/Συνέντευξη της ζωγράφου Jose Elfers

Συνέντευξη της ζωγράφου Jose Elfers

Η Ολλανδή ζωγράφος Jose Elfers, που ζει και δημιουργεί εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στη Σαλαμίνα, απαντά στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα και του Αλέξανδρου Κριτσίκη, για το CulturePoint.gr.

Τι είναι για εσάς η  ζωγραφική;

Η ζωγραφική είναι για μένα σαν να αναπνέω. Έρχεται ως κάτι φυσικό και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτή. Ζωγραφίζω γιατί αυτό είμαι γεννημένη να κάνω. Θα ήταν κρίμα να μου δοθεί αυτό το ταλέντο και να μην το χρησιμοποιούσα. Στόχος μου είναι να βελτινσω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ.

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη ζωγραφική;

Η πρώτη μου ευτυχισμένη στιγμή στη ζωή ήταν στο νηπιαγωγείο όταν μου έδωσαν ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί και αληθινή μπογιά και πινέλα.

Αλλά δεν έβρισκα πάντα την ευκαιρία να ζωγραφίσω. Έκανα καριέρα ως δασκάλα αγγλικών και μεγάλωσα δύο παιδιά ως ανύπαντρη μητέρα.

Πώς βρεθήκατε στη Σαλαμίνα και με τι ασχολείστε δημιουργικά στο νησί;

Η μοίρα με έφερε στη Σαλαμίνα, πάντα ένιωθα ότι αυτό ήταν το σπίτι μου. Είμαι εδώ από το 1982 και έχω τους φίλους και την οικογένειά μου εδώ.

Με τον ζωγράφο σύζυγό μου Paul Martin είχαμε μια γκαλερί τέχνης στην Ακτή Καραϊσκάκη Σαλαμίνας για κάποιο διάστημα. Η δουλειά μου βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή σε πολλά σπίτια της Σαλαμίνας, καθώς και στην Αγγλία, την Ολλανδία και το Σουδάν.

Επίσης στο δημαρχείο Σαλαμίνας υπάρχουν μερικά πορτρέτα που έχω φτιάξει, καθώς και στο Λαογραφικό Στέγη Σαλαμίνας

Πείτε μας μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας σας

Μεγάλη τιμή ήταν ότι το πορτρέτο του γιου μου Νίκου εκτέθηκε στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ., Ολλανδία (2019)

Στην εβδομάδα του Εθνικού Ολλανδικού Μουσείου κέρδισα το πρώτο βραβείο με τη ζωγραφική μου για την υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. (2020)

Πρόσφατα έλαβα μέρος σε ένα project για τον δήμο Σαλαμίνας. (2021)

Αυτήν την περίοδο εργάζομαι για την προετοιμασία μιας έκθεσης στο νησί της Τήνου, η οποία έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι / φθινόπωρο του 2022.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το στυλ της ζωγραφικής σας;

Το στυλ μου είναι ποικίλο. Ανάλογα με το θέμα και τη διάθεσή μου ζωγραφίζω ρεαλιστικά ή ιμπρεσιονιστικά, αλλά πάντα παραστατικά και σχεδόν αποκλειστικά με λαδομπογιά.

Διδάχτηκα τον κλασικό ολλανδικό τρόπο στο Atelier St. Lucas στη Χάγη.

Τι επιλέγετε, συνήθως, ως πηγή έμπνευσης για τη θεματολογία των έργων σας;

Ζωγραφίζω ό,τι με εμπνέει, που είναι πολλά, αλλά προτιμώ τα πορτρέτα. Καθώς μένω κοντά στη θάλασσα βρίσκω πολλή έμπνευση και εκεί.

Με τα χρόνια έμαθα να κοιτάζω με το μάτι του ζωγράφου και βλέπω την ομορφιά σε πολλά πράγματα. Το φως και το σκοτάδι κάνουν κάθε θέμα συναρπαστικό.

Δεν μου αρέσει να περιορίζομαι, ούτε σε θέματα, ούτε στο στυλ.