/Βιβλιοκριτική: Όνειρα μέσα σε όνειρα (Μάριος Φούσκας)

Βιβλιοκριτική: Όνειρα μέσα σε όνειρα (Μάριος Φούσκας)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Όνειρα μέσα σε όνειρα, από τον Μάριο Φούσκα και τις εκδόσεις Γραφή. Ένα λογοτεχνικό inception που αναζητά το βαθύτερο συνειδησιακό επίπεδο ή μια προσπάθεια να καταγράφουν ενδόμυχες σκέψεις και κίνητρα για τις επιλογές μας;

Κατά κάποιο τρόπο τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο υπηρετούν και τους δύο αυτούς σκοπούς αλλά και κάτι παραπάνω. Μια αναζήτηση των απατηλών σκοπών, του αέναου κυνηγιού της ευτυχίας, της χάραξης του προσωπικού ταξιδιού.

Τα όνειρα που μένουν ανεκπλήρωτα. Τα όνειρα που χαρακτηρίζονται ως τέτοια αλλά αποτελούν κοινωνικές και προσωπικές εμμονές. Οι χαμένες ευκαιρίες και οι χρυσές δεύτερες δυνατότητες να διορθώσουμε τα λάθη μας

Ο Φούσκας αξιοποιεί διαφορετικά συγγραφικά σχήματα και τεχνικές ανάλογα με την κάθε ιστορία. Συχνά κινείται στα όρια πραγματικότητας και σουρεαλισμού. Φτιάχνει πρωτότυπους κόσμους και με τους συμβολισμούς του κάνει δεικτικούς σχολιασμούς για τον σύγχρονο άνθρωπο, τις αξίες, τους περιορισμούς του.

Ο συγγραφέας τιμά και με το παραπάνω τις κλασικές λογοτεχνικές επιρροές του, στις οποίες αναφέρεται επισταμένα, αλλά επιχειρεί κι ένα άλμα στο μέλλον, τροποποιώντας φόρμες και μεθόδους αφήγησης. Οι εκδόσεις Γραφή με μια ακόμη προσεγμένη δημιουργία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά, προσφέροντας μας προτάσεις με ιδιαίτερο στίγμα.