/Βιβλιοκριτική: Στο μονοπάτι του λιονταριού (Αινείας Πετάνης)

Βιβλιοκριτική: Στο μονοπάτι του λιονταριού (Αινείας Πετάνης)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Το έργο «Στο μονοπάτι του λιονταριού» του συγγραφέα Αινεία Πετάνη είναι μία  μεγαλόπνοη απόπειρα δημιουργίας ενός αναγνώσματος που σκοπό έχει να προβληματίσει και να αλλάξει συνειδήσεις. Θα επιτευχθεί ο σκοπός άραγε; Μένει να το δείξει ο χρόνος.

Ένας συντηρητικός μικροαστός νοικοκύρης, ο Νίκος, ο οποίος εργάζεται σε φαρμακευτική εταιρία,  είναι ρατσιστής, μισογύνης και φανατισμένος με την ομάδα του.

Συμπονά μόνο άτομα με προβλήματα υγείας και βοηθά μέσω εράνων. Η γυναίκα του η Χριστίνα αντιθέτως είναι μια ιδεαλίστρια, μαχητική δικηγόρος με βαθιά επιθυμία να τον αλλάξει ως άνθρωπο. Ο ίδιος συγκρούεται με όλους τους γύρω του εκτός από  τον διευθυντή του μιας και αποσκοπεί σε αύξηση και προαγωγή. Η Χριστίνα είναι το ακριβώς αντίθετο και σε αυτό το κομμάτι. Παρέχει δωρεάν νομικές υπηρεσίες στους αδύναμους και βαθιά μέσα της επιθυμεί να αλλάξει τον κόσμο. Με εξαίρεση ένα ζευγάρι οικογενειακών φίλων δε μπορούν να τα βρουν με κανέναν άλλον εξαιτίας του Νίκου. 

Μία ημέρα εμφανίζεται ένας Αλβανός εργάτης στο δικηγορικό γραφείο της Χριστίνας κι εκείνη αποφασίζει να τον υπερασπιστεί μαζί με την γυναίκα του απέναντι στην εργοδοτική εκμετάλλευση καθώς ο εργοδότης του, τους έχει απλήρωτους τέσσερις μήνες. Ιδεολογικά και συναισθηματικά φορτισμένη εκείνη, φτάνει στο σημείο να μη μπορεί να ανεχθεί τον σύζυγό της πλέον και μετά από έναν έντονο καβγά, αυτός τη χαστουκίζει κι εκείνη αποφασίζει να τον χωρίσει φεύγοντας και παίρνοντας μαζί το παιδί τους.

Ωστόσο, δεν απομακρύνεται εντελώς από την ζωή του. Παρασκηνιακά ανοίγει πόρτες και οδηγεί τον Νίκο -μέσα από ένα ταξίδι στην Γερμανία που κανονίζει- στην αλλαγή και στην απόλυτη κάθαρση.

Ο συγγραφέας μέσω έντονων διαλόγων και κυρίως λεκτικών αντιπαραθέσεων που σκιαγραφούν τους χαρακτήρες των ηρώων του, απεικονίζει σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή κοινωνία που πάσχει από στερεότυπα, προκαταλήψεις και μισαλλοδοξία. Φυσικά δεν είναι μόνο η ελληνική κοινωνία που πάσχει από ιδεοληψίες και ρατσισμό όπως αποδίδεται συχνά λανθασμένα, αλλά και η γερμανική και οι περισσότερες σε μεγάλο μάλιστα βαθμό.

Ο ρατσισμός είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό των λαών από την εποχή των πρωτόγονων έως και σήμερα.

Πάντοτε υπήρχαν διαχωρισμοί και δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν. Προέκυψε  άλλωστε μέσα από τις κατά τόπους αγέλες ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά οι οποίες εξελίχθηκαν σε φυλές και έθνη αναπτύσσοντας θεωρίες πολιτιστικής και φυλετικής ανωτερότητας σε σύγκριση με άλλες.

Ένα δυνατό ανάγνωσμα με έντονη δράση και κοινωνικά μηνύματα που υπόσχεται να σας καθηλώσει και επηρεάσει, κάνοντάς σας να δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια. Αν θα πορευτείτε στο μονοπάτι του λιονταριού με στόχο την αλλαγή, είναι μία ολότελα δική σας επιλογή…