/Αυτοκράτειρα Θεοδώρα: Η απόκρυφη Ιστορία

Αυτοκράτειρα Θεοδώρα: Η απόκρυφη Ιστορία

Η Θεοδώρα ήταν η σύζυγος του αυτοκράτορα Ιουστινιανού και μία από τις πιο διάσημες γυναίκες στην παγκόσμια ιστορία.

Γεννήθηκε στην Κύπρο περίπου το 500 και πέθανε πολύ νέα στην Κωνσταντινούπολη, το 548.

Η Θεοδώρα είναι η πιο γνωστή αυτοκράτειρα του Βυζαντίου και εξακολουθεί μέχρι τις ημέρες μας να κεντρίζει το ενδιαφέρον των ιστορικών, αλλά και των απλών αναγνωστών ιστορικών βιβλίων και μυθιστορημάτων που σχετίζονται με το Βυζάντιο.

Η καταγωγή της ήταν ταπεινή: γόνος θηριοφύλακα στον Ιππόδρομο. Όταν πέθανε ο πατέρας της, η Θεοδώρα και οι δύο αδερφές της (Κομιτώ και Αναστασία) αναγκάστηκαν να ζητιανεύουν και να διασκεδάζουν ως ηθοποιοί το λαό της Κωνσταντινούπολης.

Η γνωριμία της με ένα ανώτερο κρατικό υπάλληλο της έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγει από την ανέχεια. Τότε την γνώρισε ο Ιουστινιανός, όταν ήταν σύμβουλος του αυτοκράτορα Ιουστίνου. Την ερωτεύτηκε και της έδωσε το αξίωμα της Πατρικίας. Δεν μπόρεσε όμως να την κάνει σύζυγό του, επειδή αντιδρούσε στο γάμο ενός συγκλητικού με μια ηθοποιό η αυτοκράτειρα Ευφημία.

Όταν η σύζυγος του Ιουστίνου, η Ευφημία, πέθανε το 524 (τρία χρόνια πριν ο Ιουστινιανός αναγορευτεί αυτοκράτορας), δεν υπήρχε πλέον κανένα εμπόδιο για την υπερβολικά φιλόδοξη και όμορφη Θεοδώρα να στέκεται δίπλα του και να μοιράζεται την εξουσία του.

Τον βοήθησε, μάλιστα, στην πιο κρίσιμη στιγμή της βασιλείας του, στη διάρκεια της εξέγερσης των “Δήμων”, αθλητικών σωματείων στον Ιππόδρομο που είχαν πολιτική επιρροή, εξέγερση που ονομάστηκε Στάση του Νίκα (532).

Ο Ιουστινιανός λίγο έλειψε να χάσει την εξουσία του, κατέστειλε, όμως, την εξέγερση των Πράσινων και Βένετων με αποφασιστικότητα που του ενέπνευσε η ικανότατη σύζυγός του.

apokrifi-istoria