/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Δώρο Αντωνιάδη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Δώρο Αντωνιάδη

Ο συγγραφέας Δώρος Αντωνιάδης απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματος “ΚεχριBARι”. 

Κυκλοφορεί το νέο σας αστυνομικό μυθιστόρημα “ΚεχριBARι”. Τι πραγματεύεται και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο τίτλο;

Το τελευταίο μου μυθιστόρημα ουσιαστικά είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, μεταξύ των τριών κεντρικών ηρώων της ιστορίας, του Κούριερ, του Γέρου και της Μπριγκίτε, που λαμβάνει χώρα στην Άνδρο μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Δε θα το χαρακτήριζα «αστυνομικό» με τον αυστηρό ορισμό, αλλά πιο πολύ νουάρ. Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το κεντρικό μπαρ στο νησί, όπου συμβαίνουν πολλά από τα γεγονότα, αλλά και γιατί το κεχριμπάρι με τις ιδιότητες που έχει, αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη της ιστορίας.

Σκιαγραφήστε μας τους τρεις βασικούς χαρακτήρες  του βιβλίου. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, τα κίνητρα τους;

Και οι τρεις ήρωες έχουν ένα σκοτεινό παρελθόν το οποίο όλο και θα φωτίζεται στην πορεία. Ο Κούριερ είναι ένας καταθλιπτικός αλλά και δυναμικός πρωταγωνιστής, ο Γέρος παρουσιάζεται ως ένας επιχειρηματίας που ζει διασκεδάζοντας και η Μπριγκίτε είναι το μήλον της έριδος, αυτή για την οποία θα ξεκινήσει ο καυγάς. Αυτό το ερωτικό τρίγωνο όμως δείχνει να είναι μόνο η αφορμή των όσων ακολούθησαν…

Τι θεωρείτε ότι θα αποκομίσει, ως απόσταγμα, ο αναγνώστης;

Ότι από κάποια στιγμή και μετά, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Όσο κι αν θέλουν, όσο κι αν λένε ότι θα αλλάξουν, το «είναι» τους, αυτό που έγιναν τελικά μέσα στα χρόνια, όλο και πιο πολύ παγιώνεται και τους χαρακτηρίζει.

Βρεθήκατε στη λίστα των προτεινόμενων για κρατικό βραβείο λογοτεχνίας. Πόσο σημαντική είναι μια θεσμική αναγνώριση σε σχέση με την εμπορικότητα ενός συγγραφέα;

Γενικά σίγουρα είναι θετική η συμμετοχή σε μια βραχεία λίστα κρατικών βραβείων. Αν τώρα επηρεάζει την εμπορικότητα, ίσως λιγάκι ναι. Εξαρτάται κι από το πώς αυτό θα προβληθεί και από ποιους. Αλλιώς είναι ας πούμε το Υπ. Πολ. απλώς να βγάλει μια ανακοίνωση κι αλλιώς είναι να κοινοποιηθεί στα Μέσα από κόσμο και λογοτεχνικά περιοδικά, να το δημοσιοποιήσει ο εκδοτικός οίκος, να βάλει τυχόν αυτοκόλλητο στο εξώφυλλο κτλ. Προφανώς το πρώτο βραβείο επηρεάζεται περισσότερο. Το γεγονός όμως ότι σχεδόν όλα τα σχετικά βραβεία εκ των πραγμάτων ανακοινώνονται ένα με δύο χρόνια αργότερα της κυκλοφορίας τους, αυτό σίγουρα δε βοηθάει το ίδιο. Μπορεί βεβαίως στον αντίποδα και να προκαλέσει μια νέα ζήτηση.

Η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, διαθέτει δική της ταυτότητα, ή επηρεάζεται έντονα από τις διεθνείς τάσεις;

Η απάντηση είναι μια μίξη, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες και σχολές αντίστοιχα. Σίγουρα έχει τη δική της ταυτότητα πάντως, απλώς δεν την ακολουθούν απαραίτητα όλοι οι συγγραφείς. Κάποιοι γράφουν πιο πολύ στα «ξένα» μέτρα και πρότυπα. Το να μείνεις πάντως εντελώς ανεπηρέαστος -ως συγγραφέας μιλάω- σημαίνει πως είτε δε διαβάζεις αρκετά τι γίνεται στον έξω κόσμο ή διαβάζεις, αλλά δεν αφουγκράζεσαι…

Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Ένας μαθηματικός γρίφος ο οποίος κυκλοφορούσε πριν καμιά δεκαριά χρόνια, του οποίου η λύση ήταν ένα ξένο όνομα. Θέλησα να φτιάξω κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά και μόλις τα κατάφερα, ξεκίνησα να πλάθω γύρω του μια ιστορία…

Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Η αίσθησή μου είναι πως το βιβλίο, ως χαρτόδετο εννοώ, είναι κάτι το διαχρονικό. Επιπλέον η όλο και αυξανόμενη ψηφιοποίηση των τίτλων, βοηθάει και την πιο νέα γενιά -ή πιο γενικά τον κόσμο που έχει κάνει κτήμα του την τεχνολογία- να αγκαλιάσει τα βιβλία. Το θέμα είναι, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, να διαβάζουμε καθώς και να φέρνουμε στα σπίτια μας και στις γενιές που ακολουθούν αντίστοιχες εικόνες διαβάσματος βιβλίων.

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Δε θα διάλεγα βιβλία που έχω διαβάσει ήδη. Δε διαβάζω ποτέ ξανά βιβλίο, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, κλασικών κυρίως βιβλίων τα οποία διάβασα ως παιδί. Έτσι η επιλογή μου θα ήταν πέντε βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων από την πιο πρόσφατη κυκλοφορία.

Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Για ένα τριήμερο διασκέδασης ίσως επέλεγα τον Χέμινγουεϊ, τον Καζαντζάκη, τη Χάισμιθ και τον Κινγκ.

Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας;

Δύσκολη ερώτηση για κάποιον σαν εμένα που είμαι πολύ ρεαλιστής… Προσωπικά μόνο μπορώ να απαντήσω ότι ναι, χρειάζομαι περισσότερο ρομαντισμό στη δικιά μου ζωή!