/Βιβλιοκριτική: Το κορίτσι της φωτογραφίας (Νίκος Παλαμίδας)

Βιβλιοκριτική: Το κορίτσι της φωτογραφίας (Νίκος Παλαμίδας)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Δεύτερο διήγημα σε σχετικά σύντομο διάστημα από τον Νίκο Παλαμίδα. “Το κορίτσι της φωτογραφίας” από τις εκδόσεις Ατέχνως, έρχεται να επιβεβαιώσει όσα στοιχεία είχαμε δει στο προηγούμενο δημιούργημα του και να προσθέσει και κάποια καινούργια.

Ενα νέο διήγημα σαφώς εκτενέστερο με μεγαλύτερη πλοκή, περισσότερες ανατροπές, πιο πολύπλοκους χαρακτήρες. Μια ιστορία που ξεκινά με μια φωτογραφία που βρίσκεται αναρτημένη στα κοινωνικά δίκτυα κι ένα ορφανό δαχτυλίδι στην τσάντα της κεντρικής ηρωίδας. Μια φωτογραφία που τη δείχνει σε φάση εορτασμού κάποιου… αρραβώνα με έναν άγνωστο.

Από εκεί και πέρα ξεκινά ένα κυνήγι αποκαλύψεων που ξετυλίγουν το κουβάρι μιας υπόθεσης που αρχικά μοιάζει να αφορά αποκλειστικά τη διαχείριση μιας κληρονομιάς αλλά όσο προχωρά η εξέλιξη, νέα πρόσωπα εμφανίζονται ανατρέποντας ορισμένες από τις πρώτες εντυπώσεις. Το νήμα καταλήγει σε κάτι πιο σκοτεινό και θανατηφόρο.

Ταυτόχρονα όμως, η ζωή επιφυλάσσει και θετικές εκπλήξεις. Ο έρωτας κρύβεται σε πιο απίθανα σημεία κι ακόμη και μια φαινομενικά ατυχής σύμπτωση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για να αναδυθεί ο ρομαντισμός και το πάθος.

Μέσα από τη λυρικότητα των αφηγήσεων αναδεικνύεται η συναισθηματική ανάγκη των ηρώων για κατανόηση, ευαισθησία, συντροφικότητα. Τελικά, οι συγκυρίες αφήνουν το περιθώριο να επέλθει η ανατροπή, η πολυπόθητη αλλαγή και το λάθος να οδηγήσει στο σωστό.