/Βιβλιοκριτική: Ο βασιλιάς Αγκαλιάς (Κυριακή Κουμανίδου) 

Βιβλιοκριτική: Ο βασιλιάς Αγκαλιάς (Κυριακή Κουμανίδου) 

Γράφει η Πολυξένη Ζαρκαδούλα

Το νέο βιβλίο της Κυριακής Κουμανίδου «Ο βασιλιάς Αγκαλιάς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που μιλάει για τις αγκαλιές και την αξία τους.

Ο καλός βασιλιάς Αγκαλιάς αγαπάει και προστατεύει το βασίλειό του και όταν έχει προβλήματα ανησυχεί για αυτό.

Νύχτα μέρα σκέφτεται τι μπορεί να κάνει για να το σώσει και εκεί που φωνάζει σοφιστές, πραγματιστές και προφήτες για να τον συμβουλεύσουν εμφανίζεται ένας γέροντας σοφός και του δίνει μια λύση. Είναι όμως η σωστή λύση αυτή, ποια είναι και πώς το βασίλειό του θα σωθεί αυτά θα τα διαβάσετε στο βιβλίο «Ο βασιλιάς Αγκαλιάς». 

Ένα παιδικό βιβλίο με ομοιοκατάληκτο στίχο για να το διαβάσουν τα μικρά παιδιά ή και οι γονείς μαζί τους.

Η αξία της αγκαλιάς, μας λέει η Κυριακή Κουμανίδου, είναι θεραπευτική αι εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Τα νοήματα που περνάει το παιδικό βιβλίο είναι πολλά και διαχρονικά. Η αγάπη, η προστατευτικότητα, το νοιάξιμο, η στοργή του τρυφερού βασιλιά που ανησυχεί για τους προστατευόμενούς του και προσπαθεί να σώσει το βασίλειό του από τη συμφορά είναι αυτό που απασχολεί τη συγγραφέα μας. Ένα άλλο μήνυμα εξίσου σημαντικό ειδικά για τη σημερινή εποχή που γύρω μας υπάρχει μια τάση προς τα βίαια ένστικτα των ανθρώπων αποτελεί η έννοια της αγάπης και της αγκαλιάς.

Η βία δεν είναι λύση και «Ο βασιλιάς Αγκαλιάς» έρχεται να το αποδείξει.

Ένας γέροντας σοφός μπαίνει στη ζωή του ξαφνικά αλλά είναι άραγε τόσο σοφός ώστε να σώσει το όμορφο βασίλειο του βασιλιά Αγκαλιά; Ποια είναι άραγε η σχέση ανάμεσα στον γέροντα σοφό και τον βασιλιά, είναι αυτός που τελικά εμφανίζεται σαν ουράνια θεία δύναμη για να σώσει το βασίλειό μας ή είναι ένας ακόμη άνθρωπος που το μόνο που κάνει είναι να «πουλάει» σοφίες; Άραγε όταν η αγάπη ενώνεται με την πείρα και τη σοφία μπορούν όντως να καταφέρουν να σώσουν τους ανθρώπους;

Οι εκδόσεις Διάνοια μαζί με τη βραβευμένη εικονογράφο Βιβή Μαρκάτου δίνουν υπέροχες εικόνες στα αθώα μάτια των παιδιών που σε συνδυασμό με τον ομοιοκατάληκτο στίχο της Κυριακής Κουμανίδου κάνει το διάβασμα παιχνίδι. Το ενδιαφέρον των παιδιών κεντρίζεται από την παιδική ιστορία που είναι πιο εύκολο να αποσπάσει την προσοχή των μικρών μας φίλων μέσα από τα έντονα χρώματα με τον έναστρο ουρανό, τα παιδάκια, τον καλό βασιλιά και το μεγάλο παλάτι. Η Κυριακή Κουμανίδου ως μητέρα αλλά και ως ένας άνθρωπος με ευαισθησίες (ασχολείται με τον εθελοντισμό) εξιστορεί τα ηθικά διδάγματα που θα θέλαμε όλοι να εμφυσήσουμε στη σύγχρονη γενά και παράλληλα ζωγραφίζει εικόνες στα μυαλουδάκια των μικρών μας φίλων. Με γλώσσα απλή και κατανοητή ώστε το παιδί να μην έχει απορίες και να περάσουν πολύ πιο εύκολα τα νοήματα της συγγραφέως μας. Πρόκειται για μια συνολική δουλειά που έγινε με προσοχή και φροντίδα για τις παιδικές ψυχές.

Αυτό το παιδικό βιβλίο άνετα διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους.

Όλοι μας μέσα μας κρύβουμε ένα μικρό παιδί και καμιά φορά έρχονται τα βιβλία για να μας θυμίσουν πως ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος μέσα από δύο μικρά, αθώα ματάκια. Ξέρετε γιατί; Γιατί για το μόνο που νοιάζονται τα παιδιά είναι η αγάπη. Το μόνο που διεκδικούν είναι η προσοχή και οι πολλές αγκαλιές αλλά μήπως τελικά αυτό δε ζητάμε μικροί και μεγάλοι; Μια αληθινή μεγάλη αγκαλιά γιατί, όπως μας λέει η Κυριακή Κουμανίδου, όταν δίνεις μία αγκαλιά αυτομάτως παίρνεις μία πίσω. Αγκαλιάζεις μέσα από την ψυχή σου και είναι η μόνη στιγμή που δίνεις κομμάτι του εαυτού σου χωρίς να σκέφτεσαι αν θα το πάρεις πίσω. Την ίδια στιγμή που δύο άνθρωποι ενώνονται σε ένα είναι ικανοί να καταφέρουν πολλά. Η αγάπη και το φως της αγκαλιάς μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο.