/Ο Αριέλ Λεκαδίτης στο CulturePoint.gr

Ο Αριέλ Λεκαδίτης στο CulturePoint.gr

Ο ιστορικός Αριέλ Λεκαδίτης απαντά στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το νέο του βιβλίο “Το βουνό των Ναζί” από τις εκδόσεις Αρμός.

Κυκλοφόρησε το βιβλίο σας “Το βουνό των Ναζί”. Πώς θα το περιγράφατε συνοπτικά; Ποια είναι η δομή του;

Το έργο διαπραγματεύεται την ιστορία της δεύτερης κατοικίας του Χίτλερ στο Ομπερσαλτσμπεργκ της Βαυαρίας. Το Μπέργκοφ ήταν το εξοχικό του Χίτλερ όπου εκεί έλαβαν χώρα η πλειοψηφια των αποφάσεων του τρίτου ράιχ  κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στο  βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή  με τα χρόνια του Χίτλερ στην Αυστρία, την ήττα της Γερμανίας στον Great War, τη συνθήκη των Βερσαλλιών καθώς και με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως  και  με τη ζωή του στο Berghof. Επίσης θα έχει την ευκαιρία να μεταφερθεί στη ζωή στο βαυαρικό χωριό, αλλά και στα προβλήματα που δημιούργησαν οι ναζί στους κατοίκους του, προκειμένου να δημιουργήσουν αρχιτεκτονικά αλλά και πρακτικά  τη δεύτερη έδρα της ναζιστικής κυβέρνησης.  Επιπλέον, θα έρθουμε σε επαφή με ανθρώπινες ιστορίες όπως του Arthur Eichengrün, εφευρέτη της ασπιρίνης, όπου εξαιτίας της εβραϊκότητας και των διώξεων που υπέστησαν όλοι οι Εβραίοι την περίοδο του Ολοκαυτώματος, δεν κατάφερε να κατοχυρώσει την πατέντα της ασπιρίνης.   Θα δούμε την καθημερινότητα στο Berghof, αλλά  και τις συνήθειες τόσο του Χίτλερ και της ερωμένης του Εύας Μπράουν όσο και  του στενού του κύκλου. Το σχέδιο δολοφονίας του με την κωδική ονομασία Foxley. 

Γιατί πιστεύετε ότι επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος από τον Χίτλερ ως το κέντρο λήψης σημαντικών αποφάσεων; 

Δεν υπήρχε κάποιος στρατηγικός λόγος, απλά ο Χίτλερ είχε την συγκεκριμένη τοποθεσία ως πηγή έμπνευσης του.  

Σε ποιες πηγές ανατρέξατε και πόσο χρόνο σας πήρε η έρευνα για τη συγγραφή του βιβλίου;

Οι πηγές ήταν κατά κύριο λόγο σε βιβλιογραφία στα γερμανικά και λιγότερο στα αγγλικά καθώς και σε ιδρύματα και μουσεία στη Γερμανία και την Αυστρία. 

Ποια εικόνα θα αποκομίσει ο αναγνώστης για τον Χίτλερ ως ηγέτη και τον τρόπο σκέψης του;

Η εικόνα που θα αποκομίσει κάποιος για το Χίτλερ, θα είναι μια εικόνα αναλυτική αλλά και ταχύτατη από τη γέννηση του μέχρι το θάνατο του. 

Ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Ο κύριος λόγος ήταν στο ότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην ελληνική βιβλιογραφία καθώς  και πως το ελληνικό κοινό γνωρίζει ελάχιστα για τη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Υπάρχουν ακόμη σημεία της ναζιστικής ιστορίας που χρειάζονται πιο ενδελεχή έρευνα κι ανάλυση;

Υπάρχει μεγάλο εύρος για έρευνα στη ναζιστική ιστορία το οποίο  είναι άγνωστο στο ελληνικό κοινό.  Είναι όπως το Ολοκαύτωμα. Όλοι ασχολούνται με τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και όχι τόσο με τους Εβραίους στις άλλες ελληνικές πόλεις. 

Να περιμένουμε κι επόμενο συγγραφικό βήμα και με ποια θεματολογία;

Υπάρχει κάτι στο μυαλό μου που θα κινηθεί σε μια ανάμειξη, ναζιστικής ιστορία, Ολοκαυτώματος και Ισραήλ αλλά ακόμα είναι νωρίς.