/Βιβλιοκριτική: Άγνωστες Πτυχές (Γιάννης Κοκονάς)

Βιβλιοκριτική: Άγνωστες Πτυχές (Γιάννης Κοκονάς)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Οι Άγνωστες Πτυχές (η ιστορία με τα κόκκινα παπούτσια) του Γιάννη Κοκονά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τυπικό αστυνομικό μυθιστόρημα αν και διαθέτει το στοιχείο της αναζήτησης ενός δολοφόνου. Ούτε βέβαια πρόκειται για ένα ακραιφνές ψυχολογικό θρίλερ αν και διαθέτει πλούσια στοιχεία συναισθηματικών εντάσεων κι αντιθέσεων.

Όταν ένας πατέρας αποφασίζει να γράψει ένα απολογητικό γράμμα στην κόρη του, η υπόθεση του βιβλίου που έχει γράψει αναπτύσσεται ως μια αυτόνομη ιστορία που σκιαγραφεί χαρακτήρες καθημερινούς, απτούς, με τους δικούς τους όμως κρυμμένους δαίμονες κι ένα έγκλημα που αναστατώνει τον μικρόκοσμο τους και αναδεικνύει κίνητρα, επιλογές και προθέσεις.

Το μυθιστόρημα του Γιάννη Κοκονά, αγγίζει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως το bullying και η βιαιότητα της νέας γενιάς δίχως να καταφεύγει σε δεικτικό ύφος ή εκτενείς ψυχαναλυτικές αναλύσεις.

Καταθέτει την παραστατική εικόνα της στιγμής κι αφήνει την ωμότητα και την ακρότητα να μιλήσουν από μόνες τους. Δεν γίνεται διδακτικός και επεξηγηματικός. Αφήνει τα γεγονότα να δώσουν την ένταση που τους αρμόζουν και τους ήρωες να αποκαλύψουν το άλλο τους πρόσωπο ως φυσική εξέλιξη μιας ανομολόγητης παρεκτροπής.

Η τελική ανατροπή προκαλεί έκπληξη, αφήνει ερωτηματικά και απορίες και ανοίγει το διάλογο για τη διάρθρωση και τα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας, την αδιαφορία του σχολικού περιβάλλοντος και του κοινωνικού περίγυρου.

Η γραφή διαθέτει με επάρκεια τον απαιτούμενο ρεαλισμό αλλά και την αναγκαία εσωτερικότητα.

Η πλοκή χτίζεται σταδιακά γύρω από τις αντιφάσεις των ηρώων για να καταλήξει στην αναπάντεχη συνειδητοποίηση της οικτρής πραγματικότητας.