/Βιβλιοκριτική: Στο σκοτάδι κράτα με (Απόλλωνας Σκαμπαβίας)

Βιβλιοκριτική: Στο σκοτάδι κράτα με (Απόλλωνας Σκαμπαβίας)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμονας – συγγραφέας

Μου αρέσει, πριν ξεκινήσω την ανάγνωση ενός βιβλίου, να μαθαίνω κάποια πράγματα για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτό. Θέλω να γνωρίζω, λίγα πράγματα για τον συγγραφέα του, τον άνθρωπο που το έγραψε.

Δεν είναι από διάθεση κουτσομπολιού. Είναι καθαρά, θέμα περιέργειας, ειδικά, αν αφορά νέους συγγραφείς και κυρίως, πρωτοεμφανιζόμενους.

Μία τέτοια περίπτωση, ήταν και το τελευταίο βιβλίο που διάβασα, με τίτλο «Στο σκοτάδι κράτα με», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος και συγγραφέας του είναι ένας νέος, πολύ νέος όμως, άνθρωπος. Ο λόγος, για τον Απόλλωνα Σκαμπαβία, ο οποίος κατάφερε να μου τραβήξει το ενδιαφέρον, πρώτα από τη νεαρή του ηλικία, μόλις 24 χρόνων αν δεν κάνω λάθος, και, δεύτερον, για το εξαιρετικό του κείμενο, με το οποίο κατάφερε να με παρασύρει με την αφήγηση του.

Η ιστορία, αφορά μια συνωμοσία στα όρια της ψύχωσης που διαπερνά τη λογική.

Δυο πανομοιότυπα δίδυμα αδέρφια, ο Αλέξανδρος και ο Κωνσταντίνος. Ο Αλέξανδρος ένιωθε πάντα κάτι διαφορετικό μέσα του, κάτι που δεν μπορούσε να το προσδιορίσει. Κάποια στιγμή διαβάζει το βιβλίο του πασίγνωστου ψυχίατρου πατέρα του που αναφέρεται σ’ εκείνον. Οι λέξεις αποκτούν τρομακτικές διαστάσεις. Και τότε ξεκινά ο όλεθρος. Ένας θάνατος και μια αναπότρεπτη θυσία. Ένας παππούς φύλακας άγγελος. Αυτά είναι τα κύρια συστατικά της ιστορίας που διάβασα και νομίζω, σίγουρα σας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Η ατμόσφαιρα και η πλοκή του έργου είναι πολύ ιδιαίτερα και κάτι σκοτεινό και κακό καραδοκεί να ξεπεταχτεί πίσω από τις λέξεις ανά πάσα στιγμή.

Η χρήση της γλώσσας, με συγκίνησε μπορώ να πω. Ο λόγος – εδώ έρχονται να κουμπώσουν όσα έγραψα για το βιογραφικό του συγγραφέα παραπάνω – το νεαρό της ηλικίας του συγγραφέα. Είναι παρήγορο, νέοι άνθρωποι να τιμούν τη γλώσσα μας και να την σέβονται τόσο πολύ όπως ο κ. Σκαμπαβίας.

Αναμφισβήτητα, το βιβλίο αυτό, σας το συνιστώ, ειδικά αν σας αρέσουν αυτού του είδους οι ιστορίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συγγραφέας του, θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον και πιστεύω ότι οι συγγραφικές του δυνατότητες του είναι πάρα πολλές. Ο χρόνος θα με δικαιώσει ή θα με διαψεύσει…

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τις εκδόσεις Κάκτος, που εμπιστεύτηκαν έναν τόσο νέο ηλικιακά συγγραφέα, αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο ενδεχομένως εμπορικό ρίσκο, δίνοντας του την ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρο του. Κάτι που στα ελληνικά εκδοτικά πράγματα, είναι πρωτόγνωρο όπως όλοι γνωρίζουμε. Αν δε, φρόντιζαν να κυκλοφορούν τα βιβλία του οίκου και ηλεκτρονικά ούτως ώστε να είχαμε όλοι, βλέποντες και τυφλοί, πρόσβαση σε αυτά, θα ήταν ευχής έργον…