/Συνέντευξη του Βύρωνα – Φραγκίσκου Κανάκη

Συνέντευξη του Βύρωνα – Φραγκίσκου Κανάκη

Συνέντευξη του συγγραφέα  Βύρωνα – Φραγκίσκου Κανάκη στον συεργάτη μας Γιώργο Δόλγυρα

Πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας σε πολύ νεαρή ηλικία. Ποια είναι η οπτική σας για τα πράγματα; Τι επιθυμείτε; Πώς βλέπετε συγγραφικά το παρόν και το μέλλον;

Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα επιτέλους να ολοκληρώσω το πρώτο μου βιβλίο και να το κυκλοφορήσω στην αγορά. Δυστυχώς, το ελληνικό κοινό είναι πολύ περιορισμένο τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα για το “αστυνομικό είδος” τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα. Θεωρώ όμως ότι η καραντίνα κατάφερε να φέρει πιο κοντά τον άνθρωπο με τη λογοτεχνία και έτσι δημιουργήθηκαν σταδιακά ευκαιρίες για όλα τα ειδή. Πλέον, τα περισσότερα άτομα που γνωρίζω απολαμβάνουν τη συντροφιά ενός καλού έργου και αυτό είναι αρκετά ευχάριστο.

Πώς ξεκίνησε η αγάπη σας για τη συγγραφή;

Από πολύ μικρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να χάνεται στις σελίδες των βιβλίων. Μου αρέσει να ταξιδεύω σε φανταστικούς κόσμους και να ζω παράλληλα με τους χαρακτήρες. Κάθε βιβλίο σου προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δραπετεύσεις από την πραγματικότητα και να βιώσεις κάτι καινούργιο. Στη εφηβεία πειραματίστηκα πρώτη φορά με τη συγγραφή με μικρές ιστοριούλες και διηγήματα. Κατάλαβα αμέσως ότι είναι κάτι που μου ταιριάζει και θα ήθελα να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά στο μέλλον.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας συγγραφικά αλλά και ως άνθρωπο;

Συγγραφικά μου αρέσει πολύ το είδος της κινηματογραφικής γραφής. Προσπαθώ να βάζω τον αναγνώστη μέσα στο έργο για να αντιλαμβάνεται καλύτερα την ψυχοσύνθεση των ηρώων και το ζουμί της υπόθεσης. Σαν άνθρωπος είμαι τέρμα αισιόδοξος και δεν αφήνω τίποτα να διαταράξει τη διάθεσή μου.

Πώς εμπνευστήκατε και γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο;

Το βιβλίο αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία : το μυστήριο, τη σκοτεινή ατμόσφαιρα και τον θάνατο. Το κοράκι λοιπόν αντιπροσωπεύει το παραπάνω τρίπτυχο και είναι ουσιαστικά ο συνδετικός κρίκος στην εξέλιξη της πλοκής.

Στο πόνημά σας, οι ήρωες συγκρούονται με τα θέλω και τα πρέπει τους και τελικά καθώς φαίνεται επικρατούν τα πρώτα. Αυτή είναι η άποψή σας για τη ζωή ή απλά η μυθιστορηματική φαντασία ενός συγγραφέα;

Κανένας σε αυτή τη ζωή δεν είναι αλώβητος από τα πάθη του και έτσι πολύ εύκολα κάποιος παρασύρεται από το συναίσθημα χωρίς να ακούει πρώτα την λογική. Αυτό το συναντάμε πολλές φορές μέσα στο βιβλίο αλλά και στον έξω κόσμο. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αλλά σίγουρα μαθαίνουμε να πορευόμαστε με αυτό. Ίσως με αυτόν το τρόπο, καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Ο κεντρικός σας ήρωας είναι ένας αστυνομικός μαριονέτα ο οποίος ελέγχεται και κατευθύνεται από άλλους. Για ποιους λόγους μπορεί ένας άνθρωπος να έχει αυτή την κατάληξη;

Ο καθένας μας ξεχωριστά κουβαλά κάποια στοιχεία ενός τραγικού ήρωα. Σε όλες τις ψυχές κονταροχτυπιούνται οι δυνάμεις του καλού με του κακού και όποια επικρατεί καθορίζει την προσωπικότητα του ατόμου. Το μυαλό είναι και αυτό ένα απλό ζωτικό όργανο που μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί από την κοινωνία, τις συγκυρίες και φυσικά τους ανθρώπους. Στη σύγχρονη εποχή είναι πλέον σύνηθες να βλέπεις την εκμετάλλευση και το ψέμα σε όλο τους το μεγαλείο. Δεν θέλω να πιστεύω ότι το κακό κυριαρχεί και θριαμβεύει στο τέλος.

Ένας άλλος ήρωας σας παραβιάζει την επαγγελματική του συνείδηση για κάτι πιο ιερό. Πρόκειται για ακόμα ένα μήνυμα ότι είμαστε άνθρωποι και συνεπώς ελεγχόμαστε από τα πάθη μας;

Τις περισσότερες φορές υποκλινόμαστε μπροστά στα πάθη μας και τα αφήνουμε να πάρουν τον έλεγχο. Οι χαρακτήρες του βιβλίου δεν αποτελούν εξαίρεση του κανόνα αφού είναι πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Είναι προγραμματισμένο από τη φύση μας να λειτουργούμε έτσι και αυτό δυστυχώς δεν αλλάζει. Το καλό είναι ότι κάποια στιγμή θα μάθουμε απ’ τα λάθη μας.

Το σκοτάδι στο έργο σας καταπίνει τους πάντες και όντως ζούμε σε σκοτεινούς καιρούς. Αυτή λέτε να είναι η κατάληξη για όλους μας ή το φως μπορεί τελικά να νικήσει;

Σίγουρα, η ανθρωπότητα έχει αλλάξει ριζικά απ’ την επέλαση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι τα εμπόδια μας κάνουν δυνατότερους στο τέλος. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Έχετε σκεφτεί ή ετοιμάζετε άλλο έργο; Αν ναι, πείτε μας λίγα γι’ αυτό…

Επόμενος στόχος είναι να γράψω ένα μυθιστόρημα μεγαλύτερο σε έκταση. Λογικά θα ξεφύγω από το αστυνομικό και θα επικεντρωθώ σε ένα πιο κοινωνικό περιεχόμενο. Είμαι σε καλό δρόμο.

Τόσο νέος και πετύχατε ήδη την πρώτη σας έκδοση. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας και τι θα συμβουλεύατε τους νέους ανθρώπους σαν εσάς τόσο συγγραφικά όσο και γενικότερα;

Πρέπει να κυνηγάς τα όνειρά σου όσο άπιαστα και αν φαίνονται στην αρχή. Ολοκληρωμένη συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει, απλά πρέπει να αξιοποιείς το ρίσκο σαν ένα εργαλείο του εαυτού σου. Γενικά, θα συμβούλευα τους νέους συγγραφείς να διαβάζουν περισσότερο και να ακούν με προσοχή τις συμβουλές των μεγαλύτερων.