/Λυσίμαχος Καυταντζόγλου: Η ζωή και το έργο του εθνικού ευεργέτη

Λυσίμαχος Καυταντζόγλου: Η ζωή και το έργο του εθνικού ευεργέτη

Ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου, Έλληνας διπλωμάτης, νομικός και εθνικός ευεργέτης πέθανε σαν σήμερα, στις 15 Φεβρουαρίου του 1932.

Με τα χρήματα που άφησε στη διαθήκη του χτίστηκε το Καυταντζόγλειο στη Θεσσαλονίκη και φυσικά προς τιμήν του φέρει και το συγκεκριμένο όνομα.

Έξω από το στάδιο υπάρχει γλυπτό αφιερωμένο στον ευεργέτη Λυσίμαχο Καυταντζόγλου, το οποίο χτίστηκε με χρήματα του ιδρύματος, που επίσης φέρει το όνομά του.

Η ανέγερση του σταδίου ξεκίνησε το 1956 με δωρεά του ιδρύματος Λυσίμαχου Καυταντζόγλου. Ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου ήταν διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός παλαιάς οικογένειας της Θεσσαλονίκης.

Ο πατέρας του, Λύσανδρος Καυταντζόγλου (1811 – 1885), θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες. Σχεδίασε δεκάδες σημαντικά κτίρια, κυρίως στην πόλη της Αθήνας, με σημαντικότερα το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Αρσάκειο.

Ο παππούς του, Ιωάννης Γούτας Καυταντζόγλου, ήταν μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας. Η περηφάνια, που είχε ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου για τον παππού του τον ώθησε να αφήσει την περιουσία του για την ανέγερση μνημείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί η μνήμη όσων αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την Ελληνική επανάσταση του 1821 και τον Μακεδονικό Αγώνα .

sportime