/Ο συγγραφέας Χρήστος Καραντωνίου στο CulturePoint.gr

Ο συγγραφέας Χρήστος Καραντωνίου στο CulturePoint.gr

Ο συγγραφέας Χρήστος Καραντωνίου *  απαντά στις ερωτήσεις της συνεργάτιδας μας, Λευκοθέας – Μαρίας Γκολγκάκη.

Χρήστο, καλωσόρισες στο περιοδικό.

1. Θες να μας πεις λίγα λόγια για το τελευταίο σου βιβλίο, ο Άγιος; Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, σωστά;

Ναι, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2021. Είναι η μετάφραση ενός κρυπτογραφημένου κειμένου που βρέθηκε σε ένα μοναστήρι, αλλά αυτό είναι κάτι σαν αστείο που έβαλα για να δείξω την αλλοίωση των ιστοριών μέσα στον χρόνο. Το κείμενο είναι μια εξιστόρηση από τον μοναχό Εμμανουήλ και μιλάει για τη ζωή του Χριστόφορου, ενός νέου παιδιού που μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, σκέφτηκε ότι αν ο κόσμος πίστευε ότι είναι άγιος, θα έκανε πολύ ευκολότερη ζωή, άρα ξεκίνησε να εξαπατά τους ανθρώπους ώστε να πιστεύουν ότι έχει κάποιο θεϊκό χάρισμα.

2. Τι σε έκανε να διαλέξεις αυτόν τον τίτλο;

Παλαιότερα είχα την τάση να βάζω μεγαλύτερους τίτλους, παίρνοντας παράδειγμα από τον Douglas Adams, αλλά εδώ μου βγήκε να είναι μικρός και περιεκτικός τίτλος.

3.Αναφέρεις στο βιβλίο σου: «Ο Χριστόφορος ήταν αποφασισμένος να γίνει άγιος με οποιονδήποτε τρόπο, είτε έπρεπε να πει ψέματα, είτε έπρεπε να εξαπατήσει κόσμο». Σε ποιο βαθμό θεωρείς πως ο κόσμος μας κυριαρχείται από το ψέμα και την απάτη;

Σε μεγάλο βαθμό. Παντού υπάρχει το ψέμα και η απάτη, η εξουσία βασίζεται σε αυτά για να παραμένει εξουσία. Ωστόσο, δεν έγραψα το βιβλίο για να δικαιολογήσω καταστάσεις, δηλαδή, αφού έτσι είναι ο κόσμος, έτσι θα φερόμαστε. Μια βρόμικη κοινωνία οφείλει να καθαρίσει, όχι τα άτομα που την αποτελούν να φέρονται βρόμικα ώστε να επιβιώνουν.

4. Ποια πράγματα θα ήθελες να αποκομίσει το αναγνωστικό σου κοινό από τον Άγιο;

Σε πρώτο βαθμό θέλω να παρέχει αναγνωστική απόλαυση. Θέλω το υποθετικό άτομο για το οποίο μιλάμε και άνοιξε το βιβλίο μου, όταν το τελείωσε να αισθάνθηκε ικανοποίηση και όχι ότι έχασε τον χρόνο του. Απ’ εκεί και πέρα, προσπάθησα να μιλήσω για την παραμόρφωση της ιστορίας μέσα από τον χρόνο, για την εκμετάλλευση της πίστης των θρήσκων ανθρώπων από τις ίδιες τους τις εκκλησίες, για την κοινωνική ανισότητα, αλλά αυτά πέφτουν στην ευθύνη των αναγνωστών, δεν θέλω να ‘’επιβάλλω’’ το τι θα αποκομίσει το κάθε άτομο.

5. Πόσο δύσκολη είναι η συγγραφή ενός βιβλίου;

Μπορώ να μιλήσω μόνο για τη δική μου εμπειρία. Δεν ξέρω, έχει μέρες που οι λέξεις κυλάνε σχεδόν μόνες τους και άλλες μέρες που δεν βγαίνει τίποτα. Τα πιο σημαντικά νομίζω ότι είναι η πειθαρχία και η επιμονή.

6. Θες να μας μιλήσεις για προηγούμενες δουλειές σου;

Το προηγούμενο βιβλίο μου λέγεται ‘’Προσοχή στη μάγισσα’’, κυκλοφόρησε από τις Παράξενες Μέρες, είναι ένα βιβλίο χιούμορ και φαντασίας. Μου έχουν πει καλά λόγια (οι οικείοι μου, χα χα). Το πρώτο μου βιβλίο δεν υπάρχει πλέον, άρα δεν ωφελεί να πούμε τίποτα, και εκείνο ήταν χιούμορ και φαντασίας.

7. Γνωρίζω πως έχεις βραβευτεί στο παρελθόν.

Έχω συμμετέχει σε αρκετές συλλογές και έχω πάρει μερικά βραβεία (το Larry Niven 4 φορές, έναν έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών κ.α.), αλλά και αυτά είναι θέμα επιμονής. Έστελνα παντού και μερικές φορές είχε αποτέλεσμα, υπήρχαν και αμέτρητες φορές που δεν είχε, αλλά αυτές έχω την τάση να τις ξεχνάω.

8. Υπάρχει κάποιο είδος γραφής που δεν θα επιχειρούσες ποτέ;

Ο Άγιος ήθελα να είναι ιστορικό, αλλά δεν μου βγήκε. Άρα θα πω ιστορικό μυθιστόρημα, η έρευνα που απαιτεί είναι τρομερή.

9. Με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος τα τελευταία δύο χρόνια, το βιβλίο είναι ένα διέξοδο;

Για μένα και για πολλούς ακόμα ανθρώπους είναι, άρα θα μπορούσε να είναι για το οποιοδήποτε άτομο αν έδινε μια ευκαιρία, αλλά αυτό εύκολα το λέμε. Με τόσα που τρέχουν κάθε μέρα, πού να βρει κανείς διάθεση για διάβασμα, είναι πιο εφικτό να βλέπεις συνεχώς άσχημα νέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ειδήσεις.

10. Ετοιμάζεις κάποια καινούρια δουλειά το επόμενο διάστημα;;

Όχι, αλλά είναι νωρίς ακόμα, ο Άγιος έχει πολύ λίγους μήνες που κυκλοφόρησε, ας κλείσει έναν χρόνο και θα δείξει.

11. Που μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σου;

Με ηλεκτρονική παραγγελία από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές ή με παραγγελία από κάποιο βιβλιοπωλείο.

  • Ο Καραντωνίου Χρήστος γεννήθηκε μια κρύα νύχτα του χειμώνα το 1988. Προσποιείται πως είναι μυστηριώδης για να καλύψει το ότι η ζωή του είναι βαρετή και αδιάφορη. Μερικές φορές γράφει ιστορίες και κάποιες από αυτές έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες συλλογές. Έχει κερδίσει και μερικά βραβεία! Το Larry Niven τέσσερις φορές, έναν έπαινο για καλύτερη νουβέλα από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2020 κ.α. Αυτό είναι το τρίτο προσωπικό του βιβλίο.Χρήστος