/Η Μάουρα Ρομπέσκου στο CulturePoint.gr

Η Μάουρα Ρομπέσκου στο CulturePoint.gr

Η συγγραφέας Μάουρα Ρουμπέσκου μιλά στον συνεργάτη μας, Γιώργο Δόλγυρα, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου “Θανάσιμο Παιχνίδι” από το BookGuru.

1. Ποια είναι η κα Μάουρα Ρομπέσκου, ο άνθρωπος και ο συγγραφέας;

Είμαι ήσυχη και ρομαντική. Πιστεύω πως υπάρχει καλό στους ανθρώπους μέχρι να μου αποδείξουν το αντίθετο. Δεν κρατάω κακίες, αλλά διαγράφω, αν με πληγώσουν βαθιά. Είμαι πεισματάρα και επίμονη, αν θέλω κάτι. Είμαι αγαπησιάρα και δοτική με τους ανθρώπους που θεωρώ δικούς μου. Είμαι μαμά και γιαγιά και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Είναι τα πανιά και η πυξίδα μου και ευελπιστώ να είμαι η άγκυρά τους.

Σαν συγγραφέας είμαι διαφορετική. Πιο σκοτεινή, πιο σκληρή, όταν γράφω για ενήλικες. Δουλεύω πολύ και δεν εγκαταλείπω εύκολα μία ιδέα. Θα ολοκληρώσω το έργο μου, ακόμη και αν κρίνω πως δεν είναι για έκδοση. Όχι ακόμη δηλαδή. Αγαπάω τα γραπτά μου, όπως ακριβώς και τα παιδιά μου. Περνάω τον χρόνο μου, μισή ανεβασμένη στο συννεφάκι της φαντασίας και μισή στον πραγματικό. Αν δεν ήμουν τόσο καλά γειωμένη, σίγουρα θα ξέμενα πάνω του. 

2. Πώς γεννήθηκε η ιδέα του συγκεκριμένου μυθιστορήματος;

Αν λες πως μια μέρα οργάνωσα τις σκέψεις μου και σκέφτηκα πως θα ήθελε να γράψω ένα τέτοιο βιβλίο, δεν έγινε έτσι. Συνήθως οι ιστορίες με βρίσκουν και όχι εγώ εκείνες. Οι ήρωές μου μου συστήνονται και μου αφηγούνται την ιστορία τους, όχι σαν γενική έννοια, αλλά με λέξεις, με προτάσεις, με παραγράφους. Έτσι και αυτό το μυθιστόρημα. Ήρθε και απαίτησε να γραφτεί. Οι χαρακτήρες μου ψιθύριζαν στο αυτί. Τους αγκάλιασα, έζησα την ζωή τους, έφαγα από το πιάτο τους, φόρεσα τα παπούτσια τους [όχι μην καλέσετε ψυχίατρο, είμαι καλά.  Αργότερα, όταν πλέον είχε τελειώσει, έκανα κάποιες παρεμβάσεις, για να έχει πιο ομαλή ροή. Και κάπως έτσι γράφω πάντα.

3. Σύγκρουση καλού και κακού, ανθρώπων και δαιμόνων. Πιστεύετε πως υπάρχουν τέρατα και ενάρετοι άνθρωποι ή σε όλους ενυπάρχει το καλό και το κακό;

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας το καλό και το κακό. Είναι η φύση μας τέτοια. Η σύγκρουση, εντός μας. Είναι η κυριαρχία του πνεύματος πάνω στα ένστικτα που καθορίζει τι θα βγάλουμε προς τα έξω. Κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Βέβαια και αυτό είναι η προσωπική μου άποψη, θεωρώ πως ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει να αφεθεί στον κατώτερο εαυτό του, δύσκολα μπορεί να ανακάμψει. Δηλαδή, ένας που έχει επιλέξει να είναι κακός, παραμένει, τέτοιος, ενώ ένας που έχει επιλέξει να είναι καλός, πιο εύκολα μπορεί να αντιστραφεί.

4. Μυθιστόρημα τρόμου-φαντασίας. Θα παραμείνετε στο συγκεκριμένο είδος ή σκοπεύετε να δοκιμάσετε και κάτι διαφορετικό;

Μου αρέσει το είδος πολύ. Δεν ξέρω τι εκφράζει στην ψυχή μου. Έχω ήδη στραφεί και σε κάτι τελείως διαφορετικό. Έχω εκδώσει ένα παραμύθι τον Παλιό Χαρταετό, εκδόσεις Ηλιαχτίδα και γράφω και παιδική λογοτεχνία. Μου αρέσει πολύ ακόμη και η Ελληνική μυθολογία όπου έχω βρει έμπνευση για μερικά βιβλία. Όπως και με την μυθολογία άλλων λαών. Αργότερα αν μου προκύψει η ανάγκη να γράψω και κάποιο άλλο είδος θα το καλωσορίσω με αγάπη.

5. Σε όλο το έργο σκιαγραφείτε εκπληκτικά την ύπαιθρο και τους ανθρώπους της. Έχετε προσωπικές εμπειρίες, βιώματα που σχετίζονται με το σκηνικό που έχετε χτίσει στο βιβλίο σας; 

Όχι. Τίποτα δεν είναι βιωματικό ή αποτέλεσμα παρατήρησης. Ακόμη και αν σκεφτώ το πατρικό νησί που πέρασα τα παιδικά καλοκαίρια μου, δεν είχε τίποτα από όσα περιγράφω. 

6. Αν η ζωή σας είχε χρώμα, ποιο χρώμα θα ήταν;

Αχ! Αν η ζωή μου ήταν χρώμα, θα ήταν κόκκινο και πράσινο και φούξια και μωβ. Ένα ουράνιο τόξο δηλαδή. Θα συνυπήρχε και το μαύρο βέβαια. Γενικά όμως είμαι ένας χρωματιστός άνθρωπος. Δεν υπάρχει σκοτεινιά μέσα μου ίσως γι’ αυτό επιλέγω σκοτεινά θέματα. Κάπως πρέπει να ισορροπήσω.

7. Αν επιλέγατε ένα μουσικό κομμάτι, ποιο θα ήταν αυτό;

Οι τέσσερεις εποχές του Vivaldi, I will always love you, Xιούστον, τα γαλάζια σου γράμματα, Γαλάνη, το κόκκινο φουστάνι, Αρβανιτάκη. [Είπες να διαλέξω μόνο ένα; Ουπς!]. Μου αρέσει η μουσική, το τραγούδι, ο χορός. Δεν θα απορρίψω κανένα τους είδος. Έτσι κι αλλιώς το κάθε είδος αγγίζει την ψυχή διαφορετικών ανθρώπων ή ίσως και την ψυχή του ίδιου σε διαφορετικές στιγμές της ζωής του.

8. Ποιες είναι οι λογοτεχνικές σας επιρροές; 

Αρχικά ο Ιούλιος Βερν που στα εφηβικά μου χρόνια με μύησε στο διάβασμα. Τζόρνταν, Μάρτιν, Σαλβατόρε, Χομπ, Χαμφούζ, Μανφρέντι, Μπράουν, αγαπημένος, Θαφόν. Δάμτσιος, Δούσος, Μπούρος, μου έμαθαν να αγαπώ την αστυνομική λογοτεχνία, φίλοι όλοι. 

9. Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σας συγγραφικά σχέδια; 

Ήδη από εκδόσεις Bookguru ετοιμάζεται μια συλλογή διηγημάτων τρόμου. Ένα παραμύθι που πραγματεύεται την Δ.Ε.Π.Υ. αναζητά στέγη. Ένα μυθιστόρημα, βρίσκεται στο τελευταίο χτένισμα και ετοιμάζεται για αξιολόγηση. Μερικά ακόμη, τελειωμένα, περιμένουν στο συρτάρι την σειρά τους. Και συνεχώς προκύπτει και κάτι νέο να γράψω.