/Βιβλιοκριτική: “Ρόλοι Δραπέτες” της Ειρήνης Βουτσκόγλου

Βιβλιοκριτική: “Ρόλοι Δραπέτες” της Ειρήνης Βουτσκόγλου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Η Ειρήνη είναι από τα πρόσωπα που σε κάνουν να χαίρεσαι που ανακαλύφθηκε το διαδίκτυο. Όχι μόνο επειδή γνωρίζει πολύ καλά το συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά γιατί αυτή της την γνώση δεν την χρησιμοποιεί για να “χειραγωγήσει” το μέσο προς όφελος της με κάθε τρόπο αλλά για να το χρησιμοποιεί με γνώμονα την πραγματική κι όχι την πλασματική αξία του. 

Οι Ρόλοι Δραπέτες είναι η συγγραφική προσπάθεια ενός ανθρώπου που αγωνιά για την κοινωνία μας, τις ανθρώπινες σχέσεις, το ίδιο το άτομο και τις ευθύνες του απέναντι σε ένα μέλλον που διαγράφεται πιο απαιτητικό και πιο επιρρεπές στο ψέμα από ποτέ. 

Άνθρωποι που ψάχνουν την αλλαγή, το επόμενο βήμα. Σε μια ανυπόμονη εποχή, σε μια εποχή ταχύτητας σε όλα τα επίπεδα, ο ψηφιακός κόσμος υπόσχεται άμεσες λύσεις; Μπορεί όμως να τις δώσει; Μπορεί να σταθεί στο ύψος των πραγματικών μας αναγκών; Αντέχουν οι σχέσεις, τη σύγκριση του “τακτοποιημένου” ηλεκτρονικού αποτυπώματος με την, συχνά, βαρετή πραγματικότητα;

Το διαδίκτυο δεν είναι ένας Παράδεισος που θα μας προσφέρει αφειδώς δυνατότητες. Όσοι το αντιμετωπίζουν ψύχραιμα και κατανοούν εγκαίρως τις προωθητικά και διαπροσωπικά όρια του, ίσως κατορθώσουν να βγουν κερδισμένοι από τον “πόλεμο” μαζί του.

Η Ειρήνη Βουτσκόγλου κάνει την εμφάνιση της στο χώρο του μυθιστορήματος με ένα έργο που συμπυκνώνει τα διδάγματα μιας ζωής γύρω από το διαδίκτυο και μας τα δίνει, με την αφηγηματική παραβολή και λόγο άλλοτε ευθύ και τραχύ άλλοτε πιο συναισθηματικό και υπονοητικό, ως έμμεση συνταγή επιτυχίας την οποία αν ακολουθήσουμε, ίσως να αποκτήσουμε μια φρέσκια οπτική, ικανή να μας στηρίξει στις επερχόμενες σκληρές ψηφιακές προκλήσεις.