/Βιβλιοκριτική: Οδηγός για τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτενχία (Νίκος Μ. Γεωργιάδης)

Βιβλιοκριτική: Οδηγός για τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτενχία (Νίκος Μ. Γεωργιάδης)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Η αστυνομική λογοτεχνία είναι πιο δημοφιλής από ποτέ. Οι σκανδιναβοί συγγραφείς, με προεξάρχοντα τον Νέσμπο, αποτελούν πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της. Πόσοι όμως γνωρίζουν πραγματικά σε βάθος, τις ρίζες, την ιστορία, την πορεία εξέλιξης αυτού του τόσο σημαντικού λογοτεχνικού στίγματος; Πόσοι κατανοούν πλήρως πώς το σήμερα προέρχεται από το χθες, πώς έχει διαμορφωθεί η τωρινή εικόνα του σκανδιναβικού αστυνομικού μυστηρίου.

Αν κάποιος γνωρίζει πολύ καλά τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι αποδεδειγμένα ο Νίκος Γεωργιάδης. Με τον οδηγό που πρόσφατα κυκλοφόρησε κατορθώνει με ακριβεία και επάρκεια να αποτυπώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που συναποτελούν τη μοναδικότητα ενός λογοτεχνικού είδους.

Αναλύει πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε σχολής γραφής, κάθε χώρας.

Άλλοι με πιο ενισχυμένες δόσεις χιούμορ. Άλλοι με έμφαση σε πιο εθνικά ζητήματα. Άλλοι προβάλλοντας την οπτική επιβλητικότητα του τοπίου. Άλλοι κινούμενοι με πιο κοινωνικά ή πολιτικά κριτήρια.

Ξεκινώντας το λογοτεχνικό ταξίδι, αιώνες πριν, ξετυλίγει το κουβάρι των συγγραφικών μεταβάσεων και τα συνδέει με γεγονότα και νέα ερεθίσματα ικανά να εμπλουτίσουν την οπτική και τελικά τη γραφή με καινούρια υλικά.

Παραθέτει όλους τους γνωστούς συγγραφείς και λεπτομέρειες για τα έργα τους και τις πηγές εμπνεύσεις, αλλά και λιγότερο δημοφιλείς που έπαιξαν όμως το δικό τους ρόλο στο στήσιμο του οικοδομήματος.

Ο οδηγός για τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηρόδοτος, αποτελεί απαραίτητο αρωγό γνώσης για όλους όσους τη λατρεύουν και ψάχνουν για μια ολοκληρωμένη διαχρονική καταγραφή της, για όσους πρόσφατα την ανακάλυψαν και ψάχνουν την ιστορία της, αλλά ακόμη και για αυτούς που ίσως ακόμη δεν την γνωρίζουν και με αυτό το εξαιρετικό εργαλείο θα μυηθούν γρήγορα και αντικειμενικά στη μαγεία της.