/Γ. Μητσάκου & Γ. Νιάρχος μιλούν στο CulturePoint για τη νέα εικαστική έκθεσή τους

Γ. Μητσάκου & Γ. Νιάρχος μιλούν στο CulturePoint για τη νέα εικαστική έκθεσή τους

Εικαστική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με τίτλο “Περί διαβάσεων”, 18-27 Ιουνίου 2021, στον πολυχώρο Βρυσάκι, στην Πλάκα. Δύο ανερχόμενοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν από κοινού το θέμα των διαβάσεων, του περάσματος από τη δική τους ματιά με στόχο να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα στο χώρο της απεικόνισης. Το θέμα προσεγγίζεται αφενός μέσω ζωγραφικής και ποίησης από την Μητσάκου Γεωργία και αφετέρου μέσω της φωτογραφίας από τον Νιάρχο Γιώργο. 

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της έκθεσης απαντούν στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr

Πώς προέκυψε η συνεργασία και η ιδέα για μια έκθεση που θα συνδύαζε ζωγραφική με ποίηση και φωτογραφία;

Η συνεργασία μας ήταν αποτέλεσμα μιας φιλίας χρόνων και προέκυψε εντελώς αυθόρμητα σε μια καλλιτεχνική συζήτηση που είχαμε παρατηρώντας τα έργα μας. Ο συνδυασμός της ζωγραφικής με την ποίηση και τη φωτογραφία θεωρήσαμε ότι είναι κάτι πρωτότυπο και ταυτόχρονα πολύ καλλιτεχνικό που μπορεί να προσδώσει μια διαφορετική ματιά στον χώρο της απεικόνισης.

Τι προσδίδει στο ζωγραφικό έργο ο ποιητικός λόγος;

Ο ποιητικός λόγος προσδίδει μια ζωντάνια στο ζωγραφικό έργο και βοηθάει τον επισκέπτη να «ταξιδέψει» νοητά δημιουργώντας τις δικές του εικόνες ψυχής μέσα από προσωπικές ίσως εμπειρίες και βιώματα.

Γιατί επιλέχθηκε ο τίτλος “Περί Διαβάσεων”;

Παρατηρώντας τα έργα μας είδαμε ότι παρουσιάζουν κάποια κοινά στοιχεία, αυτά του «περάσματος» είτε με την κυριολεκτική έννοια, μέσα από διαβάσεις, στενά και γειτονιές, είτε με τη μεταφορική έννοια μέσα από συναισθηματικά περάσματα προς τον προσωπικό δρόμο της εξέλιξης. Εξάλλου τα έργα μας είναι άμεσα συνυφασμένα και με την προσωπική ζωή μας. Ως προς το ζωγραφικό έργο αυτό φαίνεται και ως προς τη θεματολογία που απεικονίζεται και ως προς την τεχνική που χρησιμοποιείται. Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως για την εύρεση του τίτλου μας πολύτιμη ήταν και η βοήθεια της φίλης μας Βασιλικής Αγγελοπούλου Μανιάτογλου.

Διαφορετικές εικόνες από εντελώς ξεχωριστά μέρη. Από την Καλαμάτα έως το Εδιμβούργο. Υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα τους;

Ναι πραγματικά. Εντελώς διαφορετικά μέρη που όμως υποδηλώνουν τα προσωπικά περάσματα της καλλιτέχνιδος αφενός και τη σύγκριση σε γειτονιές και μέρη σε Ελλάδα και εξωτερικό ως προς τη διαφορετική αρχιτεκτονική και τα διαφορετικά χρώματα στη φύση.

Η αποτύπωση των αντιφάσεων του κέντρου της Αθήνας, στέλνει κάποιο γενικότερο μήνυμα;

Το κέντρο της Αθήνας θεωρώ ότι είναι από μόνο του μια πηγή αντιφάσεων, το παλιό με το νέο συναντιούνται, το όμορφο και το άσχημο εναλλάσσονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η Αθήνα αποτελεί κατά την άποψή μου το κατάλληλο μέρος για περιπλάνηση, προσφέροντας πληθώρα μορφών, χώρων και κτιρίων, που μέσα από το φωτογραφικό φακό αποκτούν άλλη υπόσταση, συγκροτώντας ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα στο κοινό. Ειδικότερα τώρα στην περίοδο της πανδημίας, όπου και η ύπαρξη του κόσμου ήταν λιγοστή, ήταν ιδανική ευκαιρία να αναδειχθούν αυτές οι αντιφάσεις, καθώς από τη μοναξιά των άδειων «διαβάσεων» ναι μεν αναδεικνύεται η μελαγχολία του τόπου, αλλά και η προσμονή να αποκτήσουν πάλι ζωή.

Τι σηματοδοτεί αυτού του είδους η εικαστική άποψη;

Αυτή η εικαστική μας προσέγγιση αποτελεί το πρώτο μας εγχείρημα ως προς μια πιο ευαισθητοποιημένη οπτική απεικόνισης της καθημερινής πραγματικότητας συνδυάζοντας το λυρισμό των συναισθημάτων που δημιουργούνται στις ανθρώπινες σχέσεις. Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας, την καλλιτεχνική τους απεικόνιση και να δώσουμε στον επισκέπτη την ευκαιρία είτε να ταυτιστεί με αυτές ή να ταξιδέψει μαζί μας.

Σχεδιάζετε κάτι ανάλογο ή κάτι εντελώς καινούριο για το μέλλον;

Σίγουρα θα θέλαμε αρχικά να βρει απήχηση αυτή η πρώτη προσπάθειά μας και να αγγίξουμε με τον τρόπο μας το φιλότεχνο κοινό και θεωρούμε πως θα το πετύχουμε. Θέλουμε να παρουσιάσουμε τα έργα μας και σε άλλες εκθέσεις στο μέλλον, να λάβουμε κριτικές και ιδέες και έτσι να εξελιχθούμε και να οδηγηθούμε και σε κάποια ακόμη πιο δημιουργική εκδήλωση των καλλιτεχνικών μας ανησυχιών.