/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιάννη Βάλλιο

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιάννη Βάλλιο

Ο ποιητής Γιάννης Βάλλιος απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα, με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής του συλλογής “Θραύσματα χρόνου” από τις εκδόσεις Ιωλκός.

 1. Κυκλοφόρησε η νέα σας ποιητική συλλογή “Θραύσματα χρόνου”. Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και τι ακριβώς πραγματεύεται;  

Η ποιητική συλλογή «Θραύσματα χρόνου» πραγματεύεται προβληματισμούς σχετικά με θέματα της σύγχρονης εποχής, όπως το καθημερινό ξόδεμά μας μπροστά στις οθόνες υπολογιστών, τις νέες προκλήσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο είτε πρόκειται για τις εξελίξεις της τεχνολογίας όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη ή για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε τα τελευταία χρόνια. Επίσης περιγράφει προσωπικά βιώματα και εικόνες από εποχές και τόπους της Ελλάδας, καθώς και ανησυχίες και ερωτήματα που σχετίζονται με την ζωή. Κάθε ποίημα αποτελεί ένα στιγμιότυπο μιας μνήμης ή μιας αίσθησης στον χρόνο την οποία προσπαθώ να συνδέσω σε βαθύτερο επίπεδο.

 

 1. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης; 

Οι πηγές έμπνευσης είναι πολλές. Οι Ιδέες σχετικά με τα σύγχρονα προβλήματα, τα βιώματα από την καθημερινότητα, ή τα ταξίδια σε όμορφες τοποθεσίες της Ελλάδας. Για αυτό η συλλογή ονομάστηκε «Θραύσματα Χρόνου» ως ένα σύγχρονο μωσαϊκό ιδεών και βιωματικών εμπειριών μέσα στον χρόνο.

 

 1. Τι θεωρείτε ότι θα αποκομίσει, ως απόσταγμα, το κοινό;

Η πρόθεση  είναι ο αναγνώστης  να θέσει τις δικές του ερωτήσεις ή απαντήσεις και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα μέσα από τα  βιώματα του δίνοντας νέα ώθηση , νέα ταυτότητα και γιατί όχι νέο σκοπό στα θέματα που πραγματεύονται στην συλλογή.

 

 1. Ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμη ανανέωσης της προσωπικότητάς μας; 

Κατά την γνώμη μου η φαντασία είναι η κινητήριος δύναμη νέας οπτικής στα θέματα που μας απασχολούν. Υπάρχει μια ορθή κανονικότητα στον σύγχρονο τρόπο σκέψης και ένας «υπαγορευμένος» τρόπος ζωής  που περιθωριοποιεί κάθε προσπάθεια που παρεκκλίνει από την κοινή αποδεκτή θέση. Η φαντασία βοηθά να ανακαλύψουμε καινούργιες πλευρές δημιουργίας, νέες ιδέες και όνειρα διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης των προβλημάτων, να κατανοήσουμε τις πραγματικές αξίες και δυνάμεις μας μέσα από ένα πιο δημιουργικό τρόπο και εν γένει να δώσουμε νέα προοπτική στην ζωή μας.

 

 1. Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Η εσωτερική ανάγκη διατύπωσης με κάποιο τρόπο όλων αυτών που συμβαίνουν γύρω μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και εικόνες από την Ελλάδα σε διάφορες εποχές και τοποθεσίες.

 

 1. Ποιον ορισμό θα δίνατε στην έννοια της λογοτεχνίας; 

Είναι η ανακάλυψη νέων κόσμων μέσα από τα μάτια των δημιουργών, η ενσυναίσθηση καταστάσεων και συναισθημάτων μέσω του πρίσματος έκφρασης του συγγραφέα και η εμβάθυνση σε θέματα που πιθανόν αλλιώς δεν θα θίγονταν.

 

 1. Ο Έλληνας διαβάζει ποίηση ή τη θεωρεί δυσνόητη; 

Η ποίηση διαφέρει από τις άλλες μορφές της λογοτεχνίας, ως προς την συμπυκνωμένη γραφή της, την περίτεχνη δομή της και ως εκ τούτου μπορεί να γίνει πιο απαιτητική και πιο αφηρημένη για το αναγνωστικό κοινό.

Σίγουρα υπάρχουν Έλληνες αναγνώστες που αναζητούν και απολαμβάνουν την ποίηση, αλλά η πλειοψηφία κατά την γνώμη μου δεν ασχολείται με την ποίηση που μπορεί να την θεωρεί δυσνόητη. Εξάλλου η  ευκολία της πληροφόρησης των καιρών μας αντίκειται σε κάθε περαιτέρω προσπάθεια κατανόησης πιο σύνθετων κειμένων.

Από την άλλη θα πρέπει να σημειώσουμε την τεράστια προσφορά της Ελληνικής ποίησης στην παγκόσμια λογοτεχνία και να σημειώσουμε ποιητές όπως τον Όμηρο, Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη με την παγκόσμια ακτινοβολία αλλά και αγαπημένους ενδεικτικά αναφέρονται όπως ο Βύρων Λεοντίδης, Κική Δημουλά, Τϊτος Πατρίκιος , και αυτό συνιστά ένα λόγο  για  να δώσουμε περισσότερο σημασία στους Έλληνες δημιουργούς και στα πονήματά τους.

 

 1. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Περιορισμένο αν και δεν θα έπρεπε, διότι αποτελεί σημαντικό πυλώνα του πολιτισμού. Πλέον η εύκολη αναζήτηση σε πληροφορία, η «τεμπελιά» για την γρήγορη αναζήτηση γνώσης  εξυπηρετείται από τα ψηφιακά μέσα, χωρίς όμως κατά την γνώμη μου να προσφέρει την αντίστοιχη εμβάθυνση που επιτυγχάνεται με το διάβασμα των βιβλίων.

Όπως έλεγε και ο Ελύτης αν θέλουμε να βελτιωθούμε, πρέπει να κάνουμε άλμα μεγαλύτερο από την φθορά.

 

 1. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Ενδιαφέρον ερώτημα. Θα διάλεγα τα ακόλουθα:

 1. Όταν παύουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο του Benjamin Labatut
 2. Ο κόσμος ως βούληση και ως παράσταση του Σοπενχάουερ
 3. Η γιορτή του τράγου του Μάριο Βάργκας Λιόσα
 4. Ο Ανήφορος του Νίκου Καζαντζάκη 
 5. Μαρία Νεφέλη του Οδυσσέα Ελύτη

 

 1. Πιστεύετε στη μοίρα ή στην τύχη; 

Πιστεύω ότι οι συγκυρίες διαμορφώνουν εν μέρει το αποτέλεσμα στην ζωή μας. Το υπόλοιπο αφορά προετοιμασία, σχεδιασμό και σημαντική προσπάθεια από πλευρά μας.

 

 1. Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας;

Δυστυχώς ο ρεαλισμός στην εποχή μας έχει λάβει διαστάσεις κυνικότητας ,εξατομίκευσης προσωπικών στόχων. Έχει την σημασία του για την θέση της «πραγματικής διάστασης» των προβλημάτων και θεμάτων που αντιμετωπίζουμε αλλά στερείται ενός ανώτερου νοήματος, ενός οράματος και απώτερου σκοπού.

O ρομαντισμός, ο οποίος κατά την γνώμη μου λείπει από την κοινωνία μας, αποτελεί τον μοχλό για έμπνευση και για να γεμίσει το κενό που δημιουργεί η καθημερινή κυνικότητα.