσων και η φυγή της οικογένειας του Αμίρ στις ΗΠΑ, χώρισε τα δύο παιδιά αλλά το ένοχο μυστικό που καθόρισε σε προσωπικό επίπεδο τις ζωές τους, ήταν πάντα εκεί, μέσα τους, να τους κάνει να χαμηλώνουν κάθε φορά που το σκέφτονταν, τα μάτια, για διαφορετικό λόγο ο καθένας τους όμως…

Η αλήθεια είναι ότι ως πολιτικός επιστήμονας, παρακολουθούσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διεθνείς εξελίξεις. Το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν, ο Μπιν Λάντεν, είναι ονόματα γνωστά και σε έναν πολίτη που δεν παρακολουθεί τα θέματα αυτά. Ομολογώ όμως ότι ήξερα ελάχιστα πράγματα για τη χώρα αυτή, τους ανθρώπους, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Στις 517 σελίδες όμως αυτού του βιβλίου, όλα αυτά αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, χωρίς να κουράζουν, κάνοντας τον να συνειδητοποιήσει ότι, οι ζωές μας πολλές φορές, καθορίζονται από τις εξελίξεις τις οποίες άλλοι αποφάσισαν για εμάς. τη γραφή του Χοσεϊνί ο αναγνώστης βλέπει μια άλλη πτυχή αυτής της χώρας, άγνωστης μέχρι σήμερα. Μιας χώρας γεμάτης χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις και παραδόσεις που χάθηκαν μετά την πτώση της μοναρχίας και την εισβολή των πρώτων εχθρών.

Το βιβλίο «Χαρταετοί πάνω απ’την πόλη» του Khaled Hosseini που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, Μας βοηθά να αντιληφθούμε το Αφγανιστάν ως έναν πραγματικό, υπαρκτό τόπο, κάτι παραπάνω από όσα ακούγαμε κάποτε στις ειδήσεις για τις σπηλιές του Τόρα Μπόρα, τα λιβάδια με τις παπαρούνες και τον Μπιν Λάντεν. Μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε στο Αφγανιστάν ένα πρόσωπο ανθρώπινο και οικείο, και όχι δυστυχίας, αιώνιων προβλημάτων και συγκρούσεων.

Ο συγγραφέας Καλέντ Χοσεϊνί, είδε το βιβλίο του να γίνεται παγκόσμιο best seller και να μεταφράζεται σε πάνω από εξήντα γλώσσες και όχι τυχαία. Τέλος, εκτός από τα αναρίθμητα βραβεία που απέσπασε, το «Χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη», μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία. Σίγουρα, είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί.