/Ενα ολιστικό σχέδιο για το βιβλίο…

Ενα ολιστικό σχέδιο για το βιβλίο…

Είναι κάποιες μικρές συνήθειες που κάνουν τους αναγνώστες να αναγνωρίζονται μεταξύ τους.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Αρκεί μια λέξη σε κάποιο διάδρομο βιβλιοπωλείου για να πιάσουν κουβέντα δύο άγνωστοι, αρκεί η εξομολόγηση μιας προσωπικής συνήθειας, αν για παράδειγμα υπογραμμίζεις φράσεις ή αν θέλεις τα βιβλία ανέγγιχτα, για να νιώσεις πως ανήκεις στην ίδια φυλή και μιλάς την ίδια γλώσσα.

Γι’ αυτό και η συνέντευξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες εξελίχθηκε γρήγορα σε κουβέντα μεταξύ αναγνωστών, υπερβαίνοντας τα τετριμμένα μιας τυπικής συνέντευξης ενός πρωθυπουργού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Στις ερωτήσεις του Κώστα Μοστράτου και του Φίλιππου Παππά (9,84) ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντούσε με την ειλικρίνεια ενός συστηματικού αναγνώστη. Αγοράζει περισσότερα βιβλία από το χρόνο που διαθέτει, γιατί πάντα το ιδανικό μέλλον έχει περισσότερο χρόνο.

Ενθουσιάστηκε με το «Thinking, Fast and Slow» του Ισραηλινού Daniel Kahneman, δεν έχει τελειώσει ακόμα το «Καπιταλισμός χωρίς αντίπαλο», ξεκίνησε το «Η Κλάρα και ο Ηλιος», που το βρίσκει σκοτεινό αλλά τον εξιτάρει, ενώ στο πλάνο του είναι σίγουρα η βιογραφία του Βενιζέλου. Εχει βιβλία αναφοράς στα οποία ανατρέχει, κατεβάζει αρκετά στο Kindle και όποια του αρέσουν τα αγοράζει και στην έντυπη μορφή τους. Πάντως, αν ένα βιβλίο δεν του κάνει «κλικ» δεν έχει πρόβλημα να το αφήσει.

Ωστόσο το σημαντικότερο μήνυμα αυτής της συνέντευξης ήταν η επισήμανση ότι το βιβλίο και το διάβασμα είναι η καλύτερη απάντηση στην τοξικότητα του Διαδικτύου.

Ακριβώς γι’ αυτό χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο στήριξης του βιβλίου και της ανάγνωσης και αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται ως βιβλιόφιλος, όμως μπορεί να το πετύχει μόνο με τη δύναμη της πρωθυπουργικής του ιδιότητας.

Ενα σχέδιο που να περιλαμβάνει τους εκδότες, τα βιβλιοπωλεία, τους συγγραφείς, αλλά και τους αναγνώστες. Ιδιαίτερα τους νεότερους, τη γενιά που μεγάλωσε στο Διαδίκτυο εν μέσω Μνημονίων και τώρα παλεύει με την υγειονομική κρίση.

Είναι μια γενιά που δικαιούται καλύτερη μόρφωση και όχι αποστήθιση, που της αξίζουν σχολεία και πανεπιστήμια με σοβαρές βιβλιοθήκες, που πρέπει να έχει κίνητρα και οικονομική βοήθεια για να έχει πρόσβαση στο βιβλίο.

Ελεύθερος Τύπος