/Οι 17 εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων που άλλαξαν τον κόσμο

Οι 17 εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων που άλλαξαν τον κόσμο

Οι Αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι και συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την κατάρτιση του πρώτου χάρτη μέχρι τα ρομπότ. Κάντε κλικ και μάθετε τους 17 τρόπους με τους οποίους συνεισέφεραν οι Αρχαίοι Έλληνες στην εξέλιξη της σύγχρονης καθημερινότητάς μας.

ΦΑΡΟΣ
Η ιδέα της ασφαλούς εισόδου στο λιμάνι με τη χρήση του φωτός πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες που έχτισαν τον πρώτο φάρο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον 3ο αιώνα π.Χ. Το βράδυ άναβαν μια φωτιά πάνω στο φάρο επιτρέποντας στα πλοία να έχουν μια πλήρη εικόνα της ακτογραμμής.

ΟΔΟΜΕΤΡΟ
Τα μηχανικά οδόμετρα χρησιμοποιούνταν κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους για τη μέτρηση των αποστάσεων που διένυε ένα όχημα. Τα οδόμετρα περιγράφει για πρώτη φορά ο Βιτρούβιος το 27 π.Χ. και πιστεύεται ότι εφευρέτης του ήταν ο Αρχιμήδης περίπου κατά τον Πρώτο Καρχηδονιακό Πόλεμο (264 π.Χ. – 241 π.Χ.).

ΡΟΜΠΟΤ
Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, ο Έλληνας μαθηματικός και επιστήμονας Αρχύτας εφεύρε ένα ξύλινο περιστέρι που λειτουργούσε με ατμό υπό πίεση και μπορούσε να πετάξει 200 με 300 μέτρα κάθε φορά.

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ
Οι πρώτοι νερόμυλοι αποδίδονται ιστορικά στον υδραυλικό τροχό της Περαχώρας, μια μηχανή που κινείτο με νερό η οποία παρουσιάστηκε στην Ελλάδα τον 3ο αιώνα π.Χ. Τον τροχό εφεύρε, κατά πάσα πιθανότητα, ο Φίλων ο Βυζάντιος.

ΙΑΤΡΙΚΗ
Κατά τους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι πίστευαν πως οι ασθένειες ήταν η τιμωρία των Θεών προς τους ανθρώπους. Ο Ιπποκράτης, ωστόσο, κατέρριψε τη δοξασία πραγματοποιώντας πειράματα τα οποία απέδειξαν ότι οι ασθένειες ήταν αντίδραση του οργανισμού στα μικρόβια. Τον αναφέρουν συχνά ως τον πατέρα της δυτικής ιατρικής κι ο όρκος του Ιπποκράτη αποτελεί διαχρονική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.

ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ
Αυτό που μας βοηθά ακόμη και σήμερα να είμαστε στην ώρα μας στη δουλειά, το ξυπνητήρι, προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Τα τότε ρολόγια, βέβαια, ήταν μηχανικά και αρκετά πρωτόγονα. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν υδραυλικά ρολόγια που λειτουργούσαν με νερό και χτυπούσαν πάνω σε ευαίσθητα όργανα ή έσταζαν πάνω σε άλλα που έβγαζαν ήχους.

ΧΑΡΤΕΣ
Οι σύγχρονοι χάρτες δημιουργήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι ταξιδιωτικοί οδηγοί ήταν ασαφείς και ιδιαίτερα περιγραφικοί. Ο Έλληνας Αναξίμανδρος ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα του γεωγραφικού πλάτους και μήκους και έφτιαξε χάρτες βασιζόμενος στη θεωρία αυτή. Αργότερα, ακολούθησαν κι άλλοι Έλληνες όπως ο Ερατοσθένης και ο Στράβων που δημιούργησαν χάρτες που συνέδεαν τον τότε γνωστό κόσμο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του σύγχρονου κόσμου έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες διοργάνωσαν μια γιορτή στην Ολυμπία για να τιμήσουν τον Δία. Αθλητές από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε μια σειρά από αθλήματα όπως ο δίσκος και το ακόντιο.

ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Οι Αθηναίοι συνέλαβαν την έννοια της ιθαγένειας. Για να είναι Αθηναίος πολίτης κάποιος θα έπρεπε να έχει γονείς Αθηναίους, να έχει ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία και να έχει συμμετάσχει στην απονομή δικαιοσύνης. Οι γυναίκες ωστόσο δεν είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή.

ΓΕΡΑΝΟΣ
Η σύγχρονη κατασκευαστική διαδικασία θα ήταν αδύνατη χωρίς τον σύγχρονο γερανό. Οι αρχαίοι Έλληνες εφεύραν μια απλούστερη μορφή αυτού για να ανυψώνουν φορτία για να χτίζουν. Την εποχή εκείνη, οι γερανοί λειτουργούσαν είτε με ζώα είτε με τη βοήθεια πολύ δυνατών σωματικά ανθρώπων.

ΝΤΟΥΣ
Εκτός από τα πολυτελή λουτρά, οι αρχαίοι Έλληνες εφεύραν και τα σύγχρονα ντους. Στα αποδυτήρια στα Γυμνάσια και στις Παλαίστρες είχαν τοποθετηθεί σωλήνες νερού για να κάνουν ντους οι αθλητές μετά την προπόνηση.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Την δημοκρατία την οφείλουμε στους αρχαίους Έλληνες. Για να επιλύσει τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνταν από τη μειοψηφία των πλουσίων, ο νομοθέτης Σόλωνας εισήγαγε ένα σύστημα διακυβέρνησης το οποίο υπήρχε στη Σπάρτη και έδωσε το δικαίωμα στους Αθηναίους να ψηφίζουν και στους εκλεγμένους από το λαό να ψηφίζουν νόμους.

ΜΟΧΛΟΣ
Ο μοχλός είναι προϊστορικό εργαλείο και το χρησιμοποιούσαν για να σηκώνουν βαριά αντικείμενα με ελάχιστη προσπάθεια. Ο μοχλός χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους αρχαίους Έλληνες. Το 260 π.Χ., ο μαθηματικός Αρχιμήδης είπε: “Δώσε μου ένα μέρος να σταθώ κι ένα αρκετά μακρύ μοχλό και θα κινήσω τη Γη”.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ
Παρόλο που οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν τις γεωμετρικές τεχνικές οι Έλληνες ήταν εκείνοι που καθιέρωσαν τα γεωμετρικά δεδομένα μέσα από λογικά συμπεράσματα. Ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης και ο Αρχιμήδης μας έδωσαν μια σειρά από γεωμετρικά αξιώματα και κανόνες που διδάσκονται ακόμη και σήμερα στα σχολεία.

ΔΙΚΗ ΜΕ ΕΝΟΡΚΟΥΣ
Στην αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η σύγχρονη δίκη παρουσία ενόρκων. Οι ένορκοι έπρεπε να είναι Αθηναίοι πολίτες και πάνω από 30 ετών. Οι ένορκοι ήταν μέχρι 500 ώστε να είναι αδύνατον να δωροδοκηθεί η πλειοψηφία αυτών. Η αποζημίωση του κάθε ενόρκου ξεκίνησε επίσης στην αρχαία Ελλάδα.

ΘΕΑΤΡΟ
Η αγγλική λέξη “theater” προέρχεται από την ελληνική “θέατρον”. Οι αρχαίοι Έλληνες υποστήριζαν οικονομικά τις θεατρικές παραστάσεις και κάθε πόλη είχε τη δική της θεατρική ομάδα. Συχνά διοργανώνονταν, επίσης και θεατρικοί αγώνες. Η κωμωδία, η τραγωδία και οι σάτιρες γεννήθηκαν στην αρχαία Αθήνα. (φωτο) Το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα.

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ
Οι δημοφιλέστεροι μύθοι όλων των εποχών γράφτηκαν από τον Αίσωπο, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν σκλάβος και κέρδισε την ελευθερία του μέσα από τους μύθους του. Ο πλέον γνωστός του μύθος είναι “Ο λαγός και η χελώνα”.

constantinoupoli