/Συνέντευξη: “10+1 Ερωτήσεις” στον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη

Συνέντευξη: “10+1 Ερωτήσεις” στον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη

Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντινου Μανίκα για CulturePoint.gr, τονίζοντας:

Τα λάθη είναι τα δίδακτρα που πληρώνουμε για να τιθασεύσουμε την ματαιοδοξία και τον εγωϊσμό μας.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χωρίς έμπνευση, κανένα έργο δεν είναι επιτυχημένο! Όμως, χωρίς σκληρή δουλειά καμιά έμπνευση δεν γίνεται έργο!

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μ’ αρέσουν τα ψηφιακά βιβλία! Eίμαι….αρχαίος! Ξέρω ότι πολλοί, κυρίως νέοι, τα επιλέγουν, αλλά εγώ προτιμώ τα βιβλία στην παραδοσιακή τους μορφή. Θέλω να κρατάω το βιβλίο στα χέρια μου. Μ’ αρέσει αυτή την αίσθηση του χαρτιού καθώς γυρίζω τις σελίδες. Θέλω τα βιβλία στη βιβλιοθήκη μου. Ακόμα και στοιβαγμένα! Κάθε βιβλίο μου θυμίζει και κάτι! Ακόμα και οι…ιερόσυλες υπογραμμίσεις!

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παιδιόθεν, ο αγαπημένος μου ήρωας ήταν ο Εκτορας και μισητή η Μήδεια!

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Τα Ομηρικά Επη», «Την Ιστορία του Θουκυδίδη», τον «Οδυσσέα» του James Joyce, την «Αναφορά στο Γκρέκο» του Καζαντζάκη και την «Φλογέρα του Βασιλιά», του Παλαμά. Τα ξαναδιάβασα τον Απρίλιο!!!

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ζώντες ή αποθνήσκοντες, θα συμπεριλαμβάνατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τι να προλάβεις σε λίγες μέρες; Θα έπαιρνα τον Παπαδιαμάντη, τον Βενέζη, τον Μυριβίλη και τον Καζαντζάκη!

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το τελευταίο βιβλίο μου έχει τίτλο «Μικρές Περιπλανήσεις στις ρωγμές του χρόνου». Είναι μικρές ιστορίες για ανθρώπους που γνώρισα και σημάδεψαν τη ζωή μου και για ταξίδια στο όνειρο που δεν τελειώνουν ποτέ και αενάως επανέρχονται!

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τη ζωή μας «Αλλιώς την είχαμε σχεδιάσει», την καταγράφουμε σε «Ημερολόγια Χαρμολύπης», αναζητώντας διαρκώς μια «Άλλη ευκαιρία», με «Μικρές περιπλανήσεις στις ρωγμές του χρόνου». 

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με την «Ενάτη» του Μπετόβεν και την «Ωδή στη χαρά!»

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα λάθη είναι τα δίδακτρα που πληρώνουμε για να τιθασεύσουμε την ματαιοδοξία και τον εγωϊσμό μας. Η συγχώρεση είναι στοιχείο γενναιότητας!

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η καριέρα δεν έχει πλέον την ίδια σημασία που είχε πρίν μερικά χρόνια. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς ότι μεγαλύτερη αξία έχουν οι άνθρωποι που είναι δίπλα σου.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ρομαντισμός δεν νομίζω να έβλαψε ποτέ κανέναν! Εκτός από εκείνους που ουδέποτε ήταν ρομαντικοί! Εστω και σε μικρές δόσεις!

 

Ο Κώστας Τριανταφυλλάκης γεννήθηκε στο Ασημένιο Έβρου. Τελείωσε το Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Το 1975 ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε στην Πάντειο. Το 1979 μετέβη στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά και πολιτικές επιστήμες (Μaster) και Διεθνείς Σχέσεις (Διδακτορικό). Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1990. Εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα marketing και επικοινωνίας. Έργα του: “Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει” (2012), “Ημερολόγια χαρμολύπης” (2014), “Μια άλλη ευκαιρία” (2017), “Μικρές περιπλανήσεις στις ρωγμές του χρόνου (2019)