/Ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου στο CulturePoint.gr

Ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου στο CulturePoint.gr

Ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου, που παρουσιάζει την εκπομπή “Ανοιχτές Σελίδες” στην τηλεόραση του Αχελώου, απαντά στις ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, και μας μιλά για τη σύλληψη τις ιδέας, χαρακτηριστικές στιγμές από τις συνεντεύξεις και τους καλεσμένους που φιλοξένησε, την πορεία της τηλεόρασης.

ΕΡΩΤ.  Παρουσιάζετε την εκπομπή “Ανοιχτές Σελίδες” στην τηλεόραση του Αχελώου. Πώς προέκυψε η ιδέα; 

ΑΠΑΝΤ  Από τα γυμνασιακά μου χρόνια  όταν ανεβαινα Αθήνα , κατόπιν που φοιτούσα στην Σχολή του ΟΤΕ και όταν ημουν φαντάρος στην Αθήνα πηγαινα με τον αδελφό της μητέρας μου που ηταν Δημοσιογράφος στα Θέατρα σε ζωγράφους και στα κοσμικά νυκτερινά κέντρα της Αθήνας για να κάνει συνεντεύξεις με του ςηθοποιούς –ερμηνευτές-συνθέτες ζωγράφους και παρακολουθώντας μου άρεσε πολύ αυτό και ετσι όταν ηλθα στην Πάτρα μόνιμα ξεκίνησα δειλά δειλά από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με συνεντεύξεις από ζωγράφους-ηθοποιούς Μυράτ-Ζουμπουλάκη Αλεξανδράκη Γαλινέα Κουν Κούρκουλο και άλλους και από Τσαρούχη Γαιτη Μυταρά Καραβούζη Τηνιακό Νελαβίτσκυ Δρούγκα Δρίζο Πρέκα και αλλους και από το 1992 ξεκίνησα στην τηλεόραση το SUPERB μετά Αχάια Τσάννελ  και απ΄πο το 2005 στην τηλεόραση του Αχελώου συνεντεύξεις από Ακαδημαικούς-Καθηγητές Ιατρικής –Ηοποιούς – Σκηνοθέτες – Μουσικό συνθέτες – Ερμηνευτές – Αστροφυσικούς, δεν αναφέρω ονόματα διοτι είναι πάρα πολλοί και ισως μου διαφύγει κάποιος .Κάνω τις συνεντεύξεις 42 χρόνια .Εχω πολύ μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνω και όσο ο Θεός θα με έχει καλά θα συνεχίσω. Είναι για μένα δια βίου μάθηση.

ΕΡΩΤ Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή των καλεσμένων; Παίζει η επικαιρότητα σημαντικό ρόλο; 

ΑΠΑΝΤ  Τα κριτήρια είναι το έργο τους και όπως θα έχετε δεί και εσείς από τις συνεντεύξεις που έχετε δημοσιεύσει η επικαιρότητα δεν παίζει ρόλο. Οι συνεντεύξεις είναι εφ όλης της ύλης. Άλλωστε την επικαιρότητα την προβάλλουν τα μεγάλα κανάλια και τα τοπικά την τοπική επικαιρότητα. Οπότε για μένα που είμαι ερασιτέχνης δεν εχει νόημα να κυνηγάω την επικαιρότητα.

ΕΡΩΤ Έχετε φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες, όμως ποια συνέντευξη θεωρείτε την πιο ενδιαφέρουσα, αυτή που σας εξέπληξε ευχάριστα; 

ΑΠΑΝΤ Δεν μπορώ να πώ κάποια προσωπικότητα η κάποιες προσωπικότητες διότι σίγουρα θα μου διαφύγουν κάποιες .Θα αναφέρω μερικές ατάκες  που μου άρεσαν πολύ. Ο αείμνηστος Κρίστιαν Μπάρναρντ μου ειχε  πει οι χειρότερες αρρωστιες είναι τά γειράματα και η Φοβαρώστια. Ο αείμνηστος Μενέλαος Παλλάντιος μου ειχε πει το εξής Κάποτε είχαν πέρασει τα λεπτά αισθήματα από τότε που χάθηκαν τα αισθήματα  εχουν πέρασει τα λεπτά. Ο Αστροφυσικός Μάνος Δανέζης  μου ειχε πεί ότι ελεύθεροι  είμαστε πραγματικά όταν δεν φοβόμαστε στον Θάνατο .Επίσης ο Μενέλαος Παλλάντιος μου είχε πει ότι Ολοι οι Πολιτικοί αγωνίζονται να μας βγάλουν από το αδιέξοδο τότε γιατι μας έριξαν. Ο Γιάννης Πάριος σε συνέντευξη το 1983 στην Πάρο μου είχε πει οτι σε ένα Κοσμικό Κέντρο όλοι προσφέρουν από αυτόν που ανοίγει την πόρτα μεχρι τον Πάριο, γιατι αν αυτός που ψωνίζει το κρέας πάρει μολυσμένο και πάθει δηλητηρίαση κάποιος, θα πει πήγα στον Πάριο και έπαθα δηλητηρίαση.

ΕΡΩΤ Ποια πλευρά της κάθε προσωπικότητας προσπαθείτε να αναδείξετε με τις ερωτήσεις σας; 

ΑΠΑΝΤ  Προσπαθώ να  αναδείξω τις γνώσεις τους, τις επιτυχίες τους και την προωπικοτητά τους και αν καταφέρω να γίνουν κάποιοι πρότυπα για τους νέους μας γιατι νομίζω ότι σε αυτό έχουμε μεγάλη ανάγκη.

ΕΡΩΤ Υπάρχει κάποιος που θα θέλατε να έχετε φιλοξενήσει και δεν έχει προκύψει ακόμα ή κάποιος που αρνήθηκε; 

ΑΠΑΝΤ  Υπάρχουν πάρα πολλοί που θα επιθυμούσα να φιλοξενήσω όπως επίσης υπάρχουν και πολλοί που αρνήθηκαν γιατι δεν θέλουν να δίνουν συνεντεύξεις και για άλλους λόγους που αυτοί ξέρουν.

ΕΡΩΤ Προβάλετε ανθρώπους με σημαντικό επιστημονικό ή καλλιτεχνικό έργο αλλά το πλατύ κοινό ίσως να μη γνωρίζει καλά κάποιους εκ αυτών. Τι φταίει και στα πρότυπα μας δεν περιλαμβάνονται οι πιο άξιοι; 

ΑΠΑΝΤ Πιστεύω ενας λόγος είναι ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων από παλαιότερα, ότι πολλοί βλέπουν πρότυπα ανθρώπους των καναλιών και θέλουν να τους μοιάσουν πιστεύοντας ότι βγαίνουν πολλα χρήματα και ότι γινονται και γνωστοί και δεν γνωρίουν τον μεγάλο αγώνα που υπάρχει πισω από αυτό που φαίνεται.

ΕΡΩΤ  Γιατί πιστεύετε ότι λείπουν ανάλογες εκπομπές από τα μεγάλα κανάλια; 

ΑΠΑΝΤ Πιστεύω ότι τα κανάλια σαν εμπορικά μαγαζιά πρέπει να βγάλουν τα εμέξοδά τους και πάνω από όλα τους ενδιαφέρει η τηλεθέαση.Κοιτάνε τι είναι αυτό που βλεέπει ο περισσότερος κόσμος.Αλλά υπάρχει και η ΕΡΤ που έχει τέτοια προγράμματα έχει σπουδαία ντοκυμαντέρ πολύ καλές ψυχαγωγικές εκπομπές και οι ειδήσεις είναι πιο ήρεμες. Ολα αυτά βέβαια κατά την αποψή μου χωρίς να σημαίνει ότι ετσι είναι.

ΕΡΩΤ Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για την εκπομπή αλλά και το γενικότερο πλάνο σας για το μέλλον; 

ΑΠΑΝΤ  Η ηλικία δεν μου επιτρέπει να κάνω σχέδια για το μέλλον. Όσο ο Θεός θα μου δίνει υγεία θα συνεχίσω αυτό που κάνω  διότι μου αρέσει πάρα πολύ και με εκφράζει και προσπαθώ μέσα από αυτό να μεταφέρω σε όσους ενδιαφφέρονται το έργο και τις γνώσεις των καλεσμένων στο αντικειμενό τους.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ Μανίκα  για την τιμή που μου κάνατε να μου πάρετε συνέντευξη και για την γενική συνεργασία μας και σας εύχομαι υγεία, επιτυχίες και κάθε καλό.