/Ντοστογιέφσκι: 15 πράγματα που μας έμαθε για την ζωή

Ντοστογιέφσκι: 15 πράγματα που μας έμαθε για την ζωή

Ένας ιδιοφυής άνθρωπος και ένας από τους σημαντικότερους ψυχογράφους, του οποίου το έργο αποτελεί ορόσημο στην παγκόσμια λογοτεχνία. Λίγα λόγια και μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά αποφθέγματα του σπουδαίου συγγραφέα Φίοντορ Ντοστογιέφσκι.

Λίγα λόγια

Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1821 στη Μόσχα σε μια μεσοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν ένας στρατιωτικός χειρουργός με τάσεις αλκοολισμού και έντονες εναλλαγές διάθεσης, ενώ η μητέρα του ήταν μια τρυφερή φυσιογνωμία στην οποία ο Φίοντορ είχε τρομερή αδυναμία. Μετά τον θάνατο της μητέρας του οδηγείται μάζι με τον αδερφό του σε οικοτροφείο. Σε νεαρή ηλικία αποφασίζει να φοιτήσει στην Στρατιωτική Ακαδημία Μηχανικών, στην Αγία Πετρούπολη.

Τα λίγα χρήματα που κέρδιζε τα ξόδευε στον τζόγο με αποτέλεσμα να είναι χρεωμένος όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το 1844 παίρνει την αποφάση να ζήσει από την πένα του με την πρώτη του δουλειά να είναι η μετάφραση του μυθιστορήματος “Ευγενία Γκράντε” του Γάλλου λογοτέχνη Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Η συγγραφική του καριέρα ξεκίνησε με το έργο “Ο Φτωχόκοσμος” το οποίο αποσπά καλές κριτικές.

Το 1849 στοχοποιείται και φυλακίζεται με την πρόφαση ότι συμμετείχε στην συνωμοσία για την ανατροπή του Τσάρου Νικόλαου του Α’. Η αρχική τιμωρία ήταν ο θάνατος, αλλά τελευταία στιγμή ανετράπη και αντ’ αυτού οδηγείται στη Σιβηρία για καταναγκαστικά έργα. Εκεί περνά τέσσερα μαρτυρικά χρόνια γεμάτα εξευτελισμούς. Το 1854 ξεκινά το δεύτερο μέρος της ποινής του στα βάθη της Σιβηρίας, όπου εκεί γνωρίζει την πρόσφατα χήρα Μαρία Ισάγιεβα, την οποία ερωτεύεται και αργότερα παντρεύεται. Οι εμπειρίες του απο τη Σιβηρία θα αποτελέσουν εφαλτήριο δύναμη για τη συγγραφή του έργου “Το Σπίτι των Νεκρών” (1862).

Βαθειά θρησκευόμενος και συντηρητικός στέκεται σκεπτικός στα ευρωπαϊκά φιλοσοφικά ρεύματα. Το 1859 εκδίδει δυο περιοδικά τα Vremya (Χρόνος) και Epokha (Εποχή), χώρις ιδιαίτερη ανταπόκριση. Το 1864 αποδεικνύεται μια δύσκολη χρονιά, καθώς χάνει τη γυναίκα του και τον αδερφό του από φυματίωση. Το 1866 έως το 1869 εκδίδονται τα αριστουργηματικά “Έγκλημα και Τιμωρία”, “Ο Ηλίθιος” και “Ο Πάικτης”. Καθώς η φήμη του μεγαλώνει σταδιακά στη Ρωσία, γνωρίζει την ‘Αννα Γρηγόριεβνα, την οποια παντρεύεται και μαζί της αναχωρεί για την Ευρώπη. To 1870-71 ακολουθούν οι “Δαιμονισμένοι” και το 1879 κυκλοφορεί το “Αδερφοί Καραμαζώφ”, έργο που πολλοί χαρακτηρίζουν ως το αριστούργημα του.

Καθώς μεγαλώνει, οι επιληπτικές του κρίσεις γίνονται όλο και πιο έντονες, με απότελεσμα το 1881 να γράφεται το τέλος του Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι, ο οποίος πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών. Στην κηδεία του “εθνικού λογοτεχνικού ήρωα” παρευρέθησαν 40.000 άνθρωποι.

Αποφθέγματα

-“Τίποτα πιο δύσκολο από την ευθύτητα και τίποτα πιο εύκολο από την κολακεία.”

-“Είναι καλύτερο να είσαι δυστυχισμένος και να γνωρίζεις το χειρότερο παρά να είσαι ευτυχισμένος στον παράδεισο των ηλιθίων.”

-“Χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται.”

-“Σε μια καρδιά που αγαπά πραγματικά ή η ζήλια θα σκοτώσει την αγάπη ή η αγάπη θα σκοτώσει την ζήλια.”

-“Οι μεγάλοι δεν ξέρουν ότι ένα παιδί μπορεί να δώσει μια πολύ καλή συμβουλή ακόμη και για την πιο σοβαρή περίπτωση.”

-“Πολλές δυστυχίες έχουν έρθει στον κόσμο από παρεξηγήσεις και από πράγματα που δεν ειπώθηκαν.”

-“Ένας άνθρωπος με αυτογνωσία μπορεί να σέβεται, έστω και ελάχιστα, τον εαυτό του;”

-“Η εξουσία δίνεται μόνο σε αυτούς που τολμούν και σκύβουν για να την πάρουν. Μόνο ένα πράγμα έχει σημασία: να είσαι ικανός για να τολμήσεις.”

-“Το να λες ψέματα είναι ένα υπέροχο πράγμα επειδή σε οδηγεί στην αλήθεια.”

-“Νομίζω πως ο καλύτερος ορισμός για τον άνθρωπο είναι το αγνώμον δίποδο.”

-“Δεν χρειάζεται πολύ για να καταστρέψεις έναν άνθρωπο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τον πείσεις ότι η δουλειά που κάνει στερείται εντελώς και αναμφισβήτητα κάθε χρησιμότητα και νόημα.”

-“Κανείς πρέπει να μιλά ανοιχτά με τους άλλους ώστε να αποκαλύπτει τις σκέψεις του μέσα από το πρόσωπο του, που δείχνει την ανησυχία που κρύβει η καρδιά του. Μια λέξη που λέγεται με πειθώ, με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς κανένα δισταγμό, ενώ κοιτάς τον άλλον μέσα στα μάτια σημαίνει πολλά περισσότερα από ότι πολλές σελίδες από ένα βιβλίο.”

-“Μην γεμίζεις την μνήμη σου με όλες εκείνες τις φορές που αισθάνθηκες να σε προσβάλλουν. Ίσως καταλήξεις να μην έχεις χώρο για τις υπέροχες στιγμές που πέρασες.”

-“Ένας άνθρωπος που ξέρει πως να αγκαλιάσει έναν άλλον, είναι καλός άνθρωπος.”

-“Η ψυχή γιατρεύεται όταν είσαι κοντά σε παιδιά.”